Είναι μία καλόγρια χωρίς μονή ή χόμπι – η αδερφή Larraine Lauter όμως σίγουρα έχει αποστολή από τον ίδιο τον Θεό.

Ως διευθύντρια – και μοναδική πλήρης υπάλληλος – της εταιρίας Water with Blessings (μτφ. Νερό με Ευλογίες), είναι ταγμένη στο να προσφέρει καθαρό νερό στα χέρια μητέρων και παιδιών στις υποανάπτυκτες χώρες όλου του κόσμου.

Τελευταία, συντονίζεται με άλλες καλόγριες, πάστορες, ανθρωπιστικές οργανώσεις, ιεραποστόλους και ιατρικό προσωπικό – γενικότερα με όποιον κατευθύνεται στο Νεπάλ και είναι διατεθειμένος να παραγεμίσει τη βαλίτσα του με μικρά φίλτρα νερού που σώζουν ζωές.

Φίλτρο νερού για τις αναπτυσσόμενες χώρες

Το φίλτρο νερού αποτελείται από μία μικρή συσκευή που μπορεί να ενωθεί με έναν οποιονδήποτε πλαστικό κουβά.

Οι δύο πρόσφατοι σεισμοί στο Νεπάλ σκότωσαν περισσότερους από 8000 ανρθώπους και μετατόπισαν ακόμα περισσότερους χιλιάδες. Τα κτήρια που καταρρέουν και οι διακρείς κατολισθήσεις έκαναν την εύρεση πόσιμου νερού μία αρκετά δύσκολη υπόθεση. Η Αδερφή Larraine θέλει να το θεραπεύσει αυτό, ένα νοικοκυριό και μία οικογένεια τη φορά.

Έως τώρα, συνεργάτες της έχουν παραδώσει προσωπικά πάνω από 500 φίλτρα νερού που έχουν το μέγεθος περίπου ενός τελειωμένου ρολού χαρτιού τουαλέτας και είναι πιο ελαφριά από ένα κινητό τηλέφωνο. Χρειάζεται όμως βοήθεια για να παραδώσει περισσότερα.

“Τα πρόσωπά τους θα σου εξηγήσουν τί σημαίνουν τα φίλτρα νερού γιαυτούς” λέει η ίδια. “Είναι πολύ χαρούμενοι γιατί πολύ απλά ένα παιδί μπορεί να πεθάνει μέσα σε ένα βράδυ από E.coli. Και αυτό το ξέρουν”.

water with blessings logo

Αυτό είναι το λογότυπο της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Water with Blessings που στέλνει φίλτρα νερού στις ταλαιπωρημένες χώρες του κόσμου.

Η αδερφή Larraine δουλεύει από το μικρό της γραφείο που είναι γεμάτο με προσευχητάρια, σταυρούς και φωτογραφίες από συνεργάτες της στην Ουγκάντα, Γουατεμάλα, Αϊτή και άλλα μέρη. Εκεί χωρούν και οι διάφοροι εθελοντές που κρατούν την αλληλογραφία, γράφουν ευχαρηστήρια σημειώματα και διαχειρίζονται τις εισφορές και τις δωρεές.

Επιδεικνύει το φίλτρο νερού που η Water with Blessings στέλνει στις διάφορες περιοχές του κόσμου για να καταπολεμήσει το βρώμικο νερό. “Πόσες βαλίτσες μπορείς να πάρεις;” ακούγεται να ρωτάει στο τηλέφωνο με μία ιατρική αποστολή στο Hattiesburg. Έστειλε 11 κιλά με φίλτρα νερού σε έναν άνθρωπο στη Μινεσότα – τόσα μπορούσε να χωρέσει στη βαλίτσα του. Σε όσους ταξιδεύουν στο Νεπάλ ρωτάει αν μπορούν να πάρουν τουλάχιστον μερικά φίλτρα νερού μαζί τους.

Βραβείο εθελοντισμού

Βραβείο “Excellence in Voluntary Service Organization” στην μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργάνωση Water with Blessings.

Πρέπει να έχεις και ταλέντο όμως για να κάνεις αυτή τη δουλειά. Όπως εξηγεί ο Rev. Jim Cobban, πάστορας στην εκκλησία Middletown First Baptist Church, “Μόλις της γνωρίσω έναν άνθρωπο είναι σαν να πετάς φρέσκο κρέας σε πιράνχας – τους γράφει στην ομάδα εθελοντών πριν καλά καλά το καταλάβουν οι ίδιοι.”

Η επείγουσα ανάγκη για καθαρό και πόσιμο νερό παγκοσμίως είναι αυτό που συντηρεί την εμμονή και την επιμονή της. Παιδιά πεθαίνουν από ασθένειες που μεταδίδονται με το νερό κάθε 8 δευτερόλεπτα. Το βρώμικο νερό είναι ο νούμερο ένα παράγοντας θανάτου παιδιών κάτω από 5 ετών. Η μόλυνση από E.coli μπορεί να σκοτώσει ένα παιδί μέσα σε μία νύκτα.

Καλόγρια σώζει ζωές

Η αδερφή Larraine εργάζεται σε έναν μικροσκοπικό χώρο μαζί με εθελοντές που στόχο έχουν να στείλουν όσο περισσότερα φίλτρα νερού μπορούν στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου

Γνωρίζει όμως και το τίμημα της αποτυχίας. Στον αναπτυσσόμενο κόσμο οι σωλήνες ύδρευσης – αν υπάρχουν- είναι συνήθως σπασμένοι, ο κόσμος κλέβει τις βάνες, τα ανταλλακτικά και τους ίδιους τους σωλήνες για να επιβιώσει.

Πριν χρόνια τοποθέτησε ένα μεγάλο φίλτρο νερού – αξίας 25000 δολλαρίων – σε μία κοινότητα. Καθώς όμως η κοινότητα δεν είχε αξιόπιστη ηγεμονία και αρχή, το σύστημα άντεξε για μία εβδομάδα πριν οι κάτοικοι άρχισαν να κλεβουν – ή όπως λέει και η ίδια “ελευθερώνουν”- τις μπαταρίες, τους σωλήνες και τα υπόλοιπα εξαρτήματα του φίλτρου νερού. Από τότε άλλαξε την στρατηγική της και αντί να προσπαθεί να εγκαθιστά μεγάλα φίλτρα νερού για ολόκληρες τις κοινότητες, άρχισε να προωθεί μικρά φίλτρα νερού κατευθείαν στις οικογένειες και κυρίως στις μητέρες ή σε όσους έχουν το ρόλο της μητέρας.