Κάθε χρόνο, το Μουσείο Μοντέρνων Τεχνών (MoMA – Museum of Modern Art) αποκαλύπτει ένα επαναστατικό νέο πρότζεκτ για το Πρόγραμμα Νέων Αρχιτεκτόνων (Young Architects Program) που σκοπεύει να παρέχει σκιά, καθίσματα και νερό για τις καλοκαιρινές συναυλίες που είναι στο φετινό πρόγραμμα. Πέρυσι ήταν ένα κατασκεύασμα από πρωτεΐνη μανιταριών και την προηγούμενη χρονιά ήταν ένας τοίχος κατασκευασμένος από φιλικά προς το περιβάλλον σκέιτμπορντ. Ο φετινός νικητής λοιπόν είναι μία τεράστια ντισκομπάλα που λειτουργεί και ως φίλτρο νερού.

Τώρα στην 16η έκδοσή του, τον διαγωνισμό κέρδισε ο Andre Jaque, νικητής επίσης του Silver Lion στο 14 Mostra Internazionale di Architettura, Biennale di Venezia του 2014. Τα πρότζεκτ για να κερδίσουν πρέπει να αναφέρονται σε οικολογικούς και περιβαλλοντικούς προβληματισμούς και θέματα όπως για παράδειγμα η ανακύκλωση. Το σχέδιο του Jaque αναφέρεται σε αυτά τα θέματα και με το παραπάνω. Η κατασκευή αυτή που ονομάζεται COSMO, κέρδισε ανάμεσα σε 5 φιναλίστ και είναι στην ουσία μία κινητή κατασκευή από υλικά που συναντάμε στα αποχετευτικά και αρδευτικά συστήματα και εμπνέεται από το δίκτυο αποχέτευσης των πόλεων.

Ντισκομπάλα φίλτρο νερού λαμπυρίζει τη νύκτα

Κάθε 4 μέρες, η ντισκομπάλα ολοκληρώνει τον κύκλο φιλτραρίσματος νερού και λαμπυρίζει στο σκοτάδι

Μπορεί και φιλτράρει 3000 γαλόνια νερού (11.356 λίτρα) σε διάστημα τεσσάρων ημερών. Το πρότζεκτ αφήνει επίσης ένα “διακριτικό” πολιτικό μήνυμα. Μέχρι το 2025, τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού θα βιώσουν σοβαρές ελλείψεις νερού, ένα θέμα που για το οποίο ο Jaque προσπαθεί να μας επιστήσει την προσοχή.

Η κατασκευή αυτή επίσης θα έχει και οπτικά θεάματα. Ως αποτέλεσμα του μοναδικού βιοχημικού του σχεδιασμού, το ειδικό πλαστικό περίβλημα της εγκατάστασης θα λαμπυρίζει κάθε φορά που τελειώνει ένας κύκλος φιλτραρίσματος νερού, δηλαδή κάθε τέσσερις ημέρες. Το πρότζεκτ λοιπόν παρέχει στους επισκέπτες του Μουσείου νερό και ταυτόχρονα εστιάζει την προσοχή του κοινού στο νερό ως αγαθό υπό εξαφάνιση. Μας παροτρύνει να μάθουμε να εξοικονομούμε νερό και να χρησιμοποιούμε φίλτρα νερού στο σπίτι μας.