Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε όσο πιο σύντομα μπορούμε τις διάφορες επιλογές που υπάρχουν σε φίλτρα νερού για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Προσοχή όμως, αυτό το άρθρο αναφέρεται αποκλειστικά για τη Θεσσαλονίκη. Στην Χαλκιδική τα νερά είναι τελείως διαφορετικά.

Το σοβαρότερο πρόβλημα στο νερό της Θεσσαλονίκης είναι το χλώριο και τα παράγωγά του όπως το χλωροφόρμιο. Το χλώριο είναι μία απολυμαντική ουσία που χρησιμοποιείται στο δίκτυο ύδρευσης των πόλεων για να απολυμαίνει το νερό από παθογόνους οργανισμούς. Το χλώριο επίσης ευθύνεται για την άσχημη οσμή και γεύση του νερού.

Παράγοντες που επηρεάζουν επίσης τη γεύση και την οσμή του νερού είναι τα χώματα, τα άλατα και γενικά οι διάφορες ουσίες που βρίσκονται στο πόσιμο νερό. Το χλώριο, το θέλουμε στο νερό του δικτύου μας καθώς είναι αυτό που κάνει το νερό πόσιμο και ασφαλές αλλά δεν θέλουμε να το πίνουμε γιατί είναι εξαιρετικά επιβλαβές. Γιαυτό τα φίλτρα νερού είναι η καλύτερη και πιο υγιεινή λύση.

Το νερό έχει χλώριο σε όλη τη διαδρομή του μέχρι το σπίτι μας αλλά μετά θέλουμε να το αφαιρέσουμε καθώς είναι αρκετά επιβλαβές για την υγεία μας. Ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί το χλώριο καθώς και διάφορα άλλα επικίνδυνα χημικά, είναι με ένα φίλτρο ενεργού άνθρακα (αυτό είναι η “καρδιά” όλων των φίλτρων νερού).

Ενεργός άνθρακας από καρύδαΟ ενεργός άνθρακας είναι ένα απολύτως φυσικό προϊόν και μοιάζει οπτικά σαν μία λεπτή, άοσμη, άγευστη και μη τοξική μαύρη σκόνη.

Μπορεί να παραχθεί από τύρφη, μπαμπού, κάρβουνο, ξύλο, πριονίδι, φλοιό καρύδας, πυρήνες ελιάς αλλά και από πετρέλαιο. Θερμαίνεται σε ελεγχόμενο περιβάλλον και σε κενό αέρα για να αποκτήσει την χαρακτηριστική πορώδη επιφάνεια του.

Οι μικροσκοπικές αυτές τρύπες ή αλλιώς πόροι, μπορούν να αυξήσουν το εμβαδόν της επιφάνειας του άνθρακα από 500 έως 1500 m2/gr. Λόγω αυτής της επεξεργασίας μπορεί και δεσμεύει διάφορες ουσίες που έρχονται σε επαφή με αυτόν, σε υγρή η και αέρια μορφή και σε ποσότητες πολλαπλάσιες από το βάρος του.

Ένα κυβικό εκατοστό ενεργού άνθρακα έχει το ίδιο εμβαδόν με μια επιφάνεια 50,000 τετραγωνικών μέτρων. Φυσικά, ο ενεργός άνθρακας που παράγεται από φλοιό καρύδας είναι ο πιο οικολογικός και φιλικός προς το περιβάλλον!


Συμπαγής ενεργός άνθρακας

Ο ενεργός άνθρακας λοιπόν είναι σε μορφή σκόνης. Η σκόνη αυτή μπορεί να “κολληθεί” με διάφορα ειδικά πολυμερή υλικά για να πάρει μία κυλινδρική συμπαγή μορφή, τα γνωστά φίλτρα συμπαγούς ενεργού άνθρακα.

Το τελευταίο στάδιο κατασκευής ενός τέτοιου φίλτρου είναι να περιτυλιχθεί με ένα πανάκι που μειώνει τα χώματα καθώς και να τοποθετηθούν πλαστικά κουμπώματα και φλάντζες πάνω και κάτω από το φίλτρο.

Στη φωτογραφία βλέπετε ένα τέτοιο φίλτρο. Αυτά τα φίλτρα τοποθετούνται μέσα σε συσκευές που εγκαθίστανται είτε πάνω είτε κάτω από τον πάγκο της κουζίνας σας. Παρακάτω μπορείτε να δείτε διάφορες συσκευές που προτείνουμε για τη Θεσσαλονίκη.

Το νερό υποχρεώνεται να διαπεράσει το φίλτρο αυτό μέσα από πολύ μικρές τρύπες. Η διάμετρος αυτών των οπών μετριέται με τη διαπερατότητα σε μικρά (μm).

Τα πιο συνηθισμένα φίλτρα άνθρακα έχουν διαπερατότητα 5μm.

Ας δούμε τώρα κάποια φίλτρα νερού που προτείνουμε και είναι τα καλύτερα για τη Θεσσαλονίκη. Κάποια από αυτά τοποθετούνται πάνω στον πάγκο της κουζίνας και κάποια από κάτω. Σε μικρές περιγραφές δίπλα στις φωτογραφίες των φίλτρων σας δίνουμε τα βασικά χαρακτηριστικά τους, αλλά εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να τα αναζητήσετε στα καταστήματα ή να κάνετε κλικ στα λινκ.

Αμερικάνικο φίλτρο Primato HCP

Κατασκευάζεται στις ΗΠΑ και τα ανταλλακτικά του φίλτρα αποτελούνται από κεραμικό καθώς και συμπαγή ενεργό άνθρακα.

Οι τιμές κυμαίνονται από 119 έως 199 ευρώ (για το ανοξείδωτο).

Τοποθετούνται πάνω στον πάγκο της κουζίνας και συνδέονται με την μπαταρία της κουζίνας με έναν ειδικό διακόπτη που ονομάζεται διανομέας (diverter).

Γυρίζοντας αυτόν τον διακόπτη μπορείτε να επιλέξετε φιλτραρισμένο νερό για να πιείτε ή αφιλτράριστο νερό για να πλύνετε τα πιάτα.

Περιλαμβάνει το ανταλλακτικό φίλτρο CeraMetix®. Το CeraMetix® καθαρίζει το νερό σε 2 στάδια.

Στο πρώτο στάδιο υπάρχει το πατενταρισμένο CeraCyl®, ένα κεραμικό υλικό με εμποτισμένο ασήμι που αφαιρεί τις κύστες και τα παθογόνα βακτήρια και αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων και μίτωσης.

Έχει την ικανότητα να αυτο-αποστειρώνεται. Στο δεύτερο στάδιο υπάρχει το επίσης πατενταρισμένο AquaMetix®, ένας πατενταρισμένος συνδυασμός δύο ειδών ενεργού άνθρακα με Ζεόλιθο.

Οι Ζεόλιθοι με τον ενεργό άνθρακα ενώνονται με ειδικά πολυμερή για να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικά συμπαγές και πορώδες φίλτρο νερού.

Είναι το μόνο συνδυαστικό φίλτρο που μειώνει τις κύστες, τα παθογόνα, χλώριο, βακτήρια, κρυπτοσπορίδια, Φθοριούχα, μόλυβδο, βαρέα μέταλλα, πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC’s), ενώσεις φαρμάκων και φαρμακευτικών σκευασμάτων, νιτρικά, αρσενικό, χρώμιο, χλωραμίνες, ζιζανιοκτόνα, Glyphosate, τριαλογονομεθάνια, MTBE, αλουμίνιο, σίδηρο, υδράργυρο, νικέλιο, ψευδάργυρο, βιομηχανικά κατάλοιπα, θολότητα και μία πολύ μεγάλη λίστα με επικίνδυνα στοιχεία σε ένα μόνο φυσίγγιο.

Κατασκευάζεται στις ΗΠΑ και χρησιμοποιεί πρώτες ύλες με τις υψηλότερες FDA προδιαγραφές, τεχνολογίες αιχμής και αποδόσεις άνευ προηγουμένου.

Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης καθώς και για το κέντρο όπου κατά καιρούς υπάρχουν αυξημένα επίπεδα μολύβδου.

Ελληνικό φίλτρο νερού άνω πάγκου Primato με ενεργό άνθρακα 0.5μm από καρύδα – Primato GR-SKG-CT1WW

Μία άλλη λύση είναι το Ελληνικό φίλτρο νερού άνω πάγκου Primato με ενεργό άνθρακα 0.5μm από καρύδα – Primato GR-SKG-CT1WW. Το φίλτρο αυτό κατασκευάζεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη!

Προστατέψτε την οικογένειά σας κι Απολαύστε Καθαρό & Κρυστάλλινο νερό με ένα ποιοτικό και πάνω απ’όλα ΕΛΛΗΝΙΚΟ φίλτρο νερού.

Είναι πολύ εύκολο στην εγκατάσταση κι έρχεται με ένα φίλτρο συμπαγούς ενεργού άνθρακα με διαπερατότητα 0.5 μm που μειώνει το χλώριο και όλα τα παράγωγά του (όπως πχ χλωροφόρμιο), τριαλογονομεθάνια, βιομηχανικά απόβλητα, φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, μόλυβδο και άλλες βλαβερές για τον οργανισμό ουσίες.

Ο ενεργός άνθρακας παράγεται από τον φλοιό της καρύδας κι έτσι πέρα από πολύ ποιοτικός, είναι έξτρα φιλικός προς το περιβάλλον!

Με ένα γύρισμα του διακόπτη απολαμβάνετε φιλτραρισμένο, εύγευστο και πεντακάθαρο νερό, ή αφιλτράριστο νερό για να πλένετε τα πιάτα.

Είναι κατάλληλο για όλες τις περιοχές της Θεσσαλονίκης και διαθέτει εγγύηση 10 ετών.

Αμερικάνικο φίλτρο Νερού ενεργού άνθρακα κάτω πάγκου made in USA με DELUXE βρύση Primato USA1GB14

Για να εγκαταστήσετε αυτό το φίλτρο θα χρειαστεί να κάνετε μία πολύ μικρή τρύπα στον πάγκο της κουζίνας σας.

Η βρύση αυτή δεν είναι σαν τη βρύση της κουζίνας.

Είναι πιο μικρή, πιο στενή και πιο διακριτική.

Είναι μόνο για το φιλτραρισμένο νερό.

Το ανταλλακτικό φίλτρο χρειάζεται αλλαγή μία φορά το χρόνο.

Μειώνει αποτελεσματικά το χλώριο, χλωροφόρμιο, δυσάρεστη γεύση, οσμή, αιωρουμένα σωματίδια, άμμο, σκουριά, λάσπη, χώματα, ολικό οργανικό άνθρακα, βιομηχανικές οργανικές ενώσεις (τετραχλωροαιθυλένιο, τριχλωροαιθυλένιο), διαλυμένες οργανικές ενώσεις, οργανικό χρώμα, διαλυμένο σίδηρο, μαγγάνιο, βιομηχανικά απόβλητα και πολλές άλλες βλαβερές για τον οργανισμό ουσίες.

Φίλτρο νερού κάτω πάγκου με ενεργό άνθρακα made in USA Primato USA1GB12

Η ίδια συσκευή, χωρίς την βρύση, μπορεί να συνδεθεί απευθείας στην κρύα παροχή της κουζίνας.

Δηλαδή να συνδεθεί χωρίς το ξεχωριστό βρυσάκι. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι κάθε φορά που ανοίγετε την μπαταρία της κουζίνας στο κρύο, το νερό θα είναι φιλτραρισμένο.

Εδώ υπάρχει ένα μειονέκτημα, καθώς θα χρησιμοποιείτε το νερό και για άλλες χρήσεις πέρα από το να το πίνετε όπως για παράδειγμα το πλύσιμο των πιάτων.

Έτσι το ανταλλακτικό φίλτρο χρειάζεται αλλαγή κάθε εννιά με δέκα μήνες ενώ εάν επιλέξετε να συνδέσετε αυτό το φίλτρο με ξεχωριστή βρύση, τότε το ανταλλακτικό φίλτρο χρειάζεται αλλαγή μία φορά το χρόνο.

Από την άλλη βέβαια έχει το θετικό ότι δεν χρειάζεται να κάνετε τρύπα στον πάγκο της κουζίνας.

Φίλτρο διπλό κάτω πάγκου με 2 ενεργούς άνθρακες made in USA – Primato USA2GB12

Εάν μένετε στην Πυλαία ή στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, πιθανόν να χρειαστείτε ένα διπλό φίλτρο νερού καθώς σε αυτές τις περιοχές υπάρχει αρκετό χώμα στο πόσιμο νερό.

Σε αυτό το φίλτρο η διαφορά σε σχέση με το μονό φίλτρο που απεικονίζεται πιο πάνω, είναι ότι στο πρώτο στάδιο υπάρχει ακόμα ένα φίλτρο ενεργού άνθρακα.

Αυτό θα προστατέψει το δεύτερο στάδιο από το να βουλώσει γρήγορα από τα χώματα.

Γενικά διπλό (ή και τριπλό) φίλτρο βάζουμε μόνο εάν έχουμε κάποιο πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα στο νερό μας όπως χώματα, άλατα, νιτρικά κ.α..

Έτσι στο ένα στάδιο βάζουμε ένα φίλτρο για να αντιμετωπίσουμε αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα και στο άλλο ένα φίλτρο που μειώνει χλώριο, χημικά, γεύση, οσμή κτλ.

Σε αυτό το άρθρο προσπαθήσαμε να σας δείξουμε τα πιο συνηθισμένα φίλτρα που προτείνουμε για την πόλη μας.

Εάν όμως χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για τα φίλτρα νερού στη Θεσσαλονίκη, παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2310 380 618, θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!

Εναλλακτικά μπορείτε να συμπληρώσετε αυτή τη φόρμα επικοινωνίας κι εμείς θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν (συνήθως απαντάμε εντός μίας ώρας):

  Όνομα (υποχρεωτικό)

  Email (υποχρεωτικό)

  Θέμα

  Ευχαριστούμε για τον χρόνο παραμονής σας στην σελίδα οδηγό μας για “φιλτρα νερου Θεσσαλονικη“.

  Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2310 383 588 ή στο 210 27 55 681.

  Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!

  Εναλλακτικά μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα επικοινωνίας παρακάτω και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν:

   Όνομα (υποχρεωτικό)

   Email (υποχρεωτικό)

   Θέμα

   Λίγα λόγια για τον αρθρογράφο

   Γιώργος Μαργιώλος - Primato Hellas

   Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.

   Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison – Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

   Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.

   Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.