Πολλά έχουν γραφτεί για την αντίστροφη όσμωση και ακόμα περισσότερα μένουν να γραφτούν, όμως ακόμα παραμένει για πολλούς ένα άλυτο μυστήριο.

Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να σηκώσετε το πέπλο του μυστηρίου…!

Φίλτρα αντίστροφης όσμωσης

Η αντίστροφη όσμωση τοποθετείται κάτω από τον πάγκο της κουζίνας και μάλιστα πιάνει αρκετό χώρο όπως θα δείτε και στη φωτογραφία.

Αυτό όμως είναι ένα μικρό μειονέκτημα σε σχέση με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει σαν φίλτρο.

Πάνω στον πάγκο της κουζίνας πρέπει να τοποθετήσετε ένα αυτόνομο βρυσάκι με το δικό του διακόπτη από όπου θα απολαμβάνετε το καθαρό νερό σας.

Ελέγξτε την ποιότητα της βρύσης και την εγγύηση που φέρει γιατί δεν είναι πολύ ωραίο να αλλάζετε βρύση κάθε λίγο και λιγάκι…

Αντίστροφη όσμωση 5 σταδίων

Αντίστροφη όσμωση 5 σταδίων

Η αντίστροφη όσμωση είναι πρακτικά ένας συνδυασμός από διάφορα φίλτρα, ένα εκ των οποίων είναι η “μεμβράνη της όσμωσης”, που αποτελεί το πιο “στενό” φίλτρο αυτού του συνδυασμού.

Μία σωστή αντίστροφη όσμωση αποτελείται από τα εξής φίλτρα:

Στο πρώτο στάδιο υπάρχει ένα φίλτρο πολυπροπυλενίου ή αλλιώς φίλτρο στερεών.

Η σωστή διαπερατότητα αυτού του φίλτρου πρέπει να είναι στα 5 μικρά (5 χιλιοστά του χιλιοστού).

Όταν λέμε διαπερατότητα, εννοούμε τη διάμετρο των τρυπών που προσπαθεί να διαπεράσει το νερό.

Αυτό το φίλτρο πρακτικά προστατεύει τα επόμενα στάδια από το να βουλώσουν και η λειτουργία του είναι εξίσου βασική όσο και τα επόμενα στάδια.

Στο εμπόριο κατά καιρούς βλέπουμε σε αυτό το στάδιο φίλτρο νήματος που είναι λάθος.

Δώστε προσοχή σε αυτό το σημείο όταν αποφασίσετε να αγοράσετε μία αντίστροφη όσμωση.

Όπως βλέπετε και στη φωτογραφία, η φιλτροθήκη (ή καβούκι) αυτού του φίλτρου είναι διάφανη για να μπορείτε να βλέπετε πότε βρωμίζει και αν χρειάζεται νωρίτερα αντικατάσταση του φίλτρου.

Primato Φίλτρα Νερού

Στο δεύτερο στάδιο πρέπει να υπάρχει ένα φίλτρο ενεργού άνθρακα με διαπερατότητα 5 μικρά.

Εδώ πάλι βλέπουμε στο εμπόριο λανθασμένα να τοποθετούν κοκκώδη ενεργό άνθρακα και όχι συμπαγή. Προσέξτε και αυτό το σημείο καθώς όσο καλύτερα είναι αυτά τα φίλτρα, τόσο λιγότερη απόρριψη νερού θα έχει η αντίστροφη όσμωση. Αρκετές φορές το φθηνό κοστίζει ακριβά…

Στο τρίτο στάδιο (στη φωτογραφία όπως κοιτάμε η αριστερή φιλτροθήκη) πρέπει να υπάρχει ένα φίλτρο συμπαγούς ενεργού άνθρακα με 0,5 ή 0,6 μικρά.

Τώρα αρχίζουμε να στενεύουμε λίγο και να ζορίζουμε το νερό για να μην “κουράζεται” πολύ η μεμβράνη της όσμωσης που είναι στο επόμενο στάδιο.

Το δεύτερο και τρίτο στάδιο πρέπει να είναι καλά και ποιοτικά φίλτρα ενεργού άνθρακα γιατί κάνουν την πιο σοβαρή δουλειά: Προστατεύουν τη μεμβράνη της όσμωσης.

Η μεμβράνη της όσμωσης χαλάει από το χλώριο και τα χημικά και όχι από τα χώματα όπως πολλοί πιστεύουν λανθασμένα. Γιαυτό τονίζουμε συχνά την ποιότητα αυτών των φίλτρων.

Τα φίλτρα ενεργού άνθρακα αφαιρούν από το νερό το χλώριο και τα παράγωγά του όπως για παράδειγμα το χλωροφόρμιο, τα αιωρουμένα σωματίδια, την άμμο, τη σκουριά και τη λάσπη, τον ολικό οργανικό άνθρακα, τις βιομηχανικές οργανικές ενώσεις  όπως για παράδειγμα το τετραχλωροαιθυλένιο και το τριχλωροαιθυλένιο, τις διαλυμένες οργανικές ενώσεις, το οργανικό χρώμα, το διαλυμένο σίδηρο, το μαγγάνιο, τα τριαλογονομεθάνια και άλλα.

Στο τέταρτο στάδιο πρέπει να υπάρχει η μεμβράνη της όσμωσης, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν διατομή 0,0001 μικρά.

Εδώ αφαιρούνται τα άλατα, τα νιτρικά, το αρσενικό, τα μικρόβια, τα βακτήρια και όλες οι βλαβερές ουσίες που δεν μπορούν να αφαιρεθούν από τα φίλτρα ενεργού άνθρακα.

Έπειτα, το νερό αποθηκεύεται στη δεξαμενή (ή βαρελάκι) που βλέπετε δεξιά στη φωτογραφία.

Βρύση για αντίστροφη όσμωση

Αυτή είναι η βρύση που τοποθετείται πάνω στον πάγκο της κουζίνας και συνδέεται απευθείας με την αντίστροφη όσμωση.

Επειδή όμως το νερό στη δεξαμενή μπορεί να είναι στάσιμο για λίγες ημέρες (πχ εάν λείψετε από το σπίτι) κι επειδή το νερό της αντίστροφης όσμωσης είναι αρκετά άγευστο, υπάρχει το πέμπτο στάδιο το οποίο αποτελείται από κοκκώδη ενεργό άνθρακα από φλοιό καρύδας.

Αυτό πρακτικά κάνει ένα τελικό ραφινάρισμα στο νερό, διορθώνοντας παράλληλα τη γεύση.

Σε μία αντίστροφη όσμωση μπορείτε να προσθέσετε διάφορα φίλτρα, πάντα μετά τη δεξαμενή, όπως για παράδειγμα φίλτρο εμπλουτισμού μετάλλων, φίλτρο αλκαλικών κτλ.

Δεν συστήνουμε να προσθέσετε κάποιο άλλο πρόσθετο πέραν του κοκκώδη ενεργού άνθρακα.

Εάν χρησιμοποιήσετε την αντίστροφη όσμωση για νερό που δεν χλωριώνεται (για παράδειγμα νερό από γέωτρηση) είναι βασικό να προσθέσετε μία λάμπα Υπεριώδους Ακτινοβολίας (UV) για να “ψήνει” τα μικρόβια και τα βακτήρια διευκολύνοντας τη δουλειά της αντίστροφης όσμωσης.

Primato Φίλτρα Νερού αντίστροφης όσμωσης

Primato Φίλτρα Νερού αντίστροφης όσμωσης

Η αντίστροφη όσμωση είναι ένα φίλτρο που δέχεται πολλές πιέσεις εσωτερικά, γιαυτό και πάντα τονίζουμε την ποιότητα κατασκευής τόσο των ανταλλακτικών φίλτρων όσο και των πλαστικών φιλτροθηκών που τα περιβάλλουν.

Σίγουρα δεν θέλετε να “σκάσει” το φίλτρο και να πλημμυρίσει την κουζίνα και το σπίτι σας.

Η αντίστροφη όσμωση είναι ιδανική για νησιά όπου τα νερά είναι πάρα πολύ σκληρά κι υφάλμυρα, για νερό από γεώτρηση, για νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά ή αρσενικό ή νερά όπου το νερό θεωρείται οριακά μικροβιολογικά ασφαλές.

Μέχρι τώρα αποτελεί παγκοσμίως την καλύτερη τεχνολογία στην φίλτρανση κι επεξεργασία του νερού και χρησιμοποιείται και για μεγαλύτερες εφαρμογές όπως η ανακύκλωση του νερού σε ολόκληρες πόλεις, ο βιολογικός καθαρισμός λιμνών, η μετατροπή θαλασσινού νερού σε πόσιμο για την ύδρευση νησιών κτλ.

Ελπίζουμε αυτό το άρθρο να σας κάλυψε τις βασικές σας απορίες.

Εάν παρ’ όλα αυτά έχετε απορίες, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2310 380 618 για πληροφορίες σχετικά με την αντίστροφη όσμωση.

Δείτε μερικά από τα συστήματα αντίστροφης ώσμωσης που διαθέτουμε στο κατάστημά μας:

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2310 383 588 ή στο 210 27 55 681.

Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!

Εναλλακτικά μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα επικοινωνίας παρακάτω και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν:

  Όνομα (υποχρεωτικό)

  Email (υποχρεωτικό)

  Θέμα

  Λίγα λόγια για τον αρθρογράφο

  Γιώργος Μαργιώλος - Primato Hellas

  Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.

  Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison – Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

  Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.

  Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.