Ποιο είναι το ιδανικό φίλτρο νερού για τη Θεσσαλονίκη?

Αρχική/Φίλτρα Νερού Blog/Φίλτρα νερού/Ποιο είναι το ιδανικό φίλτρο νερού για τη Θεσσαλονίκη?

φιλτρα νερου θεσσαλονικη

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε όσο πιο σύντομα μπορούμε τις διάφορες επιλογές που υπάρχουν σε φίλτρα νερού για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Προσοχή όμως, αυτό το άρθρο αναφέρεται αποκλειστικά για τη Θεσσαλονίκη. Στην Χαλκιδική τα νερά είναι τελείως διαφορετικά.

Το σοβαρότερο πρόβλημα στο νερό της Θεσσαλονίκης είναι το χλώριο και τα παράγωγά του όπως το χλωροφόρμιο. Το χλώριο είναι μία απολυμαντική ουσία που χρησιμοποιείται στο δίκτυο ύδρευσης των πόλεων για να απολυμαίνει το νερό από παθογόνους οργανισμούς. Το χλώριο επίσης ευθύνεται για την άσχημη οσμή και γεύση του νερού. Παράγοντες που επηρεάζουν επίσης τη γεύση και την οσμή του νερού είναι τα χώματα, τα άλατα και γενικά οι διάφορες ουσίες που βρίσκονται στο πόσιμο νερό. Το χλώριο, το θέλουμε στο νερό του δικτύου μας καθώς είναι αυτό που κάνει το νερό πόσιμο και ασφαλές αλλά δεν θέλουμε να το πίνουμε γιατί είναι εξαιρετικά επιβλαβές. Γιαυτό τα φίλτρα νερού είναι η καλύτερη και πιο υγιεινή λύση. Το νερό έχει χλώριο σε όλη τη διαδρομή του μέχρι το σπίτι μας αλλά μετά θέλουμε να το αφαιρέσουμε καθώς είναι αρκετά επιβλαβές για την υγεία μας.

Ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί το χλώριο καθώς και διάφορα άλλα επικίνδυνα χημικά, είναι με ένα φίλτρο ενεργού άνθρακα (αυτό είναι η “καρδιά” όλων των φίλτρων νερού).

Ενεργός άνθρακας από καρύδαΟ ενεργός άνθρακας είναι ένα απολύτως φυσικό προϊόν και μοιάζει οπτικά σαν μία λεπτή, άοσμη, άγευστη και μη τοξική μαύρη σκόνη. Μπορεί να παραχθεί από τύρφη, μπαμπού, κάρβουνο, ξύλο, πριονίδι, φλοιό καρύδας, πυρήνες ελιάς αλλά και από πετρέλαιο. Θερμαίνεται σε ελεγχόμενο περιβάλλον και σε κενό αέρα για να αποκτήσει την χαρακτηριστική πορώδη επιφάνεια του. Οι μικροσκοπικές αυτές τρύπες ή αλλιώς πόροι, μπορούν να αυξήσουν το εμβαδόν της επιφάνειας του άνθρακα από 500 έως 1500 m2/gr. Λόγω αυτής της επεξεργασίας μπορεί και δεσμεύει διάφορες ουσίες που έρχονται σε επαφή με αυτόν, σε υγρή η και αέρια μορφή και σε ποσότητες πολλαπλάσιες από το βάρος του. Ένα κυβικό εκατοστό ενεργού άνθρακα έχει το ίδιο εμβαδόν με μια επιφάνεια 50,000 τετραγωνικών μέτρων. Φυσικά, ο ενεργός άνθρακας που παράγεται από φλοιό καρύδας είναι ο πιο οικολογικός και φιλικός προς το περιβάλλον!

Ας δούμε τώρα κάποια φίλτρα νερού που μπορείτε να βάλετε στο σπίτι σας στη Θεσσαλονίκη. Πρώτα απ΄όλα πρέπει να καταλήξετε πού θα βάλετε το φίλτρο. Εάν δηλαδή θα το βάλετε πάνω στον πάγκο της κουζίνας ή κάτω από τον πάγκο της κουζίνας.

Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε μερικά από τα πιο δημοφιλή για τη Θεσσαλονίκη φίλτρα και παράλληλα σας εξηγούμε πού συνδέονται (πάνω ή κάτω από τον πάγκο της κουζίνας σας).

φίλτρο νερού Doulton HCP

Φίλτρο νερού Doulton HCP. Κατασκευάζεται στην Αγγλία και τα ανταλλακτικά του φίλτρα αποτελούνται από κεραμικό καθώς και συμπαγή ενεργό άνθρακα. Οι τιμές κυμαίνονται από 109 έως 165 ευρώ (για το ανοξείδωτο). Τοποθετούνται πάνω στον πάγκο της κουζίνας και συνδέονται με την μπαταρία της κουζίνας με έναν ειδικό διακόπτη που ονομάζεται διανομέας (diverter). Γυρίζοντας αυτόν τον διακόπτη μπορείτε να επιλέξετε φιλτραρισμένο νερό για να πιείτε ή αφιλτράριστο νερό για να πλύνετε τα πιάτα.

φίλτρο νερού άνω πάγκου Primato

Μία άλλη λύση είναι το φίλτρο νερού άνω πάγκου της Primato. Αυτό είναι λίγο πιο ογκώδες από το Doulton αλλά μπορείτε να βάλετε μία μεγαλύτερη γκάμα ανταλλακτικών φίλτρων. Ακολουθεί την ίδια λογική που έχουν όλα τα φίλτρα άνω πάγκου, δηλαδή διαθέτει έναν ειδικό διανομέα με τον οποίο επιλέγετε μεταξύ φιλτραρισμένου  – αφιλτράριστου νερού. Η συγκεκριμένη συσκευή διαθέτει 10 χρόνια εγγύηση. Η τιμή αυτού του φίλτρου είναι 80 ευρώ και είναι αμερικάνικο.

Φίλτρο νερού κάτω πάγκου Watts με ενεργό άνθρακα από καρύδα:

Για να εγκαταστήσετε αυτό το φίλτρο θα χρειαστεί να κάνετε μία πολύ μικρή τρύπα στον πάγκο της κουζίνας σας. Η βρύση αυτή δεν είναι σαν τη βρύση της κουζίνας. Είναι πιο μικρή, πιο στενή και πιο διακριτική. Είναι μόνο για το φιλτραρισμένο νερό. Το ανταλλακτικό φίλτρο χρειάζεται αλλαγή μία φορά το χρόνο.

Μειώνει αποτελεσματικά το χλώριο, χλωροφόρμιο, δυσάρεστη γεύση, οσμή, αιωρουμένα σωματίδια, άμμο, σκουριά, λάσπη, χώματα, ολικό οργανικό άνθρακα, βιομηχανικές οργανικές ενώσεις (τετραχλωροαιθυλένιο, τριχλωροαιθυλένιο), διαλυμένες οργανικές ενώσεις, οργανικό χρώμα, διαλυμένο σίδηρο, μαγγάνιο, βιομηχανικά απόβλητα και πολλές άλλες βλαβερές για τον οργανισμό ουσίες.

Φίλτρο νερού κάτω πάγκου με ξεχωριστή βρύση

Η ίδια συσκευή, χωρίς την βρύση, μπορεί να συνδεθεί απευθείας στην κρύα παροχή της κουζίνας. Δηλαδή να συνδεθεί χωρίς το ξεχωριστό βρυσάκι. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι κάθε φορά που ανοίγετε την μπαταρία της κουζίνας στο κρύο, το νερό θα είναι φιλτραρισμένο. Εδώ υπάρχει ένα μειονέκτημα, καθώς θα χρησιμοποιείτε το νερό και για άλλες χρήσεις πέρα από το να το πίνετε όπως για παράδειγμα το πλύσιμο των πιάτων. Έτσι το ανταλλακτικό φίλτρο χρειάζεται αλλαγή κάθε εννιά με δέκα μήνες ενώ εάν επιλέξετε να συνδέσετε αυτό το φίλτρο με ξεχωριστή βρύση, τότε το ανταλλακτικό φίλτρο χρειάζεται αλλαγή μία φορά το χρόνο. Από την άλλη βέβαια έχει το θετικό ότι δεν χρειάζεται να κάνετε τρύπα στον πάγκο της κουζίνας.

Διπλό φίλτρο νερού κάτω πάγκουΕάν μένετε στην Πυλαία ή στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, πιθανόν να χρειαστείτε ένα διπλό φίλτρο νερού καθώς σε αυτές τις περιοχές υπάρχει αρκετό χώμα στο πόσιμο νερό. Ή εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε ένα φίλτρο στην κεντρική παροχή και ένα από τα παραπάνω φίλτρα στην κουζίνα σας. Εάν δεν βάλετε φίλτρο κεντρικής παροχής, τότε θα χρειαστεί να τοποθετήσετε ένα διπλό φίλτρο νερού.

Σε αυτό το φίλτρο η διαφορά σε σχέση με το μονό φίλτρο που απεικονίζεται πιο πάνω, είναι ότι στο πρώτο στάδιο υπάρχει ένα απλό φίλτρο πολυπροπυλενίου ( ή αλλιώς φίλτρο στερεών) που συγκρατεί τα χώματα, τη λάσπη και τη σκουριά. Στο δεύτερο στάδιο το φίλτρο νερού είναι το ίδιο με το μονό φίλτρο. Αυτές οι συσκευές μπορούν να συνδεθούν είτε με ξεχωριστή βρύση είτε να συνδεθούν απευθείας πάνω στον πάγκο της κουζίνας, όπως αναφέραμε και πιο πάνω.

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για τα φίλτρα νερού στη Θεσσαλονίκη, παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας! Απλά συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας παρακάτω:

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Θέμα