Όλοι γνωρίζουμε πως τα βαρέα μέταλλα αποτελούν μια σημαντική πηγή ρύπανσης της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υδάτων. Τι είναι όμως; Τα βαρέα μέταλλα είναι ένας τύπος χημικών στοιχείων με πυκνότητα μεγαλύτερη από 5,0 g/cm³, με πιο γνωστά το μόλυβδο, τον υδράργυρο, το κάδμιο και το αρσενικό.

Αυτά, είτε έχουν φυσική γεωλογική προέλευση είτε δημιουργούνται από τον ανθρώπινο παράγοντα όπως τη βιομηχανία, τη μεταλλευτική, την τεχνολογική και τη γεωργική δραστηριότητα.

Γιατί είναι επικίνδυνα τα βαρέα μέταλλα;

Εδώ και δεκαετίες η ραγδαία ανάπτυξη της βιομηχανίας έχει αυξήσει ανησυχητικά το περιβαλλοντικό “φορτίο” από τοξίνες βαρέων μετάλλων με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονος προβληματισμός για την επικινδυνότητα τους και τις αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο αλλά και όλους τους έμβιους οργανισμούς.

Τα βαρέα μέταλλα δεν διασπώνται αλλά συσσωρεύονται στο έδαφος και το νερό, με αποτέλεσμα τα ανιχνεύονται τόσο στα τρόφιμα όσο και στο πόσιμο νερό. Γίνονται λοιπόν μέρος της τροφικής αλυσίδας και αποτελούν έναν ανερχόμενο διατροφικό κίνδυνο, ειδικά για τους ανθρώπους που βρίσκονται στα ανώτερα επίπεδα της αλυσίδας.

Αυτό που τα καθιστά επικίνδυνα είναι η τοξικότητα τους καθώς επηρεάζουν τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού. Τα τοξικά μέταλλα επηρεάζουν τα νεύρα, τις ορμόνες, την πέψη και την ανοσιακή λειτουργία αφού προκαλούν τη διάσπαση των κυτταρικών ενζύμων που δρουν ως καταλύτες των θρεπτικών μετάλλων.

Έτσι λοιπόν δηλητηριάζουν τον οργανισμό καθώς καταλαμβάνουν θέσεις που κανονικά θα έπαιρναν χρήσιμα μεταλλικά στοιχεία όπως το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο.

Βλαβερές συνέπειες των βαρέων μετάλλων

Οι εν λόγω ουσίες όπως είπαμε είναι μη βιοδιασπώμενες με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται στους ιστούς των οργανισμών. Πλήθος ερευνών δείχνουν πως τα βαρέα μέταλλα αποθηκεύονται στο λιπώδη ιστό και προκαλούν διάφορες μορφές καρκίνου, βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, στο γαστρεντερικό, το καρδιαγγειακό αλλά και στα ζωτικά μας όργανα.

Μάλιστα, αν υπάρχουν σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορούν να προκαλέσουν ισχυρές δηλητηριάσεις ακόμα και να αποβούν θανατηφόρα.

Η τοξικότητα-επικινδυνότητα τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως τον τρόπο έκθεσης, τη διάρκεια έκθεσης, την ηλικία και την κατάσταση υγείας του οργανισμού αλλά και τη συνεργιστική δράση με την παρουσία άλλων μετάλλων. Σε γενικές γραμμές οι πιο ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες είναι τα έμβρυα, τα μικρά παιδιά και οι έγκυες γυναίκες.

H συμπτωματολογία των βαρέων μετάλλων διαφέρει. Απώλεια μνήμης, αυξανόμενες αλλεργικές αντιδράσεις, αϋπνίες,, κούραση, αδυναμία συγκέντρωσης, καρκίνος και αυτοάνοσες ασθένειες αποτελούν μόνο μερικές παθήσεις από την έκθεση στις τοξίνες.

Δυστυχώς τα βαρέα μέταλλα εκτός από το πόσιμο νερό, το χώμα και τον αέρα, ανιχνεύονται σε κάθε τομέα του σύγχρονου καταναλωτισμού, από τα κατασκευαστικά υλικά μέχρι τα καλλυντικά, τα τρόφιμα και τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Έτσι λοιπόν είναι πολύ δύσκολο να αποφύγει κανείς την οποιαδήποτε έκθεση με τις επιβλαβείς αυτές ουσίες.

Πως τα φίλτρα νερού προστατεύουν από τα βαρέα μέταλλα

Ο Ιπποκράτης είπε πως η τροφή μας είναι το φάρμακο μας, και θα συμφωνήσουμε όλοι πως το καθαρό νερό είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής. Μπορεί να είναι αδύνατο να αποφύγουμε τα βαρέα μέταλλα σε άλλες πτυχές της καθημερινότητας μας, ωστόσο μπορούμε να περιορίσουμε την έκθεση μας σε αυτά εξασφαλίζοντας την καθαρότητα του νερού που πίνουμε.

Τα πιστοποιημένα φίλτρα νερού της Primato Hellas αφαιρούν αποτελεσματικά το χλώριο και τα βαρέα μέταλλα, εξασφαλίζοντας καθαρό νερό τόσο στο ποτήρι μας αλλά και στο καθημερινό μας πιάτο. Ας μην ξεχνάμε πως το νερό υπάρχει παντού στη ζωή μας, από το ποτήρι που θα πιούμε, μέχρι το φαγητό που θα μαγειρέψουμε με αυτό αλλά και το ντους που θα κάνουμε.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε τα προβλήματα που περιέχει το νερό της περιοχής σας ώστε να σας προτείνουμε το κατάλληλο φίλτρο νερού που θα εξασφαλίσει την μέγιστη καθαρότητα του.

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2310 383 588 ή στο 210 27 55 681.

Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!

Εναλλακτικά μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα επικοινωνίας παρακάτω και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν:

  Όνομα (υποχρεωτικό)

  Email (υποχρεωτικό)

  Θέμα

  Λίγα λόγια για τον αρθρογράφο

  Γιώργος Μαργιώλος - Primato Hellas

  Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.

  Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison – Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

  Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.

  Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.