Όλοι θα έχετε υπόψιν τον κλασσικό ψύκτη νερού με την μπουκάλα νερού από πάνω που σας δίνει άμεσα ζεστό και κρύο νερό ανά πάσα ώρα και στιγμή. Η υγεία μας όμως επιτάσσει αλλαγές στην τεχνολογία επεξεργασία νερού κι έτσι δημιουργήθηκαν οι ψύκτες νερού που διαθέτουν φίλτρα νερού. Αυτοί οι ψύκτες έχουν ένα βασικό πλεονέκτημα έναντι των κλασσικών ψυκτών με την μπουκάλα: Προσφέρουν φρέσκο νερό αντί για στάσιμο. Ας το αναλύσουμε λίγο εξηγώντας πρώτα από όλα γιατί το εμφιαλωμένο νερό είναι επικίνδυνο.

Υπάρχουν τρία είδη εμφιαλωμένου νερού:

Το επιτραπέζιο νερό είναι στην ουσία νερό βρύσης που επιτρέπεται βάσει της νομοθεσίας να απολυμανθεί. Έπειτα από σχετική απολύμανση ή και φίλτρανση εμφιαλώνεται σε πλαστικά μπουκάλια και πωλείται στο εμπόριο.

Κλασσικός ψύκτης νερού με μπουκάλα

Στην φωτογραφία φαίνεται ένας κλασσικός ψύκτης με μπουκάλα εμφιαλωμένου νερού. Μεγάλα μειονεκτήματα είναι ότι το νερό είναι πρακτικά στάσιμο και ο ψύκτης πιάνει περισσότερο χώρο.

Το φυσικό μεταλλικό νερό προέρχεται από τα υπόγεια ύδατα, απαγορεύεται να απολυμανθεί ή να φιλτραριστεί και πρέπει να εμφιαλώνεται επί τόπου στην πηγή του.

Το νερό πηγής είναι κάτι ανάμεσα στο φυσικό μεταλλικό νερό και στο επιτραπέζιο. Η προέλευσή του είναι πάλι υπόγεια αλλά δεν διαθέτει τα χαρακτηριστικά του φυσικού μεταλλικού. Για παράδειγμα δεν είναι πλούσιο σε ασβέστιο ή μαγνήσιο. Έχει την υφή δηλαδή του επιτραπέζιου αλλά προέρχεται υπογείως. Απαγορεύεται να απολυμανθεί ή να φιλτραριστεί. Στην Ελλάδα όλα τα εμφιαλωμένα είναι είτε επιτραπέζια είτε μεταλλικά, οπότε ο χαρακτηρισμός “νερό πηγής” συνήθως συνοδεύει τα εισαγόμενα νερά.

Θα έχετε παρατηρήσει μέχρι τώρα ένα κοινό χαρακτηριστικό ανάμεσα σε αυτά τα νερά: Δεν έχουν χλώριο. Η νομοθεσία επιβάλλει στους δήμους και στις κοινότητες να χλωριώνουν το νερό του δικτύου ώστε να σκοτωθούν οι παθογόνοι οργανισμοί, κάποια επικίνδυνα μικρόβια και βακτήρια και να κάνει το νερό πόσιμο και ασφαλές. Νερό που δεν διαθέτει χλώριο μπορεί να μαζέψει μικρόβια και βακτήρια και να γίνει επικίνδυνο. Έτσι λοιπόν, τα εμφιαλωμένα νερά, που δεν χλωριώνονται είναι εν δυνάμει επικίνδυνα. Νερό που δεν έχει χλώριο πρέπει να καταναλώνεται όσο είναι ακόμα φρέσκο, δηλαδή μέσα σε μία ή δύο ημέρες. Στην Ελλάδα βέβαια, όπως είναι γνωστό, τα εμφιαλωμένα νερά κάνουν μερικές φορές ακόμα και ημέρες στον ήλιο έξω από τα περίπτερα μέχρι να καταναλωθούν. Αυτό είναι ακόμα χειρότερο καθώς ο ήλιος και η έλλειψη χλωρίου προφανώς ευνοούν την ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών. Σκεφθείτε τώρα τις μπουκάλες που βρίσκονται στους ψύκτες και καταναλώνονται μετά από μία, δύο ή και τρεις εβδομάδες!

Τα φίλτρα νερού από την άλλη λειτουργούν ως εξής: Το νερό έχει χλώριο σε όλο το δίκτυο μέχρι να φτάσει στο σπίτι του καταναλωτή. Εκεί, με την χρήση φίλτρων νερού αφαιρείται το χλώριο, που είναι και το ίδιο επιβλαβές αλλά αναγκαίο κακό, και όλες οι υπόλοιπες βλαβερές ουσίες που δεν μπορεί να απολυμάνει. Έτσι, οι καταναλωτές πίνουν φρέσκο νερό απευθείας από τη βρύση τους. Αυτή είναι και η βασική διαφορά μεταξύ ενός ψύκτη με μπουκάλα εμφιαλωμένου και ενός ψύκτη που διαθέτει φίλτρα νερού.

Επιδαπέδιος ψύκτης νερού με φίλτρα

Αυτός είναι ένας επιδαπέδιος ψύκτης νερού με φίλτρα. Προσέξτε πόσο πιο διακριτικός είναι σε σχέση με τον κλασσικό ψύκτη που φαίνεται στην πιο πάνω φωτογραφία.

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε και κάποιες άλλες βασικές διαφορές ανάμεσα στους δύο διαφορετικούς τύπους ψυκτών. Οι κλασσικοί ψύκτες πιάνουν περισσότερο χώρο καθώς διαθέτουν μπουκάλα νερού ενώ οι ψύκτες με φίλτρα είναι κλειστοί από πάνω και σίγουρα πιο διακριτικοί εμφανισιακά. Με τους κλασσικούς ψύκτες επίσης πρέπει συνέχεια να προμηθεύεστε μπουκάλες νερού. Κάποιες εταιρίες τις φέρνουν στο σπίτι σας ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι καταναλωτές χρειάζεται να αγοράζουν οι ίδιοι τις μπουκάλες από τα σούπερ μάρκετ. Επίσης τί γίνεται εάν τελειώσει η μπουκάλα και δεν μπορείτε να προμηθευτείτε εύκολα και γρήγορα την επόμενη?

Μία ακόμα βασική διαφορά είναι το κόστος. Το εμφιαλωμένο νερό είναι σημαντικά ακριβότερο σε σχέση με το νερό του δικτύου. Τα φίλτρα νερού που διαθέτουν οι ψύκτες και αλλάζουν περίπου μία φορά το χρόνο, κοστίζουν σημαντικά λιγότερο σε σχέση με τις μπουκάλες εμφιαλωμένου νερού. Οπότε σκεφθείτε το καλά πριν προβείτε στην αγορά ενός ψύκτη νερού.

Οι ψύκτες χωρίζονται σε επιδαπέδιους και επιτραπέζιους ανάλογα με το που τοποθετούνται. Η σύνδεση τους με φίλτρα νερού είναι συνήθως μία εύκολη υπόθεση και αξίζει τον κόπο καθώς προσφέρει την ίδια ευκολία που προσφέρουν οι κλασσικοί ψύκτες, δηλαδή άμεσο ζεστό και κρύο νερό, αλλά με φρέσκο και καθαρό νερό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα φίλτρα νερού και τους ψύκτες με φίλτρα νερού, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Primato Hellas – Φίλτρα Νερού Θεσσαλονίκη


Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2310 383 588 ή στο 210 27 55 681.

Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!

Εναλλακτικά μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα επικοινωνίας παρακάτω και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν:

  Όνομα (υποχρεωτικό)

  Email (υποχρεωτικό)

  Θέμα

  Λίγα λόγια για τον αρθρογράφο

  Γιώργος Μαργιώλος - Primato Hellas

  Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.

  Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison – Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

  Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.

  Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.