Η σκληρότητα του νερού είναι ένα πολύ βασικό πρόβλημα που συναντάμε σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Εάν το νερό μας έχει πολλά άλατα, τότε πέρα από την κακή γεύση προκαλούνται προβλήματα στους σωλήνες του σπιτιού, στα μηχανήματα του σπιτιού (πλυντήρια, κουζίνες, λέβητες, θερμοσίφωνες κτλ) αλλά και άλλου είδους προβλήματα όπως οι “ασπρίλες” στα πλακάκια και στη βρύση του μπάνιου και της κουζίνας. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, κυρίως στα νησιά και τη Χαλκιδική, το νερό είναι σχεδόν υφάλμυρο, που σημαίνει ότι έχει τόσα άλατα που δεν είναι πλέον πόσιμο.

Τί είναι όμως η σκληρότητα; Ως σκληρότητα θεωρούμε τη συγκέντρωση των διαλυμένων αλάτων ασβεστίου και μαγνησίου. Επίσης το χρησιμοποιούμε σαν όρο για να χαρακτηρίσουμε τα νερά που δεν κάνουν αφρό όταν πλένουμε με σαπούνι ή όταν το νερό αφήνει “ασπρίλες”.

Η σκληρότητα του νερού μετριέται συνήθως σε Γερμανικούς βαθμούς. Μπορεί όμως να μετρηθεί και  σε mg CaCO3/l  ή και σε γαλλικούς βαθμούς. Εάν έχετε μία μέτρηση τότε μπορείτε να το μετατρέψετε σε άλλη μέτρηση που μπορεί να σας βολεύει καλύτερα. Τα όργανα με τα οποία μετράμε τη σκληρότητα του νερού ονομάζονται σκληρόμετρα και συνήθως μετράνε σε γερμανικούς βαθμούς. Ο τύπος μετατροπής είναι:

  • 1 Γαλλικός βαθμός = 0,56 Γερμανικοί
  • 1 Γερμανικός βαθμός = 1,79 Γαλλικοί
  • 1 Γαλλικός βαθμός = 10 mg CaO/l
  • 1 Γερμανικός βαθμός = 17,9 mg CaCO3/l
Όργανο μέτρησης σκληρότητας - σκληρόμετρο

Το όργανο μέτρησης σκληρότητας ονομάζεται σκληρόμετρο. Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες.

Δείτε εδώ το όργανο μέτρησης σκληρότητας (σκληρόμετρο) που διαθέτουμε στο κατάστημά μας.

Αφού μετρήσετε με ένα σκληρόμετρο τη σκληρότητα του νερού σας, δείτε στον παρακάτω πίνακα πόσο σκληρό χαρακτηρίζεται το νερό σας:

 

 Γερμανικοί Βαθμοί Χαρακτηρισμός Νερού
0-4 Γερμανικοί βαθμοί Πολύ μαλακό
4-8 Γερμανικοί βαθμοί Μαλακό
8-12 Γερμανικοί βαθμοί Ημίσκληρο
12-18 Γερμανικοί βαθμοί Σχετικά σκληρό
18-30 Γερμανικοί βαθμοί Σκληρό
>30 Γερμανικοί βαθμοί Πολύ Σκληρό

Εάν έχετε σκληρό νερό στο σπίτι σας, τότε ίσως ήρθε η ώρα να αγοράσετε έναν αποσκληρυντή. Οι αποσκληρυντές είναι συσκευές που τοποθετούνται κι εγκαθίστανται στην κεντρική παροχή νερού του σπιτιού κι ουσιαστικά απομακρύνουν τα άλατα από το νερό. Ως αποσκλήρυνση ονομάζουμε την απομάκρυνση ιόντων ασβεστίου (Ca++) και μαγνησίου (Mg++) από το νερό. Οι αποσκληρυντές διαθέτουν μία ειδική ρητίνη ανταλλατής ιόντων που στην ουσία ανταλλάσσει τα ιόντα μαγνησίου κι ασβεστίου με ιόντα νατρίου και καλλίου. Όταν εξαντλείται η ρητίνη τότε το μηχάνημα (ο αποσκληρυντής) κάνει τη λεγόμενη αναγέννηση. Για να γίνει η αναγέννηση της ρητίνης, εμείς απλά πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε βάλει χοντρό αλάτι στο μηχάνημα, κι αυτό με τη σειρά του θα τα κάνει όλα αυτομάτως. Δείτε εδώ τους αποσκληρυντές που διαθέτουμε στο κατάστημά μας.

Στην Ελλάδα συναντούμε πολύ σκληρά νερά στα νησιά αλλά και στη Χαλκιδική. Σε αρκετές περιπτώσεις, ειδικά τους θερινούς μήνες, η σκληρότητα ανεβαίνει σημαντικά. Για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2310 380 618.