Είναι άραγε επικίνδυνα τα φίλτρα νερού; Τα συστήματα φίλτρανσης χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο η ανεπτυγμένη τεχνογνωσία των τελευταίων χρόνων έχει βελτιώσει εξαιρετικά τη διαδικασία φιλτραρίσματος. Τα φίλτρα νερού πλέον είναι πολύ εύκολα στην τοποθέτηση, στη χρήση, έχουν μειωμένο κόστος ενώ παράλληλα εξασφαλίζουν πολύ βελτιωμένη διάρκεια ζωής.

Αυτό σημαίνει πως πλέον η τοποθέτηση ενός φίλτρου είναι εφικτή από κάθε άποψη για κάθε νοικοκυριό. Ωστόσο, παρόλο που βελτιώνουν αισθητά και αποδεδειγμένα την ποιότητα και καθαρότητα του νερού, το ερώτημα αν είναι επικίνδυνα τα φίλτρα νερού απασχολεί πολλούς καταναλωτές. Για να δώσουμε λοιπόν μια απάντηση στο ερώτημα αυτό.

Η σημασία της σωστής επιλογής φίλτρου νερού

Η επιλογή του σωστού φίλτρου επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του νερού. Σε ορισμένες ωστόσο περιπτώσεις το φιλτραρισμένο νερό μπορεί να είναι εξίσου ή και χειρότερο από το νερό της βρύσης λόγω της ανάπτυξης βακτηρίων στο φίλτρο ή της απομάκρυνσης των μεταλλικών στοιχείων του νερού. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε ένα φίλτρο που ταιριάζει στις ανάγκες σας όσον αφορά την εγκατάσταση, την αφαίρεση ρύπων, το όγκο φιλτραρίσματος  και φυσικά το κόστος. Πρέπει να επιλέγετε συστήματα φίλτρανσης μόνο από αξιόπιστες εταιρείες, που έχουν πιστοποιηθεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Τα πιο συνηθισμένα φίλτρα νερού στις μέρες μας είναι τα φίλτρα ενεργού άνθρακα, η αντίστροφη όσμωση, τα φίλτρα ψυγείου κτλ.

Είναι ωστόσο το φιλτραρισμένο νερό πιο υγιεινό;

Σύμφωνα με έρευνες και αναλύσεις, τόσο το νερό της βρύσης όσο και το εμφιαλωμένο αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις όσον αφορά τη μόλυνση από σωματίδια πλαστικού και την παλαιότητα των συστημάτων ύδρευσης.

Τέτοιου είδους προβλήματα θα χρειαστεί δεκαετίες για να λυθούν. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα η χρήση φίλτρων νερού να αποτελεί μονόδρομο στην βελτίωση της ποιότητας και υγιεινής του νερού.

Πρόσφατες μελέτες απέδειξαν πως τα φίλτρα νερού βρύσης με βάση τον ενεργό άνθρακα θα μπορούσαν να παρέχουν ένα σημαντικό βραχυπρόθεσμο όφελος για τη δημόσια υγεία αφού αφαιρούν τα αλογονωμένα οργανικά παραπροϊόντα της χλωρίωσης.

Ωστόσο, η τακτική αντικατάσταση του φίλτρου είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της αποτελεσματικότητας τους.

Άρα, καθόσον τα βασικά μεταλλικά στοιχεία δεν αφαιρούνται από τα φίλτρα ενεργού άνθρακα, και το φίλτρο αντικαθίσταται συχνά, το φιλτραρισμένο νερό έχει τεράστια υπεροχή έναντι του νερού βρύσης ή του εμφιαλωμένου.

 

Αρνητικές πτυχές του φιλτραρισμένου νερού

 

 • Ορισμένα φίλτρα όπως η αντίστροφη όσμωση, αφαιρούν τα άλατα από το νερό. Βέβαια μπορούν να προστεθούν μετά με ένα φίλτρο εμπλουτισμού μετάλλων, αλλά ο περισσότερος κόσμος αυτό δεν το γνωρίζει.
 • Ωστόσο, με μια ισορροπημένη διατροφή η έλλειψη αυτή αλα΄των συμπληρώνεται από την τροφή και δεν επηρεάζει τον οργανισμό. Μια ακόμα πρόκληση είναι όταν τα φίλτρα κάνουν ακούσια το νερό της βρύσης χειρότερο με την πάροδο του χρόνου.
 • Πρόσφατη μελέτη πάνω στα φίλτρα νερού αντίστροφης όσμωσης έδειξε εκτεταμένη βακτηριακή μόλυνση στις συσκευές φίλτρανσης.
 • Αυτό όμως οφείλεται όχι στο φίλτρο, αλλά στην κακή χρήση και στην αμέλεια αλλαγής του φίλτρου σε τακτά χρονικά διαστήματα.
 • Ειδικά τα  φίλτρα αντίστροφης όσμωσης πρέπει να είναι συνεχώς και προσεκτικά συντηρημένα.
 • Το ίδιο ισχύει και για τα φίλτρα ενεργού άνθρακα που παγιδεύουν, αλλά δεν σκοτώνουν τα βακτήρια. Καθώς το φίλτρο δεν εξουδετερώνει τις βλαβερές ουσίες παρά μόνο τις συγκρατεί προσεκτικά ώστε να μην καταλήξουν στο ποτήρι μας, μπορεί να γίνει πρόσφορο έδαφος αναπαραγωγής των οργανισμών αν δεν αλλάζεται τακτικά.
 • Ένα παλιό, πολυχρησιμοποιημένο φίλτρο λοιπόν μπορεί να γίνει επικίνδυνο επειδή η επιβαρυμένη χρήση του θα προσθέσει βακτήρια.

Είναι επικίνδυνα τα φίλτρα νερού;

Στο ερώτημα λοιπόν αν είναι επικίνδυνα τα φίλτρα νερού η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι.

Η επιλογή λάθος φίλτρου βάσει αναγκών και η κακή συντήρηση του είναι αυτό που μπορεί να το κάνει επικίνδυνο.

 1. Τα φίλτρα νερού είναι ότι καλύτερο μας παρέχει η τεχνολογία για να βελτιώσουμε ουσιαστικά την ποιότητα του νερού που πίνουμε.
 1. Υπερέχει αποδεδειγμένα έναντι του νερού βρύσης και του εμφιαλωμένου, ωστόσο απαιτείται η τακτική αντικατάσταση του ανταλλακτικού ώστε να απολαμβάνετε όλα του τα οφέλη.
 1. Για το λόγο αυτό, πριν αγοράσετε φίλτρο νερού πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικούς στο θέμα και να επιλέξετε φίλτρα από πιστοποιημένες εταιρείες.
 1. Μόνο η σωστή επιλογή και συντήρηση του εγγυάται πως το φίλτρο είναι απολύτως ακίνδυνο για εσάς και την οικογένεια σας.

Θέλετε να  αγοράσετε φίλτρο νερού;

Επικοινωνήστε με την εξειδικευμένη ομάδα της Primato Hellas για να βρούμε την κατάλληλη λύση για εσάς και τους αγαπημένους σας.

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2310 383 588 ή στο 210 27 55 681.

Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!

Εναλλακτικά μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα επικοινωνίας παρακάτω και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν:

  Όνομα (υποχρεωτικό)

  Email (υποχρεωτικό)

  Θέμα

  Λίγα λόγια για τον αρθρογράφο

  Γιώργος Μαργιώλος - Primato Hellas

  Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.

  Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison – Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

  Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.

  Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.