Εισαγωγή:

Το βενζόλιο είναι γνωστό καρκινογόνο. Υπάρχουν αρκετές ποσότητες από αυτό τριγύρω μας. Καλό θα κάνετε να απομακρύνεστε από αυτό… Το Βενζόλιο είναι ένα οργανικό χημικό, ένα από τους αρωματικούς υδρογονάνθρακες. Είναι πρακτικά άχρωμο κι έχει μία ελαφρώς γλυκιά μυρωδιά. Είναι εξαιρετικά εύφλεκτο. το βενζόλιο διαλύεται πολύ εύκολα στο νερό και εξατμίζεται γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου. Το σημείο βρασμού του είναι 80 βαθμοί Κελσίου.

Μία διαδικασία στην οποία χρησιμοποιείται είναι όταν το περνούν μαζί με νερό σε πολύ υψηλή πίεση στο έδαφος με σκοπό να εξάγουν πετρέλαιο. Όταν εισέρχεται δηλαδή με πίεση το νερό στο έδαφος, αναγκάζει το νερό (ή το πετρέλαιο) που βρίσκεται από κάτω να “σκάσει” κι έτσι να φανερωθεί το πετρέλαιο. Τον τελευταίο καιρό λοιπόν έχει βρεθεί αρκετές φορές βενζόλιο σε αυτή τη διαδικασία, μπορεί βέβαια να μολύνει το νερό και με άλλους τρόπους.

Από που προέρχεται το Βενζόλιο;

Η φυσική πηγή του βενζολίου είναι τα ηφαίστεια και οι φωτιές στο δάσος. Το βενζόλιο επίσης είναι φυσικό μέρος του αργού πετρελαίου, της βενζίνης και φυσικά του τσιγάρου. Όταν καίμε PVC επίσης παράγεται βενζόλιο. Μερικές βιομηχανίες χρησιμοποιούν το βενζόλιο για να δημιουργήσουν άλλα χημικά που χρησιμοποιούνται στην δημιουργία πλαστικού, ρητίνης, νάυλον και συνθετικών ινών. Το βενζόλιο επίσης χρησιμοποιείται για την κατασκευή συγκεκριμένων τύπων εντομοκτόνων αλλά και λιπαντικών.

Τι μπορεί να προκαλέσει το Βενζόλιο;

Το βενζόλιο μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία στα κύτταρα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αναιμία. Μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα αλλάζοντας το επίπεδο αντισωμάτων και προκαλώντας τη μείωση των λευκών κυττάρων. Είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Επίσης η μακροχρόνια έκθεση σε αυτό το χημικό μπορεί να προκαλέσει Λευχαιμία. Προφανώς άμεσο κίνδυνο διατρέχουν οι άνθρωποι που έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με αυτό το χημικό. Το να πίνει κανείς νερό ή να τρώει φαγητό με υψηλά επίπεδα βενζολίου μπορεί να προκαλέσει εμετό, ζαλάδες αλλά ακόμα και θάνατο!

Πού βρίσκεται το Βενζόλιο;

Σαν συστατικό της βενζίνης, το βενζόλιο το βρίσκουμε στα υπόγεια ύδατα λόγω των διαρροών στις υπόγειες δεξαμενές καυσίμων ή στην επιφάνεια του νερού λόγων των διαρροών καυσίμων. Η γνωστή μας βενζίνη έχει λίγο λιγότερο από 1% βενζόλιο. Παράγεται από πετρέλαιο ή και κάρβουνο, συνήθως όμως από πετρέλαιο. Έχει μία θέση από τις 20 των χημικών που παράγει ο άνθρωπος περισσότερο στον κόσμο. Χρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή διαλύτων, απορρυπαντικών, πλαστικών, ρητινών, χρωμάτων και πολλών άλλων προϊόντων.

Πώς αφαιρείται το Βενζόλιο και πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

Το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο για το βενζόλιο στην Αμερική ειναι 0.005 mg/L (5 ppb) δηλαδή 5 μέρη στο δισεκατομμύριο.

Όταν εκτίθεται στον αέρα, το βενζόλιο εξατμίζεται στο περιβάλλον. Μπορεί όμως να διαλυθεί και από κάποια μικρόβια που βρίσκονται στο  χώμα. Μπορεί επίσης να διαλυθεί και στα υπόγεια ύδατα. Εάν το βενζόλιο απελευθερωθεί στην επιφάνεια του νερού, τότε θα εξατμιστεί μέσα σε ελάχιστες ώρες. Παρόλο που δεν διαλύεται όταν αντιδρά με το νερό, μπορεί να διαλυθεί από τα μικρόβια. Δεν μπορεί να συσσωρευτεί από τους θαλάσσιους οργανισμούς.

Το βενζόλιο μπορεί να αφαιρεθεί από το νερό μέσω της χρήσης ενεργού άνθρακα. Μπορεί επίσης να επεξεργαστεί με οζονισμό. Επειδή το βενζόλιο εξατμίζεται τόσο εύκολα, μία καλή μέθοδος επεξεργασίας είναι η αποθήκευση νερού σε ανοικτές δεξαμενές. Το βενζόλιο μπορεί κάποιος να το αναπνεύσει εάν αυτό βρίσκεται στον αέρα. Με ένα καλό φίλτρο ενεργού άνθρακα μπορεί κανείς να αφαιρέσει τελείως το βενζόλιο, αλλά το φίλτρο αυτό πρέπει να μην ξεχνάτε να το αλλάζετε εγκαίρως, εάν όντως στο νερό σας υπάρχουν υποψίες για βενζόλιο.