Οι κάτοικοι από ένα απομακρυσμένο χωριουδάκι στη Δυτική Βεγγάλη, κοντά σύνορα Ινδίας με Μπαγκλαντές, έπιναν για πολύ καιρό νερό μολυσμένο με αρσενικό. Τώρα χρησιμοποιούν ειδικά φίλτρα νερού για να το καθαρίσουν και να το πουλήσουν στα διπλανά χωριά.

Χρησιμοποιώντας μία νέα καινοτόμο τεχνολογία από τη Γαλλία, ο συνεταιρισμός των κατοίκων κατασκεύασε ένα σύστημα φιλτραρίσματος νερού που μετατρέπει το μολυσμένο νερό της λίμνης σε καθαρό και πόσιμο νερό.

Ο συνεταιρισμός αυτός των κατοίκων προμηθεύει τώρα νερό χωρίς αρσενικό σε εκατοντάδες οικογένειες στη γύρω περιοχή και το πουλάει στα γύρω χωριά με ένα εξαιρετικά χαμηλό κόστος ανά λίτρο.

Προς το παρόν φιλτράρουν και πουλάνε περίπου 2000 λίτρα νερού την ημέρα, αφού το εμφιαλώσουν σε μπουκάλια και βαζάκια.

λίμνες στο χωριό στη Βεγγάλη

Οι κάτοικοι του απομακρυσμένου αυτού χωριού εγκατέστησαν ένα φίλτρο νερού για να καθαρίζουν και να πουλούν το νερό της λίμνης.

Περίπου 200 οικογένειες είναι οι πελάτες του ιδιότυπου αυτού συνεταιρισμού που βρίσκονται έξω από τα γεωγραφικά όρια του χωριού τους.

Η τεχνολογία αυτού του φίλτρου νερού έχει δοκιμαστεί στην Καμπότζη και στη Μαδαγασκάρη, αλλά είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται σε τόσο μεγάλη κλίμακα σε αυτό το χωριό. Ο κατασκευαστής του φίλτρου αυτού Bideshwar Pathak λέει ότι είναι η πρώτη φορά που παράγεται καθαρό και πόσιμο νερό με τόσο χαμηλό κόστος από ένα σύστημα επεξεργασίας νερού.

Το φίλτρο νερού καθαρίζει το νερό σε 4 στάδια χρησιμοποιώντας φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας (UV light) καθώς και alum, θειικό άλας του αργιλίου και του καλίου.

Το κόστος παραγωγής είναι μόλις 30 paise, δηλαδή 30 σεντς της ρουπίας. Αρκεί να αναφέρουμε ότι 1 ευρώ ισούται με 5800 paise. Άλλα κόστη όπως η διανομή, η αποθήκευση και το προσωπικό χρειάζονται άλλα 20 paise. Ο συνεταιρισμός πουλάει το νερό με 50paise το λίτρο σε μπουκάλια και βαζάκια.

Κάθε μέρα, οι χωρικοί, συμπεριλαμβανομένων των διπλανών χωριών κάνουν ουρές για να αγοράσουν τη συσκευασία των 20 λίτρων.

οι κάτοικοι κάνουν ουρές για να αγοράσουν νερό

Εικόνα από ένα χωριό στη Δυτική Βεγγάλη. Το νερό σε αυτές τις περιοχές είναι μολυσμένο με αρσενικό.

Για πάρα πολύ καιρό δεν είχαν άλλη επιλογή από το να πίνουν νερό μολυσμένο με αρσενικό. Το κόστος εγκατάστασης αυτού του συστήματος επεξεργασίας νερού το μοιράστηκαν οι χωρικοί μαζί με Γαλλικές φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Τα υπόγεια ύδατα σε εννιά περιοχές της δυτικής Βεγγάλης είναι εξαιρετικά μολυσμένα με αρσενικό, κάτι που επηρεάζει περίπου 16 εκατομμύρια ανθρώπους σε αγροτικές περιοχές και 12 εκατομμύρια σε αστικές περιοχές.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το να πίνεις νερό μολυσμένο με αρσενικό επί μακρώ, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος, καρκίνο στην ουροδόχο κύστη, στο συκώτι και στον πνεύμονα πέρα από τα άλλα προβλήματα που μπορεί να μας προκαλέσει.