Το δίκτυο ύδρευσης σε διάφορες περιοχές του Hong Kong περιέχει επικίνδυνες ποσότητες μολύβδου, όπως αποκαλύφθηκε στις 5 Ιουλίου 2015 από το Δημοκρατικό Κόμμα, όταν έκαναν ελέγχους στο νερό των εργατικών κατοικιών της περιοχής Kai Ching. Τα επίπεδα μολύβοδυ που καταγράφηκαν είναι αρκετά ανώτερα από τα επιτρεπόμενα επίπεδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σε μία παρτίδα από 30 δείγματα, 4 δείγματα είχαν νερό με παραπάνω μόλυβδο από το φυσιολογικό. Το στάνταρτ για τον μόλυβδο στο πόσιμο νερό είναι 10 μικρογραμμάρια ανά λίτρο. Η περιεκτικότητα που βρέθηκε στα τέσσερα αυτά δείγματα είναι 11, 14, 17 και 23 μικρογραμμάρια αντίστοιχα. Η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε την ακριβή τοπθεσία από όπου πήραν τα δείγαμτα. Την Δευτέρα, ο Anthony Cheung Bing-leung, Γραμματέας Μεταφοράς και Στέγασης, είπε ότι από τα 115 δείγματα που ελήφθησαν, τα 7 περιείχαν μόλυβδο σε συγκεντρώσεις παραπάνω των επιτρεπόμενων επιπέδων. Τα δείγματα ελήφθησαν από τις βρύσες των σπιτιών, από τις δεξαμενές στις οροφές των σπιτιών και από υπόγειες δεξαμενές. Όλα τα δείγματα που περιείχαν μόλυβδο προήρθαν από δείγματα που πήραν από βρύσες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο μόλυβρος είναι ένα τοξικό μέταλλο που μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στην υγεία μας.Τα παιδιά είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα στα δηλητηριώδη συμπτώματα καθώς δέχονται πέντε φορές περισσότερο μόλυβδο από ότι οι ενήλικες. Έτσι, ακόμα και χαμηλά επίπεδα έκθεσης στον μόλυβδο θα μπορούσαν να προκαλέσουν έντονα προβλήματα στα παιδιά. Σύμφωνα με το Τμήμα Δικτύου Ύδρευσης, ο μόλυβδος προήλθε από παράνομες συγκολλήσεις στους σωλήνες ύδρευσης. Το τμήμα συνεχίζει να ελέγχει τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για αυτές τις συγκολήσεις.

Κάτοικος τοποθετεί φίλτρο νερού

Ένας κάτοικος στο Hong Kong τοποθετεί φίλτρο νερού για να μειώσει τον μόλυβδο που υπάρχει στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης του.

Με όλα αυτά τα γεγονότα, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπους να προμηθεύσει με φίλτρα νερού τις οικογένειες, το νερό των οποίων είναι μολυσμένο με μόλυβδο. Το περιοδικό Choice Magazine, μία μηνιαία έκδοση του Συμβουλίου Καταναλωτή, εξέδωσε τον Φλεβάρη μία λίστα με φίλτρα νερού που ισχυρίζονται ότι μειώνουν τον μόλυβδο. Κάποια κόμματα προτείνουν στην κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην προμήθεια φίλτρων νερού άμεσα.

Η κυβέρνηση τώρα προσπαθεί να καταλήξει στα κατάλληλα μοντέλα φίλτρων που θα διανείμει στις οικογένειες, ανέφερε ο Anthony Cheung Bing leung σε μία συνάντηση επί του θεματος. “Μόλις βρούμε τα κατάλληλα φίλτρα νερού, θα κανονίσουμε να τα διανείμουμε στις χτυπημένες περιοχές” είπε ο Cheung, έπειτα από ερώτηση του Alan Leong Ka kit , του κόμματος των Πολιτών, για το κατά πόσο είναι δυνατόν να διανεμηθούν φίλτρα νερού στους κατοίκους σαν έναν γρήγορο τρόπο να ανακουφιστούν οι ανησυχίες των πολιτών σχετικά με τα επίπεδα του μολύβδου στο νερό τους

Η ειδική αυτή συνάντηση έγινε αμέσως μόλις ανακοινώθηκε ότι από τους 302 ανθρώπους που ελέγχθηκε το αίμα τους, οι 40 είχαν παραπάνω μόλυβδο στο αίμα τους από το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν τώρα εξετάσεις αίματος σε όλους τους κατοίκους για να διαπιστωθεί πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα.