Εάν κάνετε έρευνα αγοράς για ένα νέο φίλτρο νερού τότε σίγουρα έχετε ακούσει τον ενεργό άνθρακα, αφού αυτός είναι το βασικό μέσο επεξεργασίας νερού. Μπορεί να παραχθεί από διάφορα υλικά όπως πχ πετρέλαιο, μπαμπού, καρύδα κ.α.. Ο καλύτερος όμως ενεργός άνθρακας προέρχεται από την καρύδα και πιο συγκεκριμένα από τον φλοιό της καρύδας. Αυτό σημαίνει φυσικά ότι είναι πιο φιλικός στο περιβάλλον σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους άνθρακες, τυχαίνει όμως να είναι και ο καλύτερος ποιοτικά.

Ο ενεργός άνθρακας είναι ένα υλικό ξυλάνθρακα που έχει αναθερμανθεί και οξειδωθεί προκειμένου να ενεργοποιηθεί για την αυξηθεί το μέγεθος των πόρων. Έτσι, το πρώτο βήμα για να μετατρέψουμε μία καρύδα σε ενεργό άνθρακα είναι να την μετατρέψουμε πρώτα σε ξυλάνθρακα. Πώς το κάνουμε όμως αυτό; Με θερμότητα, πολλή θερμότητα.

Αλλά δεν αρκεί απλά να ρίξουμε μία καρύδα στη φωτιά (αυτό όντως θα ήταν πολύ εύκολο!). Πριν την θερμάνουμε θα πρέπει να αδειάσουμε όλο το γάλα της, μετά να ξύσουμε τη σάρκα κι έπειτα να βεβαιωθούμε ότι το κέλυφος είναι καθαρό και στεγνό. Το εξωτερικό μέρος της καρύδας θα πρέπει να καθαριστεί από ίνες.

Μόλις το κέλυφος καθαριστεί και στεγνώσει, υπάρχουν διάφοροι τρόποι να μετατραπεί αυτό το σκληρό υλικό σε ξυλάνθρακα. Αυτή η διαδικασία μετατροπής του κελύφους καρύδας σε ξυλάνθρακα ονομάζεται καύση ή πυρόλυση. Το κέλυφος της καρύδας υποβάλλεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (μεταξύ 300 και 500 βαθμών Κελσίου) για αρκετές ώρες για να διασπαστεί σε ξυλάνθρακα. Ο τρόπος με τον οποίο συμβαίνει αυτή η διαδικασία μπορεί να διαφέρει.

Μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους παραγωγής άνθρακα καρύδας συμβαίνει σε ένα φούρνο «τύμπανο», μια ειδική δεξαμενή δηλαδή με μια μικρή καμινάδα που δημιουργεί υψηλότερες εσωτερικές θερμοκρασίες περιορίζοντας τη ροή του οξυγόνου. Το κατώτατο στρώμα με τα κελύφη των καρυδών που βρίσκονται στον κλίβανο θα μετατραπεί πρώτο σε άνθρακα – αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα λαμπερό πορτοκαλί χρώμα. Από την αρχική εφαρμογή της θερμότητας σε αυτό το λαμπερό πορτοκαλί στάδιο συνήθως χρειαζόμαστε περίπου 12 ώρες.

Μόλις συμβεί αυτό, η ροή του αέρα κόβεται στο κάτω στρώμα του κλίβανου και τα κάρβουνα αρχίζουν να κρυώνουν. Αυτή η φάση ονομάζεται Pacification. Αυτό είναι σημαντικό και χρειάζεται προσοχή γιατί εάν ο άνθρακας αφεθεί να καεί για πολύ καιρό, θα μετατραπεί σε στάχτη. Τα κελύφη πρέπει να αλιεύονται την κατάλληλη στιγμή στη διαδικασία της εξανθράκωσης – όχι πριν και όχι μετά.

Μετά από αυτή τη διαδικασία δημιουργείται πλέον ο άνθρακας καρύδας. Το επόμενο βήμα είναι η ενεργοποίηση του άνθρακα καρύδας για να είναι αποτελεσματική ως φίλτρο.

Ενεργοποιώντας τον άνθρακα με ατμό

Ο πρωταρχικός σκοπός της ενεργοποίησης είναι να αυξηθεί το μέγεθος πόρων του άνθρακα έτσι ώστε να μπορεί να συλλαμβάνει περισσότερα σωματίδια και μολυσματικές ουσίες. Ο άνθρακας καρύδας μπορεί να ενεργοποιηθεί είτε με εμβάπτιση με ειδικά χημικά (όπως πχ το φωσφορικό οξύ), είτε με
ατμό.

Στη μέθοδο ατμού, ένα αδρανές αέριο φέρεται σε θερμοκρασία περίπου 800-1100 βαθμών Κελσίου σε έναν περιστροφικό κλίβανο, δημιουργώντας ατμό που με τη σειρά του αφυδατώνει τον ξυλάνθρακα. Αυτή η θερμοκρασία πρέπει να είναι ιδανική και χρειάζεται μέγιστη προσοχή: Εάν είναι πολύ υψηλότερη τότε ο ξυλάνθρακας αρχίζει να καίγεται, αφήνοντας στον κατασκευαστή λιγότερο από το τελικό προϊόν. Εάν είναι χαμηλότερη τότε η διαδικασία διαρκεί πάρα πολύ.

Ενώ ο άνθρακας καρύδας είναι στον ατμό, οι πόροι του διευρύνονται μέχρι να είναι το τέλειο μέγεθος, δίνοντάς μας πλέον τον ενεργό άνθρακα.
Τέλος, ο ενεργός άνθρακας θρυμματίζεται και ταξινομείται ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του πελάτη.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το τελικό προϊόν τοποθετώντας το σε ένα άδειο φυσίγγιο, το οποίο μπορεί να πωληθεί ως Κοκκώδης Ενεργός Άνθρακας. Εάν θέλουμε να κατασκευάσουμε συμπαγή ενεργό άνθρακα, πρέπει να «ενώσουμε» και να «κολλήσουμε» αυτά τα θρύψαλα που φτιάξαμε.

Τα περισσότερα φίλτρα ενεργού άνθρακα στο εμπόριο είναι σε συμπαγή μορφή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το φυσίγγιο αυτό μπορεί να κάνει ένα “μηχανικό” φιλτράρισμα στο νερό. Το νερό προσπαθεί να διαπεράσει το φίλτρο συμπαγούς άνθρακα μέσα από μικροσκοπικούς πόρους. Η διάμετρος αυτών των πόρων ονομάζεται διαπερατότητα και μετριέται σε μm (μικρά – micron). Τα πιο συνηθισμένα φίλτρα άνθρακα έχουν διαπερατότηα 5μm, υπάρχουν όμως και φίλτρα με μικρότερη διαπερατότητα όπως πχ 0.5μm. Κάποια μάλιστα μπορούν να μειώσουν και τα βαρέα μέταλλα.

Συμπαγής ενεργός άνθρακας

Συμπαγής ενεργός άνθρακας από καρύδα PREMIUM BCC. Το συγκεκριμένο φίλτρο είναι εμποτισμένο με βακτηριοστατικό ασήμι.

Τα καλά φίλτρα με διαπερατότηα 5μm συνήθως μπορούν να μειώσουν το χλώριο, χλωροφόρμιο, δυσάρεστη γεύση, οσμή, αιωρουμένα σωματίδια, άμμο, σκουριά, λάσπη, χώματα, ολικό οργανικό άνθρακα, βιομηχανικές οργανικές ενώσεις (τετραχλωροαιθυλένιο, τριχλωροαιθυλένιο), διαλυμένες οργανικές ενώσεις, οργανικό χρώμα, διαλυμένο σίδηρο, μαγγάνιο, βιομηχανικά απόβλητα και πολλές άλλες βλαβερές για τον οργανισμό ουσίες.

Όσο πιο μικρή είναι η διαπερατότητα όμως, τότε τα φίλτρα αυτά έχουν περισσότερες δυνατότητες. Φυσικά είναι και πιο ακριβά, γιαυτό πριν αγοράσετε φίλτρο, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε ποια είναι τα προβλήματα που θέλετε να αντιμετωπίσετε στο νερό σας.

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2310 383 588 ή στο 210 27 55 681.

Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!

Εναλλακτικά μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα επικοινωνίας παρακάτω και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν:

    Όνομα (υποχρεωτικό)

    Email (υποχρεωτικό)

    Θέμα

    Λίγα λόγια για τον αρθρογράφο

    Γιώργος Μαργιώλος - Primato Hellas

    Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.

    Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison – Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

    Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.

    Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.