Σε αυτό το άρθρο θα σας ενημερώσουμε για ό, τι χρειάζεται να ξέρετε σχετικά με τα φίλτρα νερού άνω πάγκου.

Πρώτα απ’ όλα, όπως φανερώνει το όνομα αυτής της κατηγορίας, αυτά τα φίλτρα τοποθετούνται πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Συνδέονται στη βρύση της κουζίνας με έναν διακόπτη που ονομάζεται “διανομέας” ή “diverter”.

Όπως βλέπετε και στη φωτογραφία, ο διακόπτης αυτός ενώνεται με ένα λεπτό σωληνάκι με το φίλτρο νερού. Όταν θέλετε να πλύνετε τα πιάτα, απλά ανοίγετε τη βρύση κανονικά και κάνετε τη δουλειά σας. Όταν όμως θέλετε να πιείτε ένα ποτήρι νερό, απλά γυρίζετε αυτόν τον διανομέα και το νερό τρέχει από το φίλτρο νερού που βρίσκεται πάνω στον πάγκο της κουζίνας.

Τα φίλτρα νερού αποτελούνται από δύο πράγματα: Την συσκευή ή αλλιώς “φιλτροθήκη” και το ανταλλακτικό φίλτρο ενεργού άνθρακα. Το φίλτρο μπορεί να είναι μονό, διπλό ή ακόμα και τριπλό ανάλογα με το πρόβλημα που έχει το νερό της περιοχής σας.

φίλτρο νερού άνω πάγκουΑυτό είναι ένα μονό φίλτρο άνω πάγκου. Σε αυτή τη συσκευή τοποθετείται ένα φίλτρο ενεργού άνθρακα. Ταιριάζουν τα περισσότερα φίλτρα του εμπορίου. Ένα καλό ανταλλακτικό φίλτρο ενεργού άνθρακα μπορεί να διαρκέσει έως κι έναν χρόνο, μειώνοντας τα βλαβερά για τον οργανισμό στοιχεία, το χλώριο, χλωροφόρμιο, δυσάρεστη γεύση, οσμή, αιωρουμένα σωματίδια, άμμο, σκουριά, λάσπη, χώματα, ολικό οργανικό άνθρακα, βιομηχανικές οργανικές ενώσεις (τετραχλωροαιθυλένιο, τριχλωροαιθυλένιο), διαλυμένες οργανικές ενώσεις, οργανικό χρώμα, διαλυμένο σίδηρο, μαγγάνιο.

Υπάρχουν φίλτρα άνθρακα που μειώνουν τα βαρέα μέταλλα ή και τις κύστες αλλά κοστίζουν περισσότερα. Όπως και να χει, πριν επιλέξετε φίλτρο, καλό είναι να το συζητήσετε με το κατάστημα. Έτσι, θα προσδιορίσουν καλύτερα τις ανάγκες σας και δεν θα αγοράσετε ένα φίλτρο νερού που δεν χρειάζεστε.

Οι περισσότερες συσκευές διαθέτουν κλειδί για να μπορείτε να αλλάζετε μόνοι σας το ανταλλακτικό, εύκολα και γρήγορα. Η σύνδεση του είναι αρκετά απλή.

Απλά παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο για να πάρετε μία εικόνα:

ανοξείδωτο φίλτρο νερού άνω πάγκουΕκτός από τις κλασσικές λευκές συσκευές, κυκλοφορούν στο εμπόριο και ανοξείδωτες.

Η ανοξείδωτη συσκευή με την λευκή δεν έχει καμμία διαφορά στη λειτουργία της, αφού μπορείτε και σε αυτήν την συσκευή να βάλετε μία πληθώρα ανταλλακτικών φίλτρων.

Η μόνη διαφορά που έχουν αυτές οι συσκευές είναι το εξωτερικό υλικό της συσκευής.

Πάντα, πριν αγοράσετε ένα φίλτρο, σιγουρευτείτε ότι έρχεται με κάποια χρόνια εγγύηση.


διπλό φίλτρο νερού άνω πάγκουΥπάρχουν όμως και διπλές συσκευές, όπως αυτή της φωτογραφίας.

Εδώ υπάρχουν 2 φιλτροθήκες ενωμένες μεταξύ τους. Πάλι με την ίδια λογική μπορούμε να βάλουμε ό, τι φίλτρο θέλουμε. Συνήθως στο πρώτο στάδιο μπαίνει ένα φίλτρο πολυπροπυλενίου που κατακρατά τα χώματα, τις βρωμιές, τα πετραδάκια, την άμμο και τις λάσπες. Έτσι, στο δεύτερο στάδιο μπορούμε να βάλουμε ένα πιο “στενό” φίλτρο ενεργού άνθρακα, χωρίς να φοβόμαστε μήπως “μπουκώσει” από τις βρωμιές πριν κλείσει ένας χρόνος. Άρα λοιπόν, εάν στην περιοχή σας έχετε πολλά χώματα, προτιμήστε ένα διπλό φίλτρο.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορούμε να βάλουμε 2 φίλτρα ενεργού άνθρακα. Στο πρώτο στάδιο θα μπει ο πιο απλός ενεργός άνθρακας και στο δεύτερο στάδιο ο πιο “στενός”. Σε αυτήν την περίπτωση καταλήγουμε μόνο εάν έχετε σοβαρό πρόβλημα με τη μυρωδιά στο νερό σας.

Εάν στην περιοχή σας έχετε άλατα, τότε στο πρώτο στάδιο θα μπει ένα φίλτρο μείωσης αλάτων και στο δεύτερο στάδιο ένα φίλτρο ενεργού άνθρακα.

 διπλό ανοξείδωτο φίλτρο νερού άνω πάγκου

Και σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχουν συσκευές ανοξείδωτες. Η μόνη διαφορά μεταξύ τους είναι το υλικό κατασκευής της φιλτροθήκης και δεν επηρεάζει σε καμμία περίπτωση την απόδοση των φίλτρων ενεργού άνθρακα.


τριπλό φίλτρο νερού άνω πάγκου3 φιλτροθήκες ενωμένες μεταξύ τους μας κάνουν ένα Τριπλό φίλτρο νερού, όπως αυτό της φωτογραφίας.

Αυτό το φίλτρο μπαίνει στις “δύσκολες περιπτώσεις” όπου το νερό έχει πολλαπλά προβλήματα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα διπλό φίλτρο νερού.

Για παράδειγμα, αν το νερό σας έχει πολλά χώματα, έντονη μυρωδιά και γεύση καθώς και πολλά άλατα, τότε σίγουρα χρειάζεστε αυτό το φίλτρο. Στο πρώτο στάδιο θα μπει ένα φίλτρο πολυπροπυλενίου για να κρατάει τις λάσπες, τα χώματα, την άμμο και τα πετραδάκια. Στο δεύτερο στάδιο θα μπει ένα φίλτρο μείωσης αλάτων και στο τρίτο στάδιο θα μπει ένα φίλτρο ενεργού άνθρακα ή ένα κεραμικό φίλτρο.

Η σειρά των φίλτρων δεν είναι τυχαία. Καλό είναι, πριν αγοράσετε ένα φίλτρο να γνωρίζετε ποια προβλήματα του νερού επιθυμείτε να αντιμετωπίσετε για να δώσετε στο κατάστημα μία καλύτερη εικόνα ώστε να σας εξυπηρετήσει καλύτερα και πιο στοχευμένα.

Ασχολούμαστε με τα φίλτρα νερού πάνω από μία δεκαετία και θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να σας λύσουμε κάθε απορία που μπορεί να έχετε. Απλά καλέστε μας στο 2310 383 588 ή επισκεφθείτε το κατάστημά μας στη Θεσσαλονίκη, Γρηγορίου Ε’ 34, περιοχή Βούλγαρη, 2310 383 588.

Λίγα λόγια για τον αρθρογράφο

Γιώργος Μαργιώλος - Primato Hellas

Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.

Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison – Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.

Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.