Σε αυτό το άρθρο εξηγούμε τί είναι η τεχνολογία Ultra Filtration, οι μεμβράνες κοίλων ινών (hollow fibers) και πώς εφαρμόζονται σε φίλτρα νερού για να καθαρίσουν το νερό.
Για αυτούς που δεν γνωρίζουν τί είναι τα φίλτρα νερού ή ξεκινούν τώρα την έρευνα αγοράς, τα φίλτρα νερού είναι συσκευές, συνήθως πλαστικές, μέσα στις οποίες τοποθετούνται φύσιγγες τις οποίες προσπαθεί να διαπεράσει το νερό. Αυτές οι φύσιγγες αποτελούνται συνήθως από πεπιεσμένο ενεργό άνθρακα (carbon block). Ο ενεργός άνθρακας είναι το βασικό μέσο φίλτρανσης εδώ και πάρα πολλά χρόνια γιατί έχει την ιδιότητα να αποθηκεύει επικίνδυνα χημικά στους μικροπόρους του. Έχει τεράστια επιφάνεια – αρκεί να σκεφθείτε ότι μισό κιλό ενεργού άνθρακα μπορεί να καταλάβει μία έκταση 0.5 km2 (μισό τετραγωνικό χιλιόμετρο!
Ο ενεργός άνθρακας, ανάλογα φυσικά με την ποιότητά του, μπορεί να μειώσει το χλώριο, το χλωροφόρμιο, τη δυσάρεστη γεύση & οσμή, τα αιωρουμένα σωματίδια, την άμμο, τη σκουριά & τη λάσπη, τα χώματα, τον ολικό οργανικό άνθρακα, τις βιομηχανικές οργανικές ενώσεις όπως πχ τετραχλωροαιθυλένιο και τριχλωροαιθυλένιο, τις διαλυμένες οργανικές ενώσεις, το οργανικό χρώμα, τον διαλυμένο σίδηρο, το μαγγάνιο, τα βιομηχανικά απόβλητα και πολλές άλλες βλαβερές για τον οργανισμό ουσίες.
Επειδή οι τρύπες του συμπαγούς άνθρακα είναι αρκετά στενές, το χώμα και τα στερεά δεν μπορούν να το διαπεράσουν. Τα χημικά όπως πχ το χλώριο και το χλωροφόρμιο που μπορούν να διαπεράσουν τις τρύπες του άνθρακα, αποθηκεύονται στους μικρο-πόρους του ενεργού άνθρακα και μένουν εκεί. Έτσι δεν μπορούν να περάσουν στο ποτήρι σας. Όταν εξαντληθούν οι ιδιότητες του ενεργού άνθρακα (συνήθως στον ένα χρόνο για οικιακή χρήση), τότε οι μικρο-πόροι αυτοί “βουλώνουν”, δηλαδή γεμίζουν με τα χημικά αυτά με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποθηκεύσουν άλλα. Έτσι τα χημικά αυτά περνάνε πλέον στο ποτήρι σας. Γιαυτό καλό είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή της φύσιγγας και να γνωρίζουμε τις προδιαγραφές τους.
Για να μετρήσουμε και να συγκρίνουμε τις φύσιγγες αυτές μεταξύ τους χρησιμοποιούμε σαν μονάδα μέτρησης τα μm, δηλαδή τα “μικρά” ή στα αγγλικά “micron”. Αυτή η μονάδα μέτρησης ουσιαστικά μετράει την διάμετρος των οπών τις οποίες προσπαθεί να διαπεράσει το νερό. Αν σκεφθούμε ότι το νερό προσπαθεί να περάσει μέσα από έναν τοίχο, τα “μικρά” μετρούν τη διάμετρο των πολύ μικρών τρυπών του τοίχου από τις οποίες προσπαθεί να περάσει το νερό. Όσο πιο μικρός είναι αυτός ο αριθμός, τόσο πιο στενό είναι το φιλτράρισμα. Η πιο συνήθης “διαπερατότητα” στα οικιακά φίλτρα είναι τα 5 μm. Τα πιο εμπορικά φίλτρα μπορούν να φτάσουν μέχρι και 0.5 μm.
Οι τεχνολογίες που ασχολούνται με τον καθαρισμό και την επεξεργασία νερού χωρίζονται σε 5 βασικές κατηγορίες:
Φίλτρανση σωματιδίων – Particle Filtration. Διαπερατότητα από 1000 μm έως 10μm.
Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα φίλτρα νερού κεντρικής παροχής, τα φίλτρα δηλαδή που συνήθως βάζουμε στα υδρόμετρα των πολυκατοικιών. Τα φίλτρα αυτά αφαιρούν τα χώματα, τις πέτρες και τη σκουριά. Η διαπερατότητα σε αυτά τα φίλτρα κυμαίνεται από 1000μm έως 10μm. Συνήθως είναι φίλτρα που κατασκευάζονται από πολυπροπυλένιο, από νήμα (δηλαδή κλωστή) αλλά κι από ανοξείδωτη ή πλαστική σίτα. Συνήθως μπαίνουν σε περιοχές με πολλά χώματα. Στα υδρόμετρα των πολυκατοικιών δεν προτιμούμε πιο στενά φίλτρα διότι αυτό μπορεί να κόψει την πίεση όλου του σπιτιού μας. Ένας καλός συνδυασμός είναι ένα φίλτρο παροχής στα “ρολόγια” της πολυκατοικίας μας κι ένα πιο στενό φίλτρο ενεργού άνθρακα στην κουζίνα μας.
Μικροφίλτρανση – Micro Filtration. Διαπερατότητα από 10 μm έως 0.1 μm.
Αυτή είναι η πιο συνήθης και πιο βασική κατηγορία καθώς τα περισσότερα οικιακά φίλτρα ανήκουν σε αυτήν. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η πιο συνήθης διαπερατότητα είναι τα 5μm. Για κάποιες περιοχές όπως το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας ίσως έχει νόημα ένα φίλτρο άνθρακα με διαπερατότητα 0.5μm που να αφαιρεί μόλυβδο. Ο μόλυβδος βρίσκεται στο νερό κυρίως εξαιτίας των παλιών σωληνώσεων και δικτύων, οπότε όσο πιο παλιές είναι οι σωληνώσεις τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν το νερό να έχει μολυβδο. Το εύρος διαπερατότητας λοιπόν στις αστικές περιοχές είναι από 5μm έως 0.5 μm και είναι επαρκές.
Κάτω από τα 0.5μm και έως τα 0.2μm κυκλοφορούν στην αγορά κεραμικά φίλτρα με ενεργό άνθρακα. Η διαφορά τους είναι ότι εκτός από τον ενεργό άνθρακα, φέρουν κι ένα εξωτερικό κεραμικό περίβλημα με ακόμα μικρότερη διαπερατότητα ικανά να μειώσουν και τα πιο “δύσκολα” χημικά. Το κεραμικό μοιάζει οπτικά με πορσελάνη και παράγεται από φύκια άρα είναι ένα άκρως φυσικό προϊόν. Η πιο γνωστή εταιρία παγκοσμίως είναι η Ceramic Filters Company Inc που πήγε ένα βήμα παραπέρα και κατασκευάζει φύσιγγες που συνδυάζουν τον ενεργό άνθρακα με κεραμικό και ζεόλιθο.
Υπερδιήθηση – Ultra Filtration. Διαπερατότητα από 0.1 μm έως 0.01 μm.
Εδώ οι οπές τις οποίες προσπαθεί να διαπεράσει το νερό “στενεύουν” σημαντικά. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι μεμβράνες κοίλων ινών ή αλλιώς Hollow Fiber Membranes. Η τεχνολογία Υπερ-διήθησης χρησιμοποιεί ειδικές μεμβράνες κοίλων ινών ( Hollow Fiber ) κι έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο καθαρίζεται κι επεξεργάζεται το νερό παγκοσμίως. Η τεχνολογία αυτή ήταν τόσο ακριβή που τη συναντούσαμε μόνο σε μεγάλα εργοστάσια ανακύκλωσης νερού. Πλέον, έχει ενσωματωθεί σε φύσιγγες που μπορούν να μπουν σε οικιακές συσκευές φιλτραρίσματος νερού.
Οι μεμβράνες κοίλων ινών μπορούν να μειώσουν ή και αφαιρέσουν τα βακτήρια, τους ιούς, τα κολλοειδή, Giardia, Crypto (που συναντάμε συνήθως σε δεξαμενές και σε πηγές που δεν ανήκουν σε δίκτυο νερού πόλεων), θολότητα, μικρο-οργανισμούς, TOC’s και μία πολύ μεγάλη λίστα με μολυσματικά στοιχεία.
Στο κατάστημά μας διαθέτουμε το φίλτρο υπερδιήθησης PREMIUM UFC, μία φύσιγγα που συνδυάζει συμπαγή άνθρακα με μεμβράνες κοίλων ινών. Ταιριάζει στις περισσότερες συσκευές του εμπορίου και διαθέτει πιστοποίηση NSF.
Νανοδιήθηση – Nano Filtration. Διαπερατότητα από 0.01μm έως 0.001μm.
Αυτή η τεχνολογία είναι ακόμα πολύ ακριβή για τους οικιακούς χρήστες και δεν υπάρχουν φίλτρα που να τοποθετούνται σε οικιακές συσκευές. Φίλτρα νανοδιήθησης χρησιμοποιούνται από εργοστάσια ανακύκλωσης νερού και μεγάλες βιομηχανίες που βασίζονται σε σταθερή ποιότητα νερού όπως πχ γαλακτοβιομηχανίες κτλ.
Αντίστροφη Ώσμωση – Reverse Osmosis. Διαπερατότητα 0.0001μm.
Η λέξη ώσμωση προέρχεται ετυμολογικά από το ὠθῶ, γιαυτό και γράφεται με ωμέγα και όχι με όμικρον. Επειδή όμως τα ελληνικά έχουν απλοποιηθεί αρκετά, είναι πλέον σωστό και το “ώσμωση” αλλά και το “όσμοση” με όμικρον.
Σαν ώσμωση λοιπόν ονομάζεται το φαινόμενο διέλευσης μορίων διαλύτη, πχ νερού, μέσω μίας ημιπερατής μεμβράνης, από τον διαλύτη στο διάλυμα ή από ένα διάλυμα μικρότερης συγκέντρωσης (αραιότερο) προς το ένα διάλυμα μεγαλύτερης συγκέντρωσης (πυκνότερο). Οι Ημιπερατές μεμβράνες επιτρέπουν στα μόρια του νερού να περνούν μέσα από τους πόρους της αλλά δεν επιτρέπουν στα μόρια της διαλυμένης ουσίας να την διαπερνούν. Οι ημιπερατές μεμβράνες μπορεί να είναι φυσικές (πχ κυταρρική μεμβράνη) ή και συνθετικές (πχ σελοφάν). Τα συστήματα αντίστροφης ώσμωσης λοιπόν διαθέτουν τέτοιες μεμβράνες. Για να αυξηθεί η πίεση στο σύστημα και να μπορέσει να “πιέσει” το νερό από αυτές τις μεμβράνες, τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούν είτε αντλίες είτε “στραγγαλιστές πίεσης” ή αλλιώς flow restrictors ή και τα δύο. Το νερό που δεν είναι καθαρό απορρίπτεται στην αποχέτευση. Επειδή το νερό παράγεται πολύ αργά από αυτά τα συστήματα, οι περισσότερες μονάδες οικιακής αντίστροφης ώσμωσης χρησιμοποιούν μικρές δεξαμενές όπου αποθηκεύουν το νερό. Έτσι ο οικιακός χρήστης έχει καθαρό νερό με πίεση μόλις ανοίξει το βρυσάκι του συστήματος.
Η αντίστροφη ώσμωση παράγει νερό με μηδενική αγωγιμότητα, δηλαδή πεντακάθαρο. Δεν θέλω να επεκταθώ στο τι είναι η αγωγιμότητα καθώς αυτό το εξηγώ σε άλλο άρθρο. Αρκεί όμως να σκεφθείτε ότι οι μεμβράνες αυτές αφαιρούν από το νερό όλα τα άλατα, τα νιτρικά, τα βαρέα μέταλλα και γενικά όλες μα όλες τις βλαβερές ουσίες.
Ένα τέτοιο σύστημα θεωρείται υπερβολή για τις αστικές περιοχές, είναι όμως μία πολύ καλή λύση για περιοχές όπως η Χαλκιδική και τα νησιά όπου το νερό είναι πολύ υφάλμυρο κι επιβαρυμένο με διάφορες βλαβερές ουσίες και χημικά.
Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2310 383 588 ή στο 210 27 55 681.
Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!
Εναλλακτικά μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα επικοινωνίας παρακάτω και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν:
Λίγα λόγια για τον αρθρογράφο
Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.
Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison – Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.
Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.
Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.