Νερό αναπηδά σε μέταλλο! – Νέα υδροφοβική τεχνολογία

Αρχική/Φίλτρα Νερού Blog/Νέες τεχνολογίες/Νερό αναπηδά σε μέταλλο! – Νέα υδροφοβική τεχνολογία

Επιστήμονες από την Αμερική δημιούργησαν μεταλλικές επιφάνειες που απωθούν το νερό, στο σημείο όπου τα σταγονίδια αναπηδούν χωρίς να αφήνουν ίχνος νερού πίσω τους! Δημιούργησαν μία επιφάνεια από πλατίνα, τιτάνιο και ορείχαλκο χρησιμοποιώντας ένα πολύ δυνατό λέιζερ. Τα υλικά αυτοκαθαρίζονται, καθώς οι σταγόνες νερού μαζεύουν τη σκόνη πριν αναπηδήσουν.

Νερό αναπηδά σε μέταλλο

Αυτή η ιδέα θα μπορούσε να έχει πάρα πολλές εμπορικές εφαρμογές, όπως για παράδειγμα ηλιακά πάνελ ή ακόμα και επιφάνειες τουαλέτας που δεν σκουριάζουν ή μαζεύουν βρωμιές. Η επιστημονική ομάδα είναι από το Πανεπιστήμιο Rochester της Νέας Υόρκης κι έχει δημοσιεύσει την έρευνά της σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά.

Στο παρελθόν, οι προσπάθειες και έρευνες γίνονταν με έμφαση στην επικάλυψη υπαρχόντων υλικών, όμως με τη δημιουργία ενός νέου υλικού, η προσέγγιση είναι τελείως διαφορετική. Το υλικό είναι τόσο υδροφοβικό που το νερό κυριολεκτικά αναπηδά συνέχεια μέχρι να κυλίσει εκτός της επιφάνειας αυτής.

Η ομάδα χάραξε ραβδώσεις στο μέταλλο αυτό, με 0,1mm απόσταση μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας ταχείς παλμούς μίας ακτίνας λέιζερ που είναι εξαιρετικά δυνατή αλλά κι εξαιρετικά σύντομη – η διάρκεια της είναι ένα απειροελάχιστο ποσοστό του δευτερολέπτου.

μέταλλο απωθεί το νερό - κοντινή ματιά

Με μία κοντινή ματιά, αυτές οι ραβδώσεις φαίνεται ότι καλύπτονται από νανοκατασκευές που δίνουν στην επιφάνεια αυτή, τις συγκεκριμένες εκπληκτικές ιδιότητες. Οι σταγόνες που αφήνονται να πέσουν στην επιφάνεια αυτή από ύψος 2 εκατοστών, αναπηδούν στο ύψος των 5mm, διατηρώντας το 30% της ενέργειάς τους. Οι σταγόνες που θα κρατηθούν στην επιφάνεια αφού αναπηδήσουν, θα γλυστρίσουν εκτός της επιφάνειας με την παραμικρή ευκαιρία.

Η επιφάνεια αυτή γλιστράει περισσότερο και από τις γνωστές υδροφοβικές ταινίες τεφλόν, που χρησιμοποιούν όλοι οι υδραυλικοί. Οι ερευνητές κάλυψαν μερικά δείγματα με σκόνη που πήραν από μία σακούλα ηλεκτρικής σκούπας. 3 μόνο σταγόνες νερού καθάρισαν τη μισή σκόνη, ενώ 15 σταγόνες καθάρισαν ολοκληρωτικά όλη την επιφάνεια αφήνοντάς την καθαρή και στεγνή.

νερό αναπηδά σε μέταλλο και καθαρίζει

Με αυτή τη νέα τεχνολογία θα μπορέσουν να δημιουργηθούν καλύτερες συσκευές συλλογής βρόχινου νερού, ή αυτοκαθαριζόμενες επιφάνειες για νοσοκομειακή χρήση, ειδικά σε αναπτυσσόμενες χώρες. Φυσικά για να γίνουν όλα αυτά, πρέπει πρώτα αυτή η τεχνολογία να κατασκευάζεται πιο γρήγορα και να γίνει φθηνότερη. Προς το παρόν, η κατασκευή μίας τετραγωνικής ίντσας (2,5×2,5 cm) χρειάζεται μία ώρα.

 • Πώς μετατρέπεται η καρύδα σε φίλτρο ενεργού άνθρακα

  Πώς μετατρέπεται μία καρύδα σε φίλτρο ενεργού άνθρακα

  Εάν κάνετε έρευνα αγοράς για ένα νέο φίλτρο νερού τότε σίγουρα έχετε ακούσει τον ενεργό άνθρακα, αφού αυτός είναι το βασικό μέσο επεξεργασίας νερού. Μπορεί να παραχθεί από διάφορα υλικά όπως πχ πετρέλαιο, μπαμπού, καρύδα κ.α.. Ο καλύτερος όμως ενεργός άνθρακας προέρχεται από την καρύδα και πιο συγκεκριμένα από τον φλοιό της καρύδας.

 • TDS - Τί είναι η αγωγιμότητα

  Τί είναι η αγωγιμότητα και πώς μπορώ να τη μετρήσω;

  Η αγωγιμότητα μετράει ουσιαστικά την ποιότητα του νερού σας γιαυτό καλό είναι να τη γνωρίζετε. Η σωστή μέτρηση σας βοηθάει να επιλέξετε το καλύτερο για εσάς φίλτρο νερού και να ρυθμίσετε σωστά τον αποσκληρυντή, την αντίστροφη όσμωση και το ενυδρείο σας.

 • Σκληρό νερό στο σπίτι μου

  Πόσο σκληρό είναι το νερό μου και τι να κάνω για να το διορθώσω

  Η σκληρότητα του νερού είναι ένα πρόβλημα που βασανίζει αρκετούς. Διαβάστε αυτό το άρθρο για να μάθετε να μετράτε τη σκληρότητα του νερού σας αλλά και τί να κάνετε για να διορθώσετε αυτό το πρόβλημα