Βασικές πηγές υδροδότησης – που βρίσκεται το υδραγωγείο Θεσσαλονίκης?

Η κάλυψη των αναγκών της Θεσσαλονίκης σε νερό γίνεται από διάφορες πηγές, και συγκεκριμένα, μέσω των υδραγωγείων Αραβησσού και Αξιού, αφού έχει γίνει ειδική επεξεργασία στο διυλιστήριο που βρίσκεται στην περιοχή της Σίνδου. Τα υδραγωγεία των περιοχών Νάρρες, Σίνδου και Καλοχωρίου προς το παρόν δεν χρησιμοποιούνται, αλλά είναι πλήρως λειτουργικά κι έτοιμα να καλύψουν έκτακτες ανάγκες του πληθυσμού ή ως εναλλακτική λύση σε περιπτώσεις βλάβης ή ανεπάρκειας των βασικών πηγών.

Πού βρίσκεται το υδραγωγείο Θεσσαλονίκης

Πηγές Αραβησσού – Πού βρίσκεται το υδραγωγείο Θεσσαλονίκης

Αραβησσός

Οι πηγές της Αραβησσού, στις νότιες παρυφές του όρου Πάικο στην Πέλλα, τροφοδοτούν με πόσιμο νερό την πόλη της Θεσσαλονίκης, μέσω της καρστικής φυσικής κοιλότητας του βουνού, στην οποία βρίσκουν διέξοδο υπόγεια ύδατα και καταλήγουν υδατορεύματα. Η παροχή νερού από τις συγκεκριμένες πηγές ξεκινά από τα 65.000 m3 και φτάνει τα 130.000 m3 ημερησίως, ανάλογα με το ετήσιο μέγεθος χιονοπτώσεων και βροχοπτώσεων.

Αλιάκμονας

Ο Αλιάκμονας και, εν προκειμένω, το φράγμα της εκτροπής του κοντά στο χωριό Αγία Βαρβάρα, 40 περίπου χιλιόμετρα από τις εκβολές του ποταμού, αποτελεί τη δεύτερη βασική πηγή υδροδότησης της Θεσσαλονίκης. Το νερό οδηγείται μέσω ελεύθερης ροής 50 χιλιομέτρων στον ποταμό Αξιό, κι από εκεί στο διυλιστήριο της Σίνδου για επεξεργασία. Το καθαρό, πόσιμο νερό συγκεντρώνεται σε δεξαμενή χωρητικότητας 75.000 m3 και διανέμεται μέσω ενός δικτύου αγωγών μήκους 36 χιλιομέτρων στις επιμέρους δεξαμενές ύδρευσης Διαβατών, Ευόσμου, Πολίχνης, Νεάπολης, Βλατάδων, Τούμπας και Καλαμαριάς, καθώς και στη ΒΙΠΕ.

Εναλλακτικές πηγές Υδροδότησης

Καλοχώρι: Οι γεωτρήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή δεν χρησιμοποιούνται προς το παρόν, καθώς η υδροδότηση από τις κύριες πηγές αρκεί για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες.

Σίνδος: Οι 26 γεωτρήσεις της περιοχής παρέχουν 30.000 m3 νερού ημερησίως.

Αξιός: Οι 46 γεωτρήσεις της ευρύτερης περιοχής του Αξιού (Γέφυρα, Ν. Χαλκηδόνα, Ελεούσα και Άγιος Αθανάσιος) παρέχουν περίπου 70.000 m3 ημερησίως.

Νάρρες: Η εν λόγω παροχή νερού ξεκινά μέσα από την κοίτη του ποταμού Γαλλικού ποταμού και κυμαίνεται από 5.000 m3 έως 25.000 m3 την ημέρα, αλλά προς το παρόν είναι ανενεργή.

Αγία Παρασκευή: Ο υδροφορέας της περιοχής του Χορτιάτη χρησιμοποιείται συμπληρωματικά για την κάλυψη των αναγκών του συγκεκριμένου Δημοτικού Διαμερίσματος κι αποτελεί εφεδρική πηγή υδροδότησης του νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου.

Μίκρα – Ν. Ρύσιο: Οι 6 γεωτρήσεις στην Ανατολική Θεσσαλονίκη παρέχουν 4.500 m3 νερού και συμπληρώνουν τη δεξαμενή της Καλαμαριάς, ημερησίως αλλά δεν αξιοποιούνται προς το παρόν.

Διυλιστήρια νερού

Διυλιστήρια νερού

Επεξεργασία νερού

Στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Νερού της Θεσσαλονίκης (ΕΕΝΘ) στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου, 150.000 m3 νερού υφίστανται καθημερινά επεξεργασία και χλωρίωση, ώστε να είναι πόσιμο και ασφαλές για τον πληθυσμό. Το χλώριο αποτελεί το οικονομικότερο μέσο απολύμανσης νερού στα αστικά δίκτυα υδροδότησης παγκοσμίως. Ωστόσο, τόσο το ίδιο όσο και τα παράγωγά του, όπως το χλωροφόρμιο, προσδίδουν στο νερό μια ευδιάκριτη και δυσάρεστη γεύση και οσμή.

Σε περιπτώσεις επισκευών στο σύστημα υδροδότησης λόγω έκτακτης βλάβης ή μόνιμης φθοράς σε συγκεκριμένους αγωγούς (όπως το 2018 που το δίκτυο της Θεσσαλονίκης υπέστη ζημίες τρεις φορές μέσα σε διάστημα δύο μηνών), το νερό υφίσταται υπερχλωρίωση, κατά την οποία προστίθεται μεγαλύτερη ποσότητα χλωρίου για να αναπληρωθεί το ποσοστό που διέφυγε λόγω διαρροών. Κατά συνέπεια, το πόσιμο νερό που φτάνει σε αρκετά νοικοκυριά της Θεσσαλονίκης περιέχει επιπλέον χλώριο, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη γεύση και την οσμή του. Η αγορά κι εγκατάσταση οικιακών φίλτρων νερού αποτελεί άμεση, ασφαλή και οικονομική λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Σύστημα αγωγών υδροδότησης

Σύστημα αγωγών υδροδότησης

Δίκτυο ύδρευσης

Το νερό διανέμεται στη Θεσσαλονίκη μέσω ενός δικτύου σωληνώσεων κι αντλιοστασίων, τα οποία του δίνουν ώθηση ώστε να φτάσει σε κάθε σημείο της πόλης. Ωστόσο, το συγκεκριμένο δίκτυο ύδρευσης είναι αρκετά παλιό, με τα προβλήματα λόγω της φθοράς του να γίνονται αρκετά εμφανή τα τελευταία χρόνια. Όλοι οι κάτοικοι της πόλης θυμούνται τον Μάρτιο του 2018, όταν ένα κομμάτι του απαρχαιωμένου αγωγού έσπασε, με αποτέλεσμα να μείνει μεγάλο μέρος του πληθυσμού χωρίς υδροδότηση για 5 ολόκληρες μέρες.

Όταν ο αγωγός υδροδότησης της Αραβησσού παραδόθηκε το 1978 προς δημόσια χρήση, οι κατασκευαστές υπολόγιζαν το προσδόκιμο ζωής του στα 40 χρόνια. Εκ του αποτελέσματος, οι προβλέψεις αυτές φαίνονται αρκετές αισιόδοξες και συνάμα άστοχες, καθώς ο αγωγός είναι εγκατεστημένος σε βάθος 3 μέτρων και το μήκος του φτάνει τα 60 χιλιόμετρα, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη συνεπή συντήρησή του και την έγκαιρη αποκατάσταση των βλαβών. Σε περίπτωση που σπάσει ή τρυπήσει ένα τμήμα του αγωγού, όπως τον Μάρτιο του 2018, πρέπει να εντοπιστεί το ακριβές σημείο της βλάβης, να γίνει εκσκαφή, να απομονωθεί και να αδειάσει το συγκεκριμένο κομμάτι, με αποτέλεσμα τη διακοπή της υδροδότησης, να επισκευαστεί ή να αντικατασταθεί και, τέλος, να υπάρξει ένα διάστημα αναμονής μέχρι να καθαριστεί το νερό. Εφόσον το δίκτυο υδροδότησης της Θεσσαλονίκης είναι αρκετά καταπονημένο, είναι πολύ πιθανό να επαναληφθούν ξανά και ξανά φαινόμενα όπως αυτά του 2018.

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2310 383 588 ή στο 210 27 55 681.

Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!

Εναλλακτικά μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα επικοινωνίας παρακάτω και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν:

    Όνομα (υποχρεωτικό)

    Email (υποχρεωτικό)

    Θέμα

    Λίγα λόγια για τον αρθρογράφο

    Γιώργος Μαργιώλος - Primato Hellas

    Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.

    Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison – Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

    Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.

    Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.


    Βρείτε μας στην Αθήνα

    Βρείτε μας στην Θεσσαλονίκη