Είναι γνωστό και το έχουμε αναφέρει αρκετές φορές σε αυτό το μπλογκ. Περίπου ένα δισεκατομύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Στην δε Αφρική, σε αρκετές περιπτώσεις πρέπει να ταξιδέψουν αρκετά μίλια για να γεμίσουν ένα κουβά με νερό.

Κορίτσι μαζεύει βρώμικο νερό στην Αφρική

Για να καταλάβετε πόσο βρώμικο νερό εν τέλει πίνουν στην Αφρική, φανταστείτε ότι το μόνο νερό στο οποίο θα είχατε πρόσβαση μοιάζει κάπως έτσι:

βρώμικο ποτήρι νερό

Φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια ανέπτυξαν έναν νέο τρόπο φιλτραρίσματος νερού που ισχυρίζονται ότι θα φέρει την επανάσταση στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Το όνομα του πρότζεκτ είναι MadiDrop. Το εργαστήριο λειτουργεί σαν κουζίνα. Προσθέτουν τα υλικά, ανακατεύουν, ζυγίζουν, πιέζουν και ψήνουν. Το αποτέλεσμα: Ένας κεραμικός δίσκος εμποτισμένος με ασήμι.

Κεραμικό φίλτρο νερού Αφρική

Πώς λειτουργεί:

Τα ιόντα ασημιού είναι ηλεκτρικά φορτισμένα. Όταν έρχονται σε επαφή με το νερό, το καθαρίζουν. Ο κεραμικός δίσκος συγκρατεί τις βρωμιές και τις ακαθαρσίες που βρίσκονται στο νερό. Το αποτέλεσμα αυτού του μείγματος είναι ένα υποτυπώδες αλλά απαραίτητο φίλτρο νερού που μπορεί να κατασκευαστεί από φθηνά υλικά. Οι φοιτητές πειραματίζονται με διάφορα μεγέθη δίσκων για να ταιριάξουν στις διάφορες δεξαμενές νερού στην Αφρική.

Η λέξη “madi” σημαίνει “νερό” στην γλώσσα Tshivenda, που ομιλείται στην επαρχία Limpopo της Νότιας Αφρικής. Πενήντα γυναίκες τρέχουν ένα εργοστάσιο παραγωγής τέτοιων δίσκων, που στήθηκε από το ίδιο το Πανεπιστήμιο το 2013.

Γυναίκα γεμίζει νερό κεραμικό φίλτρο Αφρική
Οι γυναίκες ανακατεύουν πριονίδια και πηλό για να δημιουργήσουν φίλτρα νερού που έχουν σχήμα “κασπώ” (οι πλαστικές θήκες που βάζουμε γλάστρες). Το νερό περνάει μέσα από το κεραμικό αυτό κατασκεύασμα και παγιδεύει τα βακτήρια και τις βρωμιές. Τα μοντέρνα κεραμικά φίλτρα νερού που πωλούνται στις ανεπτυγμένες χώρες μπορούν φιλτράρουν έως και 0,5 μικρά.

Γυναίκες πουλάνε φίλτρο νερού

Το εργοστάσιο πουλάει αυτά τα φίλτρα στις ντόπιες οικογένειες. Αυτή η εναλλακτική για τα δεδομένα της Αφρικής εργασία, έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων. Χρησιμοποιούν τα χρήματα για να αγοράσουν σχολικές στολές για τα παιδιά τους και φυσικά άλλα χρήσιμα πράγματα.

Απομένει να δούμε εάν αυτή η επανάσταση θα στηριχθεί περαιτέρω. Η γνώμη μας είναι ότι οι ΗΠΑ καθώς και η ΕΕ πρέπει να στηρίξουν τέτοιες πρωτοβουλίες.

Πίνακας περιεχομένων