Τη στιγμή που ένα άτομο αισθάνεται διψασμένο, η αφυδάτωση έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Αυτό δεν σημαίνει μόνο ότι η επιθυμία να ξεδιψάσει είναι ισχυρή, αλλά, δυστυχώς, ότι η διάθεση, νοητική ικανότητα καθώς και τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού έχουν ήδη μειωθεί. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η αίσθηση δίψας πραγματικά εμφανίζεται όταν ξεπεράσουμε τα 1 ή 2 τοις εκατό ποσοστά αφυδάτωσης. Μέχρι τότε η αφυδάτωση είναι ήδη σε λειτουργία και αρχίζει να επηρεάζει τις ενέργειες του μυαλού και του σώματος.

Γυναίκα πίνει νερόΕπιπλέον, συμβουλεύουν τους ανθρώπους να ξεπεράσουν το σύνδρομο «αυτό δεν θα συμβεί σε μένα». Οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι μόνο τα πολύ σωματικά δραστήρια άτομα (αθλητές) είναι επιρρεπή στην αφυδάτωση, μια πεποίθηση που είναι ψευδής. Η αφυδάτωση επηρεάζει όλους τους ανθρώπους. Είναι τόσο σημαντικό για εκείνους που εργάζονται όλη την ημέρα μπροστά σε έναν υπολογιστή, όσο και για τους δρομείς μαραθωνίου, οι οποίοι μπορούν να χάσουν μέχρι και 8 τοις εκατό νερό του σωματικού τους βάρους όταν αγωνίζονται.

Μια μελέτη εξέτασε δύο ομάδες με τις ηλικιακές ομάδες των είκοσι. Μία ομάδα αποτελούνταν από άνδρες και η άλλη από γυναίκες. Μετά από ένα αρκετά ενυδατωμένο προηγούμενο βράδυ, η κάθε ομάδα περπάτησε σε ένα διάδρομο για να προκαλέσει αφυδάτωση. Στη συνέχεια, τα πράγματα όπως ο χρόνος αντίδρασης, η μνήμη και η σκέψη τους μελετήθηκαν. Τέλος, οι ικανότητες αυτές εξετάστηκαν εκ νέου, αλλά όταν οι συμμετέχοντες ήταν πλήρως ενυδατωμένοι.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι σημαντικές αλλαγές στο σώμα λαμβάνουν χώρα όταν είναι αφυδατωμένο. Και τα δύο φύλα βιώνουν κόπωση και την αδυναμία να επικεντρωθούν κάπου, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ήπιας αφυδάτωσης. Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης αυξημένο άγχος και κούραση στους άνδρες, αν και οι επιπτώσεις ήταν σε υψηλότερα επίπεδα για τις γυναίκες, οι οποίες είχαν την τάση να αναπτύξουν πονοκεφάλους, ενώ οι άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν γενικά κούραση ή μια συνολική ένταση.
Γυναίκα κάνει γυμναστική

Για αυτό το λόγο επανειλημμένα οι επιστήμονες φωνάζουν να πίνουμε νερό, και δη πόσιμο. Για αυτό και τα φίλτρα νερού τα θεωρούν απαραίτητα για κάθε νοικοκυριό. Μερικά από τα οφέλη είναι τα εξής:

  • Καταλύει τις τοξίνες και ενισχύει την ανοσία. Το πόσιμο νερό μπορεί να κρατήσει τα κρυολογήματα και τη γρίπη στο κόλπο και να απαλλαγούμε από τις τοξίνες μέσω του ιδρώτα και της ούρησης.
  • Βοηθάει στην απώλεια βάρους. Οι άνθρωποι που πίνουν πόσιμο νερό είναι λιγότερο διατεθειμένοι να έχουν πάρα πολύ από κάτι ευχάριστο, ειδικά τρόφιμα ή ποτό..
  • Βοηθάει το πεπτικό σύστημα υγιές. Το νερό είναι ένας φυσικός τρόπος για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας και βοηθούν στην πέψη.
  • Αυξάνει την ενέργεια. Πίνοντας περισσότερο νερό συμβάλλει στη συνολική ενέργεια, δεδομένου ότι βοηθά στη λίπανση των αρθρώσεων, βοηθάει τον εγκέφαλο να λειτουργεί σωστά και απομακρύνει τους πονοκεφάλους.

Γυναίκα στην παραλίαΚαλά όλα αυτά, αλλά πόσο είναι απαραίτητο; Σε παλαιότερο άρθρο ερευνητές δήλωσαν πως πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό ημερησίως. Φυσικά πολλοί το θεωρούν υπερβολή και δεν συμφωνούν. Κάποιοι άλλοι ερευνητές δηλώνουν ότι κάθε άνθρωπος χρειάζεται διαφορετικές ποσότητες νερού στο σώμα του. Για να ανακαλύψουμε το πόσο νερό χρειαζόμαστε ώστε να διατηρήσουμε το σώμα μας ενυδατωμένο θα πρέπει να διαιρέσουμε το βάρος σε λίμπρες (1 χιλιόγραμμο (kg) = 2.205 λίμπρες) κατά το ήμισυ. Ο αριθμός που προκύπτει είναι ο κατά προσέγγιση αριθμός σε ουγγιές του νερού που θα πρέπει να καταναλώνει ο κάθε άνθρωπος καθημερινά.

Εγώ πάντως από τότε που άρχισα να πίνω περισσότερο νερό, έχω παρατηρήσει πολλές αλλαγές στην υγεία μου, ακόμη και στην διάθεση και την ενέργεια μου, εσείς ακόμη να ξεκινήσετε;

Δείτε περισσότερα εδώ.