Το πηγάδι ήταν μία σπουδαία ανακάλυψη, σε αυτό συμφωνούμε όλοι. Ανακαλύφθηκε πριν 10.000 χρόνια, δηλαδή 3000 χρόνια πριν ο άνθρωπος ανακαλύψει τον τροχό! Αυτή η πηγή φρέσκου νερού ήταν ζωτικής σημασίας για την εξάπλωση του ανθρώπινου είδους.

πηγαδι

Το πηγάδι είναι μία μόνο από τις καινοτομίες στη μεγάλη λίστα των τεχνολογιών νερού που επέτρεψαν στον άνθρωπο να συνεχίσει να αναπτύσσεται ακάθεκτος. Εξελιγμένα δίκτυα κι εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού μας παρέχουν το βασικό συστατικό της ζωής, το νερό.

Καθώς ο κόσμος υπερκαταναλώνει νερό και οι πηγές νερού του πλανήτη είναι περιορισμένες, οι εταιρείες βασίζονται ξανά στην τεχνλογική καινοτομία. Ας δούμε κάποιες από αυτές τις ανερχόμενες τεχνολογίες:

Νανοτεχνολογία

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1,6 εκατομύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω της έλλειψης ασφαλούς και πόσιμου νερού. Κάποιοι ερευνητές από την Ινδία θέλησαν να αντικρούσουν αυτό το πρόβλημα δημιουργώντας ένα φίλτρο νερού που χρησιμοποιεί νανοτεχνολογία.

Με την νανο-τεχνολογία αυτή αφαιρούνται τα μικρόβια, τα βακτήρια και άλλα βλαβερά στοιχεία. Πώς; Σύνθετα νανοσωματίδια εκλύουν ιόντα ασημιού που καταστρέφουν τους μολυντές. Το κόστος αυτού του φίλτρου ανέρχεται σε μόνο 2.5 δολλάρια το χρόνο, ποσό ανεκτό και στις πιο φτωχές γειτονιές του κόσμου.

Αντίστροφη όσμωση

Οι μεμβράνες, γνωστές και ως μεμβράνες αντίστροφης όσμωσης, υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια στο προσκήνιο. Μπορούν να φιλτράρουν έως και 0,0001 μικρά. Σκεφτείτε μία μεβράνη σαν αυτή που σκεπάζετε το φαγητό σε ένα τάπερ, από την οποία πρέπει να περάσει νερό. Οι τρύπες από τις οποίες περνάει το νερό για να φιλτραριστεί είναι 3000 φορές μικρότερες από την διάμετρο μίας τρίχας από τα μαλλιά σας.

Primato-RO6000

Η αντίστροφη όσμωση είναι μία τεχνολογία που χρησιμοποιεί μεμβράνες για να φιλτράρει το νερό. Μπορεί να αφαλατώσει το θαλασσινό νερό, μετατρέποντάς το σε πόσιμο. Παρόλο όμως που αυτή η τεχνολογία υπάρχει και λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια, ακόμα γίνονται έρευνες και μελέτες για την περαιτέρω βελτίωση και ανάπτυξη της αποδοτικότητας της.

Τα τελευταία χρόνια μετρήθηκε ότι το κόστος της αφαλάτωσης ενός κυβικού μέτρου νερού κοστίζει 0.5 – 0.8 δολλάρια, χαμηλότερα από το 1 δολλάριο που κόστιζε πριν λίγα χρόνια. Συστήματα αντίστροφης όσμωσης πωλούνται πλέον για οικιακή χρήση από εταιρείες επεξεργασίας νερού.

Αφαλάτωση

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η πιο συχνή μέθοδος αφαλάτωσης είναι η αντίστροφη όσμωση. Αυτή η τεχνολογία όμως για να λειτουργήσει καταναλώνει 4 κιλοβατώρες ενέργειας για κάθε κυβικό μέτρο νερού που αφαλατώνεται.

Αφαλάτωση με αντίστροφη όσμωση

Μία λύση που εξερευνούν τον τελευταίο καιρό στην Σιγκαπούρη, όπου άνοιξε το το πρώτο εργοστάσιο αφαλάτωσης το 2005, είναι η βιομίμηση. Προσπαθούν δηλαδή να αναπαράγουν τον βιολογικό τρόπο με τον οποίο τα μαγκρόβια φυτά (σαν τα βρύα και τις λυχήνες) και τα ψάρια ευρύαλου (ψάρια που ζουν σε φρέσκο αλλά και σε θαλασσινό νερό) αποβάλουν το θαλασσινό νερό καταναλώνοντας ελάχιστη ενέργεια.

Μία νέα προσέγγιση σε αυτή την τεχνολογία είναι η χρήση βιομιμητικών μεμβρανών ενισχυμένων με ακουαπορίνη (aquaporin), πρωτείνη ενσωματωμένη στις μεμβράνες όπου επιλεκτικά θα σφραγίζει το νερό μέσα της ενώ θα αφήνει από έξω τα άλατα.

Smart Monitoring

Στις ανεπτυγμένες χώρες έχει διαπιστωθεί ότι περίπου 45 εκατομύρια κυβικά μέτρα χάνονται καθημερινά από τα δίκτυα διανομής νερού. Οι διαρροές αυτές δεν είναι μόνο κοστοβόρες, αλλά αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης του νερού από τις τρύπες που έχουν οι σωλήνες.

Έξυπνη παρακολούθηση δικτύου νερού

Οι νέες τεχνολογίες παρακουλήθησης του δικτύου βοηθούν ώστε να παραμείνει το νερό ασφαλές και πόσιμο, όπως ακριβώς ξεκίνησε από το υδραγωγείο. Ειδικά όργανα μέτρησης πίεσης καθώς και ακουστικά όργανα συνδέονται ασύρματα σε πραγματικό χρόνο με ένα ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης που επιτρέπει στις εταιρείες ύδρευσης να ξέρουν ακριβώς πού είναι η διαρροή στο δίκτυό τους.

Θα γράψουμε ένα εκτενές άρθρο για αυτή την ανερχόμενη τεχνολογία, καθώς πιστεύουμε ότι σε λίγα χρόνια όλες οι χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου θα διαθέτουν αντίστοιχες “έξυπνες” τεχνολογίες.

“Έξυπνη” άρδευση

Περίπου το 70% του φρέσκου νερού παγκοσμίως χρησιμοποιείται στις καλλιέργειες. Τα τελευταία χρόνια, σε κάποιες περιοχές χρησομοποίησαν μία τεχνολογία που επιτρέπει τη σωστή διαχείριση του νερού. Το σύστημα αυτό, που χρησιμοποιεί εξελιγμένους αλγόριθμους και μοντέλα, ξέρει ακριβώς πόσο νερό χρειάζεται να ποτίσει και σε ποιο ακριβώς σημείο του χωραφιού. Σε όσες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε αυτή η τεχνολογία, “απέδωσε καρπούς”.

Διαχείριση λυμάτων

Όπως φαντάζεστε, σχεδόν σε όλες τις πόλεις του κόσμου, το ακάθαρτο νερό, επιστρέφει πάλι μέσω των υπονόμων στα ποτάμια και τις θάλασσες ή χρησιμοποιείται σαν αρδευτικό νερό. Οι νέες τεχνολογίες υπόσχονται να μετατρέψουν αυτό το νερό σε μία πηγή ενέργειας ή ακόμα και πηγή πόσιμου νερού. Ένα πρωτοπωριακό σύστημα αφαιρεί τα θρεπτικά συστατικά του νερού των λυμάτων με σκοπό να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα. Έτσι μειώνει την ενέργεια που απαιτείται για τον καθαρισμό αυτού του νερού κατά το ήμισυ.

Για όλες τις παραπάνω τεχνολογίες θα γράφουμε αναλυτικά άρθρα καθώς θεωρούμε ότι αποτελούν το μέλλον στην τεχνολογία του πόσιμου νερού. Μην διστάσετε να μας γράψετε το σχόλιό ή την παρατήρησή σας.