Τα φίλτρα νερού είναι συσκευές που καθαρίζουν το νερό από βλαβερές ουσίες και βελτιώνουν τη γεύση και τη μυρωδιά του. Κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις του ελληνικού νοικοκυριού, καθώς αποτελούν την πλέον υγιεινή και οικονομική λύση για καθαρό νερό. Αποτελούνται από τη συσκευή ( ή αλλιώς φιλτροθήκη) και το ανταλλακτικό φίλτρο. Το ανταλλακτικό φίλτρο αποτελείται από ενεργό άνθρακα, ένα υλικό με πολυάριθμες εφαρμογές στη σύγχρονη ζωή.

Οι συσκευές φιλτραρίσματος νερού χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με τον τρόπο που συνδέονται.

Οι βασικές κατηγορίες είναι οι εξής:

 • Φίλτρα νερού άνω πάγκου. Η συσκευή τοποθετείται πάνω στον πάγκο της κουζίνας και συνδέεται με τη βρύση.
 • Φίλτρα βρύσης. Το φίλτρο τοποθετείται στη βρύση της κουζίνας.
 • Φίλτρα νερού κάτω πάγκου – απευθείας σύνδεση στην παροχή. Το φίλτρο τοποθετείται κάτω από τον πάγκο της κουζίνας και συνδέεται στην κρύα παροχή νερού της μπαταρίας της κουζίνας.
 • Φίλτρα νερού κάτω πάγκου – σύνδεση με ξεχωριστή βρύση. Το φίλτρο τοποθετείται κάτω από τον πάγκο της κουζίνας και συνδέεται με δικό του ξεχωριστό βρυσάκι.
 • Φίλτρο κεντρικής παροχής. Το φίλτρο τοποθετείται στην κεντρική παροχή του σπιτιού (στα ρολόγια) και φιλτράρει το νερό όλου του σπιτιού.
 • Κανάτες με φίλτρο νερού. Το φίλτρο τοποθετείται εσωτερικά σε μία ειδική κανάτα και φιλτράρει το νερό καθώς γεμίζετε την κανάτα.

Σε αυτό το άρθρο θα σας περιγράψουμε συνοπτικά τις βασικές λειτουργίες της κάθε κατηγορίας.


Φίλτρα νερού άνω πάγκου.

φίλτρο νερού άνω πάγκουΠρόκειται για συσκευές που τοποθετούνται πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Συνδέονται στη βρύση της κουζίνας με ένα διακόπτη με τον οποίο επιλέγετε φιλτραρισμένο ή αφιλτράριστο νερό. Μπορείτε να πλένετε τα πιάτα με το αφιλτράριστο νερό. Αν θέλετε να πιείτε καθαρό νερό, αρκεί να γυρίσετε το διακόπτη. Στις συσκευές αυτές μπορείτε να βάλετε μία ευρεία γκάμα ανταλλακτικών φίλτρων ενεργού άνθρακα ανάλογα με την ποιότητα του νερού της περιοχής σας.διακόπτης για φίλτρα νερού άνω πάγκου

Βασικό μειονέκτημα αυτής της συσκευής είναι ότι δεν συστήνεται για πάγκους κουζίνας με περιορισμένο χώρο. Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι η συσκευή μπορεί να κρατήσει πάρα πολλά χρόνια. Ένα καλό ανταλλακτικό φίλτρο συνήθως αντέχει για ένα χρόνο. Το κόστος μίας συσκευής μαζί με το ανταλλακτικό φίλτρο ενεργού άνθρακα κυμαίνεται από 50€ έως 250€ ανάλογα την ποιότητα της συσκευής και του ανταλλακτικού φίλτρου που θα επιλέξετε. Η συσκευή μπορεί να είναι μονή, διπλή ή ακόμα και τριπλή. Αυτό εξαρτάται από το πρόβλημα που θέλετε να αντιμετωπίσετε. Εάν για παράδειγμα έχετε σοβαρό πρόβλημα με τα άλατα, τότε θα χρειαστείτε μία διπλή συσκευή. Στη μία φιλτροθήκη θα τοποθετηθεί φίλτρο ενεργού άνθρακα για τη μυρωδιά, τη γεύση και τα χημικά που υπάρχουν στο νερό και στη δεύτερη φιλτροθήκη θα τοποθετηθεί ειδικό φίλτρο μείωσης αλάτων.


Φίλτρα βρύσης

φίλτρο νερού βρύσης

Τα φίλτρα νερού βρύσης Primato, συνδέονται στην μπαταρία της κουζίνας. Διαθέτουν διακόπτη εναλλαγής φιλτραρισμένου/αφιλτράριστου νερού, ώστε να πλένετε τα πιάτα χωρίς να ξοδεύετε το ανταλλακτικό φίλτρο άνθρακα. Μειονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι η συσκευή δεν αντέχει πολλά χρόνια και το φιλτράκι αλλάζει κάθε 2 ή 3 μήνες ανάλογα το μοντέλο. Θα πρέπει να έχετε σχετικά ψηλή βρύση, καθώς αυτό το φίλτρο καταλαμβάνει σημαντικό χώρο κάτω από τη βρύση, όπως φαίνεται άλλωστε και στη φωτογραφία. Το κόστος μίας τέτοιας συσκευής κυμαίνεται από 25€ ως 45€ ανάλογα με το μοντέλο και το φίλτρο που θα επιλέξετε. Δείτε το φίλτρο βρύσης Torayvino.


Φίλτρα νερού κάτω πάγκου – απευθείας σύνδεση στην παροχή.

Φίλτρο νερού κάτω πάγκου - απευθείας σύνδεση στην παροχή

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς από το όνομα, τα φίλτρα αυτά τοποθετούνται κάτω από τον πάγκο της κουζίνας. Συνδέονται στην κρύα παροχή της βρύσης. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι κάθε φορά που ανοίγετε τη βρύση σας στο κρύο, το νερό που θα τρέχει θα είναι φιλτραρισμένο. Βασικό μειονέκτημα είναι ότι το ανταλλακτικό φίλτρο “αναλώνεται” γρηγορότερα, καθώς δουλεύει συνέχεια. Ακόμα και τα πιάτα θα πλένονται με φιλτραρισμένο νερό. Ένα ακόμα μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορείτε να βάλετε στενό ανταλλακτικό φίλτρο γιατί μπορεί να σας κόψει την πίεση του νερού. Το βασικό πλεονέκτημα όμως είναι ότι δεν έχετε “εμπόδια” στον πάγκο της κουζίνας σας.


Φίλτρα νερού κάτω πάγκου – σύνδεση με ξεχωριστή βρύση.

Φίλτρο νερού κάτω πάγκου με βρύση

Η συσκευή τοποθετείται κάτω από τον πάγκο της κουζίνας. Στον πάγκο της κουζίνας θα πρέπει να κάνετε μία μικρή τρύπα (διαμέτρου 1cm) ώστε να τοποθετηθεί μία ειδική λεπτή βρύση. Από αυτήν την βρύση θα τρέχει μόνο φιλτραρισμένο νερό. Έτσι, μπορείτε να χρησιμοποιείτε την κανονική σας βρύση όπως την χρησιμοποιούσατε πριν (πλύσιμο πιάτων, τροφίμων κτλ) και την ειδική βρύση για να πίνετε καθαρό νερό.

Το βασικό μειονέκτημα είναι ότι θα πρέπει να τρυπήσετε τον πάγκο σας. Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι σε αυτή τη συσκευή μπορείτε να βάλετε και το πιο “στενό” φίλτρο, το οποίο ανάλογα με την ποιότητα μπορεί να αντέξει για ένα χρόνο.

αντίστροφη όσμωσηΣαν φίλτρο νερού κάτω πάγκου λογίζεται και στο σύστημα αντίστροφης όσμωσης, που αποτελεί μέχρι και σήμερα την πιο αξιόπιστη και σίγουρη λύση στην επεξεργασία νερού. Η αντίστροφη όσμωση μπορεί και φιλτράρει σε επίπεδο μορίων και είναι ικανή να αφαλατώσει το νερό καθώς και να παράγει νερό με μηδενική αγωγιμότητα.


Φίλτρο κεντρικής παροχής

Φίλτρο νερού κεντρικής παροχής

Τα φίλτρα κεντρικής παροχής τοποθετούνται στα ρολόγια της πολυκατοικίας ή όπου είναι τα υδρόμετρα. Φιλτράρουν το νερό όλου του σπιτιού. Για την εγκατάστασή του προτιμήστε έναν υδραυλικό.

Στις συσκευές αυτές δεν μπορούμε να βάλουμε πολύ στενό φίλτρο, καθώς θα μας κόψει την πίεση του νερού. Συνήθως τοποθετούνται φίλτρα στερεών, δηλαδή φίλτρα που απομακρύνουν τις βρωμιές, τις λάσπες, τα χώματα και τα πετραδάκια. Ανάλογα με την περίπτωση μπορούμε να βάλουμε φίλτρο μείωσης αλάτων. Οι συσκευές αυτές κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη από 10 ίντσες (περίπου 25 εκατοστά) έως 4 ίνστες, γιατί στα υδρόμετρα δεν υπάρχει πάντα ελεύθερος χώρος.


Κανάτες με φίλτρο νερού

κανάτα με φίλτρο νερού

Οι κανάτες φιλτραρίσματος νερού αποτελούν μία οικονομική λύση στην επεξεργασία νερού. Διαθέτουν έναν εσωτερικό θάλαμο στον οποίο βρίσκεται ένα μικρό φίλτρο νερού. Όπως γεμίζει η επάνω δεξαμενή, το νερό αναγκάζεται λόγω του βάρους του να περάσει από το φίλτρο για να φτάσει στον πάτο της κανάτας.

Το βασικό μειονέκτημα της κανάτας είναι ότι το νερό χρειάζεται λίγα λεπτά για να φιλτραριστεί όλο από την δεξαμενή σε σχέση με τα υπόλοιπα φίλτρα που το καθαρίζουν επί τόπου. Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι λόγω του σχεδιασμού της, μπορεί να αποθηκευθεί στο ψυγείο.


Σε επόμενα άρθρα θα σας εξηγήσουμε αναλυτικά την κάθε κατηγορία. Για απορίες, διευκρινίσεις κι ερωτήσεις, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2310 383 588.

PRIMATO HELLAS

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2310 383 588 ή στο 210 27 55 681.

Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!

Εναλλακτικά μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα επικοινωνίας παρακάτω και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν:

  Όνομα (υποχρεωτικό)

  Email (υποχρεωτικό)

  Θέμα

  Λίγα λόγια για τον αρθρογράφο

  Γιώργος Μαργιώλος - Primato Hellas

  Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.

  Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison – Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

  Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.

  Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.