Είναι συνηθισμένο πλέον την περίοδο του Μαρτίου να στήνονται Μαραθώνιοι σε όλο τον κόσμο. Στον Μαραθώνιο του Παρισιού όμως που διεξήχθη στς 12 Απριλίου, ξεχώρισε μία γυναίκα από την Γκάμπια, η Siabatou Sanneh, που έτρεξε με σανδάλια και κουβαλούσε ένα τεράστιο πλαστικό δοχείο νερού στο κεφάλι της, σε όλη την διαδρομή των 42 χιλιομέτρων.

Ίσως δεν είναι κοινό θέαμα για τους δρόμους του Παρισιού, αλλά το να κουβαλούν οι γυναίκες κουβάδες με νερό είναι ένα αρκετά κοινό θέαμα στην χώρα της Sanneh, όπου οι γυναίκες συχνά περπατούν αποστάσεις ίσα με έναν Μαραθώνιο απλά για να φέρουν καθαρό νερό στις οικογένειές τους.

Γυναίκα τρέχει Μαραθώνιο στο Παρίσι με σανδάλια

Το πλακάτ που έχει η γυναίκα αυτή λέει: Στην Αφρική η γυναίκες περπατούν αυτή την απόσταση κάθε μέρα για να βρουν νερό. Βοηθήστε μας να μειώσουμε αυτήν την απόσταση

Η Sanneh ήθελε να αντιληφθούν οι άνθρωποι πόσο σπάνιο και δυσεύρετο είναι το νερό στην Γκάμπια και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με το Water for Africa (μτφ: Νερό για την Αφρική), μία οργάνωση που κάνει γεωτρήσεις για εύρεση νερού στην Αφρική.

Αφού εγκαταστήσει πηγάδια, η Water for Africa εκπαιδεύει τις τοπικές κοινότητες ώστε να συντηρούν αυτά τα πηγάδια.

Η Sanneh εξήγησε πώς φεύγει τρεις φορές την ημέρα από το χωριό της προς εύρεση νερού, συνοδευόμενη από τις δύο κόρες της ηλικίας 10 και 4 ετών. Όλες μας κουβαλάμε βαριά δοχεία με νερό που χρησιμοποιούμε για να πίνουμε, να μαγειρεύουμε και να πλένουμε, εξηγεί η ίδια.

“Από την ημέρα που γεννήθηκα, μας λέει, παρατηρούσα τους γονείς μου να κάνουν το ίδιο πράγμα, και τώρα διδάσκω εγώ τα παιδιά μου. Μερικές φορές όμως, ειδικά κατά τις περιόδους βροχοπτώσεων, το νερό δεν είναι καλό και τα παιδιά αρρωσταίνουν, υποφέρουν από διάρροια εξαιτίας του νερού.”

Σε αυτό το σημείο, καλό είναι να διαβάσετε τα υπόλοιπα άρθρα που έχουμε γράψει σχετικά με το καθαρό νερό και τα φίλτρα νερού που κατασκευάζονται στην Αφρική.

Η Sanne που φόρεσε σανδάλια για να περπατήσει τα 42 χιλιόμετρα μέχρι τον τερματισμό του Μαραθωνίου, φορούσε ένα πλακάτ με το μήνυμα: Στην Αφρική οι γυναίκες περπατούν αυτήν την απόσταση κάθε μέρα για να βρουν νερό. Βοηθήστε μας να μειώσουμε αυτή την απόσταση.