Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες μεθόδους φίλτρανσης νερού, έτσι και στα κεραμικά φίλτρα το νερό προσπαθεί να διαπεράσει το φίλτρο από πολύ μικρές οπές. Τα σωματίδια μεγαλύτερα από τη διάμετρο αυτών των οπών δεν μπορούν να εισχωρήσουν. Τυπικά, τα βακτήρια, τα πρωτόζωα και οι κύστες απομακρύνονται, αλλά τα κεραμικά φίλτρα δεν είναι αποτελεσματικά ενάντια στους ιούς, καθώς οι ιοί είναι αρκετά μικρότεροι από αυτές τις οπές και καταφέρνουν να διαπεράσουν το φίλτρο. Τα κεραμικά φίλτρα νερού μπορεί να περιλαμβάνουν ασήμι που δρα ως βακτηριοστατικό ώστε να αποτρέπεται η ανάπτυξη βακτηρίων.

Τα κεραμικά φίλτρα νερού δεν μπορούν να απομακρύνουν χημικούς μολυντές. Αυτός είναι ο λόγος που κάποιοι κατασκευαστές ενσωματώνουν συμπαγή ενεργό άνθρακα μέσα από το κεραμικό φίλτρο ώστε να απομακρύνονται τα βλαβερά οργανικά και μεταλλικά στοιχεία. Ο ενεργός άνθρακας απορροφά το χλώριο που είναι ο βασικός απολυμαντής νερού στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Το ίδιο το χλώριο όμως είναι βλαβερό και πρέπει να απομακρύνεται. Τα φίλτρα ενεργού άνθρακα πρέπει να αντικαθίστανται περιοδικά, καθώς ο ενεργός άνθρακας “μπουκώνει” και γεμίζει ακαθαρσίες.

ροή φίλτρου νερού

Αυτό είναι ένα κλασσικό κεραμικό φίλτρο νερού. Το νερό προσπαθεί να διαπεράσει το φίλτρο όπως δείχνουν τα βελάκια για να καταλήξει στο ποτήρι σας.

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τον τρόπο λειτουργίας των κεραμικών φίλτρων νερού της Ceramic Filters Company Inc, μία εταιρία που πρωταγωνιστεί πολλά χρόνια τώρα στην εξέλιξη των φίλτρων νερού παγκοσμίως.

Πολλά Πανεπιστήμια στηρίζουν την επέκταση και χρήση των κεραμικών φίλτρων νερού για την επεξεργασία νερού όπως MIT; Universities of Colorado; Princeton University; University of Wisconsin-Milwaukee; The Ohio State University; Universities of Tulane, West Virginia, North Carolina in the US; University of Delft, Strathclyde in Europe, USAID, UNICEF, Zamorano University in Honduras, Rafeal Landivar University in Guatemala, Earth University.

Η Ceramic Filters Company Inc παίρνει τα φύκια που βρίσκονται στους πάτους γεωλογικών λιμνών και λιμνοθαλασσών. Αυτά τα φύκια μπορεί να βρίσκονται εκεί για εκατομύρια χρόνια και παράγουν το ίδιο υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή της γνωστής πορσελάνης καθώς και για διάφορες άλλες εφαρμογές του εμπορίου.

Αφού λοιπόν αυτά τα φύκια πάρουν τη μορφή της πορσελάνης, τους προσδίδεται μία πορώδη επιφάνεια που ζεσταίνεται σε θερμοκρασίες πάνω από 1000 °C. Αυτό το υλικό είναι χημικά αδρανές και μπορεί να αποθηκευτεί για μία αιωνιότητα χωρίς να χάσει τις ιδιότητές του.

Τα κεραμικά φίλτρα νερού δεν επηρεάζουν τα μεταλλικά στοιχεία και το οξυγόνο – έτσι χαρίζουν στο νερό μία γεύση σαν φρέσκο νερό από πηγή. Κάποια από τα πολλά παθογόνα που αφαιρούνται κατά το φιλτράρισμα είναι η χολέρα, η αμοιβική δυσεντερία, ο τύφος, E.coli, τα κρυπτοσπορίδια, σπόροι άνθρακα, colibacillose, bilharzia, και διάφορα άλλα.

Primato Φίλτρα Νερού

Τεχνικές Φιλτραρίσματος

Το “κοσκίνισμα” είναι η πιο κλασσική τεχνική φιλτραρίσματος. Το νερό εισέρχεται στη συσκευή φιλτραρίσματος νερού με πίεση και προσπαθεί να διαπεράσει το κεραμικό φίλτρο. Τα σωματίδια που είναι μεγαλύτερα από 0,5 μικρά (1 μικρό = 1 χιλιοστό του χιλιοστού) δεν μπορούν να διαπεράσουν την επιφάνεια του φίλτρου καθώς είναι μεγαλύτερα από τις οπές του φίλτρου.

Γεφύρωμα“. Όταν δύο σωματίδια μικρότερα από 0.5 μικρά προσπαθούν να διαπεράσουν το φίλτρο μαζί την ίδια στιγμή τότε συγκρούονται και “κολλάνε” στην οπή της επιφάνειας του φίλτρου. Αυτό ουσιαστικά συμβαίνει συνέχεια με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία στρώση σαν λάσπη πάνω στην επιφάνεια του φίλτρου. Αυτή η λάσπη, λειτουργεί σαν φίλτρο για τα επόμενα σωματίδια που προσπαθούν να διαπεράσουν το φίλτρο. Όσο περισσότερη “λάσπη” δημιουργείται με τον καιρό, τόσο μειώνεται η ροή του νερού. Γιαυτό ανά τακτά χρονικά διαστήματα (συνήθως έξι μήνες), καθαρίζουμε την επιφάνεια του φίλτρου με ένα σφουγγαράκι. Έτσι το “γεφύρωμα” ξεκινάει από την αρχή.

Επίδραση της αδράνειας“. Όταν τα σωματίδια προσπαθούν να διαπεράσουν την επιφάνεια του φίλτρου και “βρίσκουν τοίχο”, δηλαδή προσπαθούν να περάσουν από ένα σημείο που δεν υπάρχει οπή, τότε σχηματίζεται “ουρά” από σωματίδια που κολλάει το ένα πίσω από το άλλο. Έτσι το νερό περνάει από δίπλα τους.

ενεργός άνθρακας μέσα στο κεραμικό φίλτρο νερού

Ο ενεργός άνθρακας που βρίσκεται εσωτερικά του κεραμικού φίλτρου κατασκευάζεται από τον φλοιό της καρύδας.

Τα κεραμικά φίλτρα συνήθως έχουν διαπερατότητα 0,5 μικρά, που όπως εξηγήσαμε παραπάνω σημαίνει ότι μπορεί και φιλτράρει όσα σωματίδια είναι μεγαλύτερα από 0,5 χιλιοστά του χιλιοστού. Συμβαίνει όμως να μπορούν να φιλτράρουν και μικρότερα σωματίδια. Αυτό γίνεται καθώς είναι πολύ δύσκολο για τα σωματίδια να περάσουν από όλες τις παραπάνω “δοκιμασίες” μέχρι να καταφέρουν να φτάσουν στο ποτήρι μας. Όσα σωματίδια καταφέρουν να περάσουν το κεραμικό φίλτρο, πρέπει να μετά να περάσουν και το φίλτρο συμπαγούς ενεργού άνθρακα που βρίσκεται εσωτερικά από το κεραμικό φίλτρο.

Έτσι, είναι πολύ δύσκολο για ένα σωματίδιο να περάσει από όλους αυτούς τους λαβύρινθους. Σκεφτείτε ότι το πάχος του κεραμικού τοίχου είναι έως και 2000 φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος του πόρου και οι πόροι είναι εξαιρετικά τραχείς και οδοντωτοί.

Τα φίλτρα νερού της εταιρίας Ceramic FIlters Company Inc περιέχουν και μία μικρή ποσότητα ασημιού (Ag, περίπου 0,07%). Το ασήμι είναι βακτηριοστατικό, έτσι όταν έρχεται σε επαφή με βακτήρια, αυτά δεν μπορούν να αναπτυχθούν.

Συμπαγής ενεργός άνθρακας

Το φίλτρο συμπαγούς ενεργού άνθρακα βρίσκεται όπως είπαμε και πιο πάνω εσωτερικά από το κεραμικό φίλτρο και είναι το επόμενο στάδιο φιλτραρίσματος σε ένα κεραμικό φίλτρο νερού. Θα βρείτε κι άλλα άρθρα στη σελίδα μας σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί ο ενεργός άνθρακας, οπότε δεν θα αναπτύξουμε το θέμα αυτό εκτενώς. Αρκεί να πούμε ότι χρησιμοποιείται στην επεξεργασία νερού λόγω των εξαιρετικών απορροφητικών ιδιοτήτων του. Ο ενεργός άνθρακας είναι υδροφοβικός και ελαιοφιλικός, δηλαδή δεν “αγαπάει” το νερό αλλά τα έλαια. Τα διαλυμένα χημικά κολλάνε στον ενεργό άνθρακα ενώ το νερό δεν επηρεάζεται. Τα βλαβερά στοιχεία περνούν από άλλον έναν λαβύρινθο από μία εξαιρετικά πορώδη επιφάνεια. Σε αυτό το στάδιο αφαιρούνται στοιχεία που επηρεάζουν τη γεύση και τη μυρωδιά όπως για παράδειγμα το χλώριο, τα φυτοφάρμακα (όπως το DDT) και τα τριαλογονομεθάνια.
Ο ενεργός άνθρακας μπορεί να έχει τεράστια επιφάνεια. Ένα κουταλάκι του γλυκού με ενεργό άνθρακα έχει την επιφάνεια ενός γηπέδου ποδοσφαίρου. Τα φίλτρα ενεργού άνθρακα κυκλοφορούν στο εμπόριο είτε ως σκόνη είτε ως πεπιεσμένη μορφή όπως είναι και στα κεραμικά φίλτρα νερού της Ceramic Filters Company Inc.

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2310 383 588 ή στο 210 27 55 681.

Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!

Εναλλακτικά μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα επικοινωνίας παρακάτω και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν:

  Όνομα (υποχρεωτικό)

  Email (υποχρεωτικό)

  Θέμα

  Λίγα λόγια για τον αρθρογράφο

  Γιώργος Μαργιώλος - Primato Hellas

  Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.

  Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison – Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

  Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.

  Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.