Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε αντιμέτωποι με βρώμικο νερό, ψάξτε για Κόλιανδρο! Τουλάχιτον αυτό ισχυρίζεται μία ομάδα επιστημόνων από την Αμερική και το Μεξικό.

Η ερευνητική ομάδα από το Ivy Tech Community College in Lafayette, Indiana σε συνεργασία με το Universidad Politécnica de Francisco I. Madero in Hidalgo, Mexico, διενεργούν μελέτες στην περιοχή Tule Valley κοντά στην Πόλη του Μεξικό, ώστε να ανακαλύψουν νέες φθηνότερες μεθόδους φίλτρανσης του νερού.

mexico city
Η πόλη του Μεξικό πετάει εδώ και αρκετό καιρό τα σκουπίδια της στην κοιλάδα και το μολυσμένο νερό χρησιμοποιείται από τους ντόπιους αγρότες στις καλλιέργειες. Από εκεί στα τρόφιμα, οι καταναλωτές της περιοχής καταλήγουν να τρώνε βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος, κάτι που προκαλεί σοβαρά πρβλήματα υγείας.

Οι οργανικές τοξίνες μπορούν να αντιμετωπιστούν με διάφορες μεθόδους, η καλύτερη εκ των οποίων είναι ένα φίλτρο ενεργού άνθρακα. Για κάποιες περιοχές του πλανήτη όμως, η αγορά ενός φίλτρου νερού είναι ακριβή.

Αφού εξέτασαν έναν μεγάλο αριθμό δειγμάτων στην περιοχή, από κάκτους μέχρι λουλούδια, οι ερευνητές κατέληξαν ότι ο κόλιαντρος είναι το πιο ισχυρό βιοαπορροφητικό υλικό στην περιοχή.

Η βιοαπορρόφηση είναι ο επιστημονικός όρος με τον οποίο περιγράφεται η αποξήρανση οργανικών υλικών (όπως φυτά ή λουλούδια) με σκοπό να αντικαταστήσουν τον ενεργό άνθρακα ως μέσο φίλτρανσης του νερού.

Η ερευνητική ομάδα υποπτεύεται ότι τα εξωτερικά τοιχώματα του κόλιαντρου που αποτελούνται από μικρά κελιά, είναι ιδανικά για την απορρόφηση των μετάλλων. Άλλα φυτά όπως οι πικραλίδες και ο μαϊντανός, θα μπορούσαν να έχουν παρόμοιες βιοαπορροφητικές ιδιότητες.

μαϊντανός για να φιλτράρει το νερό
Ο κόλιαντρος θα μπορούσε να μπει σε έναν σωλήνα από τον οποίο περνάει και φιλτράρεται το νερό. Ο αποξηραμένος κόλιαντρος θα μπορούσε να μπει σε σακουλάκι τσαγιού και μετά σε μία κανάτα με νερό για λίγα λεπτά ώστε να απορροφήσει τυχόν βαρέα μέταλλα από το νερό.

Είναι πολύ εύκολο για τους κατοίκους της περιοχής να μαζέψουν και να αποξηράνουν κόλιαντρο. Μέχρι τώρα, οι ερευνητές ανέφεραν επιτυχημένα αποτελέσματα στην απομάκρυνση μολύβδου και νικελίου από το νερό και συνεχίζουν τις μελέτες για να διαπιστώσουν αν μπορεί αυτό το βότανο να απομακρύνει άλλα βαρέα μέταλλα όπως το αρσενικό και ο υδράργυρος.

Θα σας ενημερώσουμε για τις τελευταίες εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα το συντομότερο δυνατόν!

Πίνακας περιεχομένων