Τί είναι τα φίλτρα ενεργού άνθρακα;

Αρχική/Φίλτρα Νερού Blog/Φίλτρα νερού/Τί είναι τα φίλτρα ενεργού άνθρακα;

Πριν εξηγήσουμε τί είναι τα φίλτρα ενεργού άνθρακα, πρέπει να εξηγήσουμε τι είναι και τι κάνει ο ενεργός άνθρακας.

Ο άνθρακας είναι μία λεπτή, άοσμη, άγευστη και μη τοξική μαύρη ουσία σε μορφή σκόνης. Παράγεται από μπαμπού, κάρβουνο, ξύλο, πριονίδι, φλοιό καρύδας, πυρήνες ελιάς αλλά και από πετρέλαιο. Ο ενεργός άνθρακας είναι παρόμοιος με τον απλό άνθρακα, επεξεργάζεται όμως με διαφορετικό τρόπο που του επιτρέπει να έχει μία εξαιρετικά πορώδη επιφάνεια. Οι πόροι αυτοί αυξάνουν σημαντικά το εμβαδόν της επιφάνειας του.

Τί είναι ο ενεργός άνθρακας

Ενεργός άνθρακας υπό μορφή σκόνης.

Έτσι, πρακτικά δεσμεύει διάφορες ουσίες που έρχονται σε επαφή μαζί του, είτε είναι σε υγρή είτε είναι σε αέρια μορφή και πάντα σε ποσότητες πολλαπλάσιες από το βάρος του. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι ένα κυβικό εκατοστό ενεργού άνθρακα έχει το ίδιο εμβαδόν με μια επιφάνεια 50,000 τετραγωνικών μέτρων.

φίλτρο ενεργού άνθρακα

Πλαστικό φυσίγγιο που περιλαμβάνει σκόνη ενεργού άνθρακα. Τοποθετείται στις περισσότερες συσκευές του εμπορίου.

Αυτή η σκόνη τοποθετείται σε ένα πλαστικό φυσίγγιο, δημιουργώντας έτσι ένα φίλτρο νερού ενεργού άνθρακα που μπορεί να μπει σε διάφορες συσκευές φιλτραρίσματος νερού. Το νερό περνάει μέσα από αυτό το φίλτρο και φιλτράρεται από διάφορες βλαβερές ουσίες όπως για παράδειγμα το χλώριο,  το χλωροφόρμιο, τα αιωρουμένα σωματίδια, την άμμο, τη σκουριά,  τη λάσπη, τα χώματα, τον ολικό οργανικό άνθρακα, τις βιομηχανικές οργανικές ενώσεις (τετραχλωροαιθυλένιο, τριχλωροαιθυλένιο), τις διαλυμένες οργανικές ενώσεις, το οργανικό χρώμα, το διαλυμένο σίδηρο, το μαγγάνιο και διάφορα άλλα. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι ότι αφαιρεί τελείως τη δυσάρεστη γεύση και οσμή που έχει το νερό του δικτύου.

Εάν συμπιέσουμε αυτήν την σκόνη άνθρακα, τότε έχουμε ένα φίλτρο νερου συμπαγούς ενεργού άνθρακα ή αλλιώς carbon block. Ο συμπαγής αυτός άνθρακας είναι στην ουσία ένας τοίχος από τον οποίο πρέπει να περάσει το νερό για να φιλτραριστεί. Όσο πιο πολύ συμπιέζουμε αυτή τη σκόνη, τόσο πιο στενές είναι οι τρύπες από τις οποίες μπορεί να περάσει το νερό.

matrikx VOC

Φίλτρο συμπαγούς ενεργού άνθρακα ή αλλιώς carbon block. Το πανάκι εξωτερικά προστατεύει το φίλτρο από τα χώματα. Το νερό που θα καταφέρει να διαπεράσει τον τοίχο του φίλτρου, φιλτράρεται από τον ενεργό άνθρακα.

Οι τρύπες αυτές μετριούνται με μικρά, δηλαδή χιλιοστά του χιλιοστού. Η στάνταρντ εκδοχή στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας είναι τα 5 μικρά, ή αλλιώς 5 χιλιοστά του χιλιοστού. Για να καταλάβετε πόσο στενές είναι αυτές οι τρύπες από τις οποίες αναγκάζεται να περάσει το νερό, αρκεί να σκεφθείτε ότι το κεφαλάκι μίας τρίχας από τα μαλλιά σας έχει διάμετρο 100 μικρά. Όσα σωματίδια καταφέρουν τελικά να περάσουν από αυτόν τον τοίχο, φιλτράρονται πλέον από τον ενεργό άνθρακα. Ο ενεργός άνθρακας μπορεί να συμπιεστεί μέχρι και 0.5 μικρά.


PPT filtra nerou


Εάν το νερό έχει πολύ χώμα, ο συμπαγής άνθρακας θα μπουκώσει πιο γρήγορα. Οπότε εάν στην περιοχή σας έχετε νερό με αρκετό χώμα, προτιμήστε άνθρακα σε σκόνη. Ο ενεργός άνθρακας μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα υλικά όπως για παράδειγμα το κεραμικό για να δημιουργήσουν ένα φίλτρο πολλαπλών σταδίων.

κεραμικό φίλτρο νερού

Φίλτρο νερού που εξωτερικά αποτελείται από κεραμικό κι εσωτερικά έχει συμπαγή ενεργό άνθρακα. Το νερό αναγκάζεται να περάσει από τα δύο αυτά στάδια πριν καταλήξει στο ποτήρι σας.

 Αυτά τα φίλτρα φιλτράρουν πιο αποτελεσματικά, κόβουν όμως τη ροή του νερού.