Φίλτρα νερού Αθήνα οδηγός

Φίλτρα νερού Αθήνα - Γιώργος Μαργιώλος

Ο Γιώργος Μαργιώλος από την Primato Hellas γράφει για τα φίλτρα νερού για την Αθήνα

Εάν είστε μόνιμος κάτοικος Αττικής και δεν ξέρετε τι φίλτρο νερού να αγοράσετε για το σπίτι σας, τότε διαβάζετε το σωστό άρθρο.

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Το νερό του δικτύου, για να θεωρείται ασφαλές και πόσιμο, πρέπει να χλωριώνεται βάσει του νόμου ώστε να απολυμαίνονται οι παθογόνοι οργανισμοί. Υπάρχουν κι άλλοι μέθοδοι απολύμανσης, που χρησιμοποιούνται κυρίως στο εξωτερικό, το χλώριο όμως αποτελεί μέχρι και σήμερα τον πιο οικονομικό τρόπο για να απολυμαίνεται το νερό. Το ίδιο το χλώριο όμως είναι μία πολύ επικίνδυνη ουσία όπως και τα παράγωγά του (πχ το χλωροφόρμιο). Αφήνει μία δυσάρεστη γεύση αλλά και μυρωδιά στο νερό που πίνουμε. Έτσι δημιουργείται η ανάγκη να καθαρίσουμε εμείς οι ίδιοι το νερό του δικτύου μας από το χλώριο αλλά και από τις ουσίες που δεν μπορεί να καθαρίσει το χλώριο, όπως είναι για παράδειγμα ο μόλυβδος, τα άλατα, τα νιτρικά κτλ.

Υπάρχουν όμως όλα αυτά στο νερό της Αθήνας;

Σε σύγκριση με τον τεράστιο πληθυσμό της και το παλιό δίκτυο ύδρευσης, η Αθήνα δεν έχει σοβαρά προβλήματα με το νερό της. Το νερό της Αθήνας δεν έχει πολλά άλατα, τουλάχιστον όχι στον βαθμό που να χρειάζεται ειδικό φίλτρο μείωσης αλάτων. Ούτε νιτρικά έχει όμως, όπως έχει για παράδειγμα η Χαλκιδική. Δείτε ποια είναι τα καλύτερα φίλτρα νερού για την ΧαλκιδικήΤο βασικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει ένα φίλτρο νερού στην Αθήνα, είναι το χλώριο κι αν μένετε στο κέντρο της Αθήνας όπου το δίκτυο είναι παλιό, ίσως πρέπει να αντιμετωπίσετε τον μόλυβδο.

Τί είναι και πώς λειτουργεί ένα φίλτρο νερού;

Οι συσκευές (η αλλιώς φιλτρο-θήκες) είναι διαφόρων χρωμάτων και είναι είτε πλαστικές είτε ανοξείδωτες. Μέσα στη συσκευή τοποθετείται ένα ανταλλακτικό φίλτρο ενεργού άνθρακα. Αυτές οι φιλτρο – θήκες ξεβιδώνουν εύκολα με ένα ειδικό κλειδί ώστε να αλλάζετε μόνοι σας εύκολα και γρήγορα το φίλτρο.

Υπάρχουν μονά, διπλά ή και τριπλά φίλτρα ανάλογα με το πόσο έντονο είναι το πρόβλημα του νερού και τι ακριβώς θέλετε να αντιμετωπίσετε. Αν για παράδειγμα θέλετε να μειώσετε τα άλατα, τότε θα χρειαστείτε μία διπλή συσκευή, στο πρώτο φίλτρο της οποίας θα βάλετε ένα φίλτρο μείωσης αλάτων και στο δεύτερο στάδιο ένα φίλτρο ενεργού άνθρακα. Παρακάτω μπορείτε να δείτε διάφορα φίλτρα νερού που προτείνουμε για την Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Τί φίλτρο νερού να βάλω;

Επειδή όμως στην Αθήνα, πέρα από το χλώριο δεν υπάρχουν άλλα σοβαρά προβλήματα, τότε προτείνουμε να αγοράσετε ένα μονό φίλτρο νερού με ένα φίλτρο ενεργού άνθρακα των 0.5 μm (5 μικρά).

Ένα μικρό ισούται με ένα χιλιοστό του χιλιοστού, δηλαδή το νερό προσπαθεί να περάσει μέσα από πολύ μικρές τρύπες. Για να καταλάβετε πόσο μικρές είναι αυτές οι τρύπες, αρκεί να σκεφθείτε ότι η τρίχα από τα μαλλιά σας έχει διάμετρο 100 μικρά. Ό, τι καταφέρει να περάσει από τις μικρές αυτές οπές, θα φιλτραριστεί από τον άνθρακα. Οι χημικές ακαθαρσίες αποθηκεύονται στους πόρους του άνθρακα που είναι ένα αρκετά πορώδες υλικό. Σκεφτείτε το σαν ένα μικροσκοπικό μαύρο σφουγγαράκι.

Τα ποιοτικά φίλτρα αντέχουν μέχρι και για ένα χρόνο. Μετά πρέπει να τα αλλάζετε για να μην μαζεύονται μικρόβια και βακτήρια. Αν πάλι μένετε στο κέντρο της Αθήνας κι έχετε υποψία ότι μπορεί να υπάρχει μόλυβδος από το παλιό δίκτυο ύδρευσης, τότε θα χρειαστεί να βάλετε στη συσκευή σας ένα ανταλλακτικό φίλτρο άνθρακα με διάμετρο τρύπας 0,5 μικρά. Να βεβαιωθείτε και να ρωτήσετε τον πωλητή σας ότι το συγκεκριμένο φίλτρο που θέλει να σας πουλήσει μπορεί να μειώσει τον μόλυβδο.

Πού μπαίνει το φίλτρο νερού?

Αφού καταλήξαμε στο ανταλλακτικό φίλτρο που χρειάζεστε, ήρθε η ώρα να δούμε πού μπορείτε να βάλετε τη μονή συσκευή σας. Το πού ακριβώς θα μπει η φιλτροθήκη, εξαρτάται κυρίως από την δική σας ευκολία αλλά και τους χώρους της κουζίνας σας.

Όσον αφορά τη σύνδεση κι εγκατάσταση, το πιο εύκολο φίλτρο είναι το φίλτρο άνω πάγκου. Αυτό τοποθετείται πάνω στον πάγκο της κουζίνας και συνδέεται στην μπαταρία της κουζίνας σας με ένα λευκό σωληνάκι.

Διαθέτει ένα μεταλλικό διακοπτάκι το οποίο κάνει την εξής δουλειά: Εάν γυρίσετε τον διακόπτη, τότε το νερό φεύγει από τη μπαταρία της κουζίνας και πηγαίνει στο φίλτρο, το οποίο έχει το δικό του βρυσάκι.

Μόλις το γυρίσετε πάλι στην θέση του, τότε το νερό συνεχίζει να τρέχει κανονικά από την μπαταρία (αφιλτράριστο). Το βασικό πλεονέκτημα αυτού του φίλτρου είναι δεν χρειάζεται υδραυλικό για την εγκατάστασή του ενώ το βασικό του μειονέκτημα είναι ότι πιάνει χώρο στον πάγκο της κουζίνας.

Ένας άλλος τρόπος είναι να συνδέσετε τα καλύτερα φίλτρα νερού κάτω πάγκου της κουζίνας σας.

Το φίλτρο αυτό μπορεί να συνδεθεί είτε κατευθείαν στην κρύα παροχή της μπαταρίας σας (οπότε θα έχετε φιλτραρισμένο νερό κάθε φορά που ανοίγετε τη βρύση σας στο κρύο) είτε με ένα ξεχωριστό βρυσάκι (που σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε μία πολύ μικρή τρυπούλα στον πάγκο της κουζίνας).

Στην πρώτη περίπτωση, το φίλτρο δεν θα αντέξει ένα έτος, καθώς θα χρησιμοποιείται και για άλλες χρήσεις πέραν του καθαρού νερού όπως για παράδειγμα για την πλύση των πιάτων.

Στη δεύτερη περίπτωση που το συνδέσετε με τη δική του βρύση, τότε θα αντέξει σίγουρα ένα έτος μέχρι να χρειαστεί αντικατάσταση.

Δείτε μερικά φίλτρα νερού κατάλληλα για την Αθήνα:

Ευχαριστούμε για τον χρόνο παραμονής σας στην σελίδα μας οδηγό για “φίλτρα νερού Αθήνα“.

Βρείτε μας στο χάρτη

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2310 383 588 ή στο 210 27 55 681.

Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!

Εναλλακτικά μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα επικοινωνίας παρακάτω και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν:

    Όνομα (υποχρεωτικό)

    Email (υποχρεωτικό)

    Θέμα

    Λίγα λόγια για τον αρθρογράφο

    Γιώργος Μαργιώλος - Primato Hellas

    Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.

    Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison – Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

    Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.

    Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.

    Πίνακας περιεχομένων