Εάν είστε μόνιμος κάτοικος Αττικής και δεν ξέρετε τι φίλτρο νερού να αγοράσετε για το σπίτι σας, τότε διαβάζετε το σωστό άρθρο. Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Το νερό του δικτύου, για να θεωρείται ασφαλές και πόσιμο, πρέπει να χλωριώνεται βάσει του νόμου ώστε να απολυμαίνονται οι παθογόνοι οργανισμοί. Υπάρχουν κι άλλοι μέθοδοι απολύμανσης, που χρησιμοποιούνται κυρίως στο εξωτερικό, το χλώριο όμως αποτελεί μέχρι και σήμερα τον πιο οικονομικό τρόπο για να απολυμαίνεται το νερό.

Το ίδιο το χλώριο όμως είναι μία πολύ επικίνδυνη ουσία όπως και τα παράγωγά του (πχ το χλωροφόρμιο). Αφήνει μία δυσάρεστη γεύση αλλά και μυρωδιά στο νερό που πίνουμε. Έτσι δημιουργείται η ανάγκη να καθαρίσουμε εμείς οι ίδιοι το νερό του δικτύου μας από το χλώριο αλλά και από τις ουσίες που δεν μπορεί να καθαρίσει το χλώριο, όπως είναι για παράδειγμα ο μόλυβδος, τα άλατα, τα νιτρικά κτλ.

Υπάρχουν όμως όλα αυτά στο νερό της Αθήνας;

Σε σύγκριση με τον τεράστιο πληθυσμό της και το παλιό δίκτυο ύδρευσης, η Αθήνα δεν έχει σοβαρά προβλήματα με το νερό της. Το νερό της Αθήνας δεν έχει πολλά άλατα, τουλάχιστον όχι στον βαθμό που να χρειάζεται ειδικό φίλτρο μείωσης αλάτων. Ούτε νιτρικά έχει όμως, όπως έχει για παράδειγμα η Χαλκιδική. Το βασικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει ένα φίλτρο νερού στην Αθήνα, είναι το χλώριο κι αν μένετε στο κέντρο της Αθήνας όπου το δίκτυο είναι παλιό, ίσως πρέπει να αντιμετωπίσετε τον μόλυβδο.

Τί είναι και πώς λειτουργεί ένα φίλτρο νερού;

Οι συσκευές (η αλλιώς φιλτρο-θήκες) είναι διαφόρων χρωμάτων και είναι είτε πλαστικές είτε ανοξείδωτες. Μέσα στη συσκευή τοποθετείται ένα ανταλλακτικό φίλτρο ενεργού άνθρακα. Αυτές οι φιλτρο – θήκες ξεβιδώνουν εύκολα με ένα ειδικό κλειδί ώστε να αλλάζετε μόνοι σας εύκολα και γρήγορα το φίλτρο. Υπάρχουν μονά, διπλά ή και τριπλά φίλτρα ανάλογα με το πόσο έντονο είναι το πρόβλημα του νερού και τι ακριβώς θέλετε να αντιμετωπίσετε. Αν για παράδειγμα θέλετε να μειώσετε τα άλατα, τότε θα χρειαστείτε μία διπλή συσκευή, στο πρώτο φίλτρο της οποίας θα βάλετε ένα φίλτρο μείωσης αλάτων και στο δεύτερο στάδιο ένα φίλτρο ενεργού άνθρακα.

Τί φίλτρο νερού να βάλω;

Επειδή όμως στην Αθήνα, πέρα από το χλώριο δεν υπάρχουν άλλα σοβαρά προβλήματα, τότε προτείνουμε να αγοράσετε ένα μονό φίλτρο νερού με ένα φίλτρο ενεργού άνθρακα των 5μ (5 μικρά). Ένα μικρό ισούται με ένα χιλιοστό του χιλιοστού, δηλαδή το νερό προσπαθεί να περάσει μέσα από πολύ μικρές τρύπες. Για να καταλάβετε πόσο μικρές είναι αυτές οι τρύπες, αρκεί να σκεφθείτε ότι η τρίχα από τα μαλλιά σας έχει διάμετρο 100 μικρά. Ό, τι καταφέρει να περάσει από τις μικρές αυτές οπές, θα φιλτραριστεί από τον άνθρακα. Οι χημικές ακαθαρσίες αποθηκεύονται στους πόρους του άνθρακα που είναι ένα αρκετά πορώδες υλικό. Σκεφτείτε το σαν ένα μικροσκοπικό μαύρο σφουγγαράκι. Τα ποιοτικά φίλτρα αντέχουν μέχρι και για ένα χρόνο. Μετά πρέπει να τα αλλάζετε για να μην μαζεύονται μικρόβια και βακτήρια.

Primato Φίλτρα Νερού

Εδώ θα βρείτε Οικιακά Φίλτρα Νερού κατάλληλα για την Αθήνα
Ηλεκτρονικό Κατάστημα με Φίλτρα Νερού

Φίλτρο νερού Doulton

Αυτό είναι ένα φίλτρο νερού της Doulton. Δείτε λίγο τη ροή του νερού ακολουθώντας τα βελάκια. Το νερό προσπαθεί να μπει από το άσπρο κεραμικό υλικό και στην συνέχεια από τον συμπαγή ενεργό άνθρακα. Το καθαρό νερό φεύγει προς τα πάνω για να το πιείτε.

Αν πάλι μένετε στο κέντρο της Αθήνας κι έχετε υποψία ότι μπορεί να υπάρχει μόλυβδος από το παλιό δίκτυο ύδρευσης, τότε θα χρειαστεί να βάλετε στη συσκευή σας ένα ανταλλακτικό φίλτρο άνθρακα με διάμετρο τρύπας 0,5 μικρά. Να βεβαιωθείτε και να ρωτήσετε τον πωλητή σας ότι το συγκεκριμένο φίλτρο που θέλει να σας πουλήσει μπορεί να μειώσει τον μόλυβδο. Στην αγορά μπορείτε να βρείτε επίσης τα φίλτρα νερού Doulton που κατασκευάζονται στην Αγγλία και έχουν ενεργό άνθρακα αλλά και ένα υλικό που ονομάζεται “κεραμικό” και είναι στην ουσία μία πορσελάνη την οποία πρέπει να διαπεράσει το νερό. Μόλις την διαπεράσει θα φιλτραριστεί από τον συμπαγή ενεργό άνθρακα. Τα φίλτρα της Doulton είναι ακόμα πιο “στενά” και φτάνουν μέχρι και 0,2 μικρά διαπερατότητα.

Πού μπαίνει το φίλτρο νερού?

Αφού καταλήξαμε στο ανταλλακτικό φίλτρο που χρειάζεστε, ήρθε η ώρα να δούμε πού μπορείτε να βάλετε τη μονή συσκευή σας. Το πού ακριβώς θα μπει η φιλτροθήκη, εξαρτάται κυρίως από την δική σας ευκολία αλλά και τους χώρους της κουζίνας σας. Όσον αφορά τη σύνδεση κι εγκατάσταση, το πιο εύκολο φίλτρο είναι το φίλτρο άνω πάγκου. Αυτό τοποθετείται πάνω στον πάγκο της κουζίνας και συνδέεται στην μπαταρία της κουζίνας σας με ένα λευκό σωληνάκι. Διαθέτει ένα μεταλλικό διακοπτάκι το οποίο κάνει την εξής δουλειά: Εάν γυρίσετε τον διακόπτη, τότε το νερό φεύγει από τη μπαταρία της κουζίνας και πηγαίνει στο φίλτρο, το οποίο έχει το δικό του βρυσάκι. Μόλις το γυρίσετε πάλι στην θέση του, τότε το νερό συνεχίζει να τρέχει κανονικά από την μπαταρία (αφιλτράριστο). Το βασικό πλεονέκτημα αυτού του φίλτρου είναι δεν χρειάζεται υδραυλικό για την εγκατάστασή του ενώ το βασικό του μειονέκτημα είναι ότι πιάνει χώρο στον πάγκο της κουζίνας.

Φίλτρο Νερού Άνω Πάγκου Doulton HCS

Αυτό είναι το φίλτρο νερού άνω πάγκου Doulton HCS που κατασκευάζεται στην Αγγλία από ανοξείδωτο ατσάλι και περιλαμβάνει το φίλτρο Doulton UltraCarb που μειώνει όλες τις βλαβερές για τον οργανισμό ουσίες αλλά και τον μόλυβδο.

Ένας άλλος τρόπος είναι να συνδέσετε το φίλτρο κάτω από τον πάγκο της κουζίνας. Το φίλτρο αυτό μπορεί να συνδεθεί είτε κατευθείαν στην κρύα παροχή της μπαταρίας σας (οπότε θα έχετε φιλτραρισμένο νερό κάθε φορά που ανοίγετε τη βρύση σας στο κρύο) είτε με ένα ξεχωριστό βρυσάκι (που σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε μία πολύ μικρή τρυπούλα στον πάγκο της κουζίνας). Στην πρώτη περίπτωση, το φίλτρο δεν θα αντέξει ένα έτος, καθώς θα χρησιμοποιείται και για άλλες χρήσεις πέραν του καθαρού νερού όπως για παράδειγμα για την πλύση των πιάτων. Στη δεύτερη περίπτωση που το συνδέσετε με τη δική του βρύση, τότε θα αντέξει σίγουρα ένα έτος μέχρι να χρειαστεί αντικατάσταση.

Εδώ θα βρείτε Οικιακά Φίλτρα Νερού κατάλληλα για την Αθήνα
Ηλεκτρονικό Κατάστημα με Φίλτρα Νερού

Δείτε παρακάτω ένα βίντεο σχετικό με το Φίλτρο Νερού Άνω Πάγκου Doulton HCS για να καταλάβετε πόσο εύκολα μπορεί να συνδεθεί ένα φίλτρο νερού άνω πάγκου.

Primato Hellas – Φίλτρα Νερού, Γρηγορίου Ε 34, ΤΚ 54248, www.primato.gr, 2310 383 588. Πανελλαδική Εξυπηρέτηση.

Για να δείτε τις επιβλαβείς συνέπειες του μόλυβδου στο πόσιμο νερό, αρκεί να δείτε την παρακάτω παρουσίαση σχετικά με τη δηλητηρίαση από μόλυβδο στην πόλη Flint του Michigan.