Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε την ποιότητα του νερού που πίνουμε;

Μάλλον ελάχιστοι, καθώς επικρατεί η νοοτροπία πως “όλα τα νερά είναι ίδια”!

Ένας μεγάλος μύθος που μας κάνει δυστυχώς να αδιαφορούμε τόσο για την κατανάλωση του όσο και για την ποιότητα του νερού που βάζουμε στον οργανισμό μας.

Γι’ αυτό η σωστή ενημέρωση και τα αξιόπιστα φίλτρα νερού έρχονται για να δώσουν λύση στην αμέλεια μας.

Καθημερινά εκατοντάδες εκατομμύρια μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού κυκλοφορούν στη παγκόσμια αγορά, αλλά και στη χώρα μας.

Προφανώς η χρήση του εμφιαλωμένου νερού είναι απαραίτητη το καλοκαίρι, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν αφυδάτωση και η ανάγκη για νερό -εδώ και τώρα!- είναι πιο αναγκαία και απολαυστική από ποτέ.

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού κατακτά όλο και περισσότερο έδαφος και εκτός των καλοκαιρινών μηνών.

Εκτιμάται πως ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης καταναλώνει 80-100 λίτρα εμφιαλωμένο νερό ετησίως.

Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών διεξήγαγε λοιπόν μια εξαιρετικά χρήσιμη μελέτη σχετικά με το αν γνωρίζουμε τι πίνουμε και κατά πόσο μπορούμε να αντιληφθούμε τι αναγράφεται στις ετικέτες των εμφιαλωμένων νερών.

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα σε μια προσπάθεια να υπάρξει ενημέρωση και προστασία του καταναλωτή γύρω από το θέμα.

Για να δούμε όμως μερικά από τα πιο σημαντικά πορίσματα κατόπιν δειγματοληψίας και μικροβιολογικών αναλύσεων στα πιο δημοφιλή εμφιαλωμένα νερά που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.

Τι έδειξαν οι έρευνες

Ξεκινώντας, να αναφέρουμε πως υπάρχουν τρεις κατηγορίες νερού αναγνωρισμένες από την Ε.Ε:

 1. το επιτραπέζιο
 2. το φυσικό μεταλλικό και
 3. το νερό πηγής

Στις ετικέτες οφείλονται να αναγράφονται αυστηρά μόνο αυτές οι 3 κατηγορίες, με χαρακτηρισμούς όπως το φυσικό μεταλλικό νερό πηγής να μην υφίστανται.

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι έδειξαν πως 1 στα 10 εμφιαλωμένα μπορεί να βλάψει την υγεία των καταναλωτών, καθώς μπορεί να μεταφέρει στον οργανισμό μας ψευδομονάδες, κολοβακτηρίδια και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς που αναπτύσσονται μέσα στο πλαστικό μπουκάλι.

Λοιμώξεις – Γαστρεντερίτιδες

Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν από ελαφριές λοιμώξεις του ουροποιητικού και του αναπνευστικού έως και σοβαρές γαστρεντερίτιδες.

Διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχει στην Ελλάδα επίσημη νομοθεσία που να προσδιορίζει τι πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα των εμφιαλωμένων νερών.

Δείτε το άρθρο μας για την σκληρότητα νερού.

Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις δεν αναφέρονται ούτε τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του νερού, ούτε ο μέσος όρος δειγματοληπτικών μετρήσεων των προηγούμενων ετών.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως κυκλοφορούν νερά με ανώνυμες ετικέτες σε νησιά και περιοχές εκτός Αττικής.

Θερμοκρασίες συντήρησης

Όσον αφορά τη φύλαξη τους σε αποθηκευτικούς χώρους δεν τηρούνται οι πρέπουσες θερμοκρασίες συντήρησης.

Στους χώρους αποθήκευσης πρέπει να τηρούνται θερμοκρασίες κάτω των 18° C, ωστόσο στις περισσότερες αποθήκες οι τεράστιοι όγκοι των εμφιαλωμένων νερών αποθηκεύονται σε θερμοκρασίες που αγγίζουν έως και τους 38 βαθμούς κελσίου!

Επιπρόσθετα, όταν πλέον τα νερά καταλήξουν στα σούπερ μάρκετ, εκεί με τη σειρά τους οι αποθηκευτικοί χώροι βρίσκονται κοντά σε ψυγεία και μηχανήματα, με αποτέλεσμα το νερό και το πλαστικό να θερμαίνονται ακόμα περισσότερο.

Αυτό πολλές φορές οδηγεί στην ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών αλλά και την εμφάνιση μικροπλαστικών σωματιδίων μέσα στο νερό, που καταλήγουν στη συνέχεια στον… οργανισμό μας.

Πως μπορείτε να προστατευτείτε

Είναι γεγονός πως κανείς καταναλωτής δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το εμφιαλωμένο νερό που θα καταναλώσει.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την προέλευση, τις συνθήκες μεταφοράς ή συντήρησης του.

Αυτό ωστόσο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποφεύγουμε την αγορά νερού από μικρά καταστήματα, όπου η αποθήκευση γίνεται εμφανώς σε υπαίθριο χώρο, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Επίσης, καλό είναι να επιλέγουμε μόνο μπουκάλια που αναγράφουν την πηγή προέλευσης, την εταιρεία εμφιάλωσης, τη χημική ανάλυση καθώς και τη πιθανή παρτίδα παραγωγής.

Παγούρι – Θερμός

Τέλος, μια έξυπνη λύση για να είστε σίγουροι για το νερό που πίνετε εκτός σπιτιού, είναι το παραδοσιακό -αλλά δυστυχώς πλέον ξεχασμένο- παγούρι ή θερμός.

Προφανώς η ευκολία αγοράς ενός δροσερού εμφιαλωμένου νερού από το ψυγείο της γειτονιάς είναι δελεαστική, ωστόσο ένα γρήγορο γέμισμα του θερμός με καθαρό, φιλτραρισμένο νερό βρύσης χάρη στα ελληνικά φίλτρα Primato, εξασφαλίζει πως έχετε μαζί σας πραγματικά καθαρό νερό όπου κι αν πάτε!

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2310 383 588 ή στο 210 27 55 681.

Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!

Εναλλακτικά μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα επικοινωνίας παρακάτω και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν:

  Όνομα (υποχρεωτικό)

  Email (υποχρεωτικό)

  Θέμα

  Λίγα λόγια για τον αρθρογράφο

  Γιώργος Μαργιώλος - Primato Hellas

  Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.

  Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison – Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

  Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.

  Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.