Πώς μπορούν άνθρωποι και οργανισμοί από τις βιομηχανοποιημένες χώρες και κοινωνίες να προστατέψουν του ιθαγενείς του Αμαζονίου, των οποίων οι ζωές απειλούνται από τις επιπτώσεις της υπερζήτησης για τους πόρους τους? Η ClearWater πιστεύει ότι το πρώτο βήμα είναι πολύ απλό: Ρωτήστε τις ιθαγενείς φυλές Cofan, Siona, Secoya, Kichwa και Waorani που ζουν μόνιμα στον Βόρειο Αμαζόνιο του Εκουαδόρ. Αυτό έκαναν και η απάντηση που πήραν ήταν ακριβής και άμεση: “Χρειαζόμαστε καθαρό νερό. Χωρίς καθαρό νερό δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Πρέπει να κτίσουμε μαζί.”

Ντόπιος κάτοικος του Αμαζονίου

Οι ντόπιοι κάτοικοι των φυλών επιθυμούν τη συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς για την καταπολέμηση της μόλυνσης του πόσιμου νερού από τις γεωτρήσεις πετρελαίου

Από όταν ιδρύθηκε η ClearWater το 2011, αυτό ακριβώς έκανε. Μαζί έκτισαν περισσότερες από 500 βροχοπαγίδες στον Βόρειο Αμαζόνιο, προσφέροντας ασφαλή πρόσβαση σε καθαρό νερό σε χιλιάδες ανθρώπων, των οποίων οι πατροπαράδορες πηγές νερού μολύνθηκαν από τις γεωτρήσεις πετρελαίου, άλλες βιομηχανικές μολύνσεις καθώς και τις φυτείες φοίνικα της Αφρικής.

Με τη βοήθεια ντόπιων και διεθνών μηχανικών, σχεδίασαν και έβαλαν σε εφαρμογή μία άμεση λύση στο πρόβλημα της έλλειψης νερού: Απλές και πρακτικές οικογενειακού μεγέθους βροχοπαγίδες.

Εγκατάσταση νέου φίλτρου νερού στον Αμαζόνιο

Ντόπιοι μαζί με μηχανικούς από την ClearWater εγκαθιστούν ένα φίλτρο νερού που παγιδεύει το βρόχινο νερό και το καθαρίζει για να το κάνει πόσιμο.

Συντονιστές και τεχνικοί από τις φυλές που αναφέραμε πιο πάνω δουλεύουν με ομάδες εθελοντών και τοπικών οργανισμών όπως την “Ένωση Ανθρώπων που επηρεάστηκαν από τις Επιχειρήσεις Πετρελαίου της Texaco (Union of Peopleas Affected by Tecaco’s Oil Operations – UDAPT) και την Frente de Defensa de la Amazonia, για να εγκαταστήσουν και να συντηρήσουν τα συστήματα πόσιμου νερού που βασίζονται αποκλειστικά στις βροχοπτώσεις που είναι αρκετές στο δάσος αυτό.

Το νερό της βροχής συλλέγεται από τις υδρορροές των οροφών και εκτρέπεται σε μία δεξαμενή όπου περνάει από ένα ειδικά σχεδιασμένο φίλτρο νερού. Το νερό περνάει από τέσσερα στάδια φιλτραρίσματος:

1. Μία επιφάνεια που είναι βιολογικά ενεργή
2. Μία στρώση λεπτής άμμου
3. Μία στρώση θρυμματισμένου χαλαζία και τέλος
4. μία στρώση χοντρού χαλικιού.

Τρόπος λειτουργίας του φίλτρου νερού

Τρόπος λειτουργίας του φίλτρου. Το νερό περνάει από τις υδρορροές της οροφής στο φίλτρο. Έπειτα από τέσσερα στάδια φιλτραρίσματος, το νερό είναι έτοιμο και πόσιμο.

Το πρώτο στάδιο (που ονομάζεται και Schmutzdecke), περιέχει μικροοργανισμούς που αφαιρούν βακτήρια, παγιδεύουν μολυντές και διασπούν άλλα εισερχόμενα οργανικά υλικά. Τα επόμενα δύο φίλτρα δουλεύουν μαζί για να δημιουργήσουν ένα περίπλοκο λαβύρινθο από κόκκους άμμου όπου τα μικρόβια παγιδεύονται και πεθαίνουν. Παγιδεύουν επίσης μολυντές όπως τοξικά μέταλλα και μολύνσεις πετρελαίου που κολλάνε στην άμμο καθώς το νερό περνάει από το φίλτρο με μια διαδικασία που ονομάζεται προσρόφηση. Τέλος, το χοντρό χαλίκι δουλεύει συμπληρωματικά με τα προηγούμενα φίλτρα, ώστε τίποτα βλαβερό να μην βγαίνει από αυτή τη δεξαμενή καθώς το νερό περνάει στη δεύτερη αντιβακτηριακή δεξαμενή.

Εκπαίδευση των νέων για να συντηρούν το φίλτρο νερού

Οι νέοι εκπαιδεύονται στην ανάλυση νερού καθώς και στη συντήρηση των φίλτρων νερού.

Οι πρεσβύτεροι και η εκλεγμένη ηγεσία κάθε φυλής διαχειρίζεται το πρότζεκτ αυτό τις τοπικές τους κοινότητες ενώ οι νεότεροι εκπαιδεύονται στην ανάλυση νερού, στην εγκατάσταση αυτών των φίλτρων νερού καθώς και στην επίβλεψη και συντήρησή τους. Οι προϋπολογισμοί διαχειρίζονται από τις ίδιες τις ιθαγενείς φυλές με επίβλεψη από τους συνεργάτες της ClearWater, την UDAPT. Οι ντόπιες γυναίκες εκπαιδεύονται ως λογιστές.