Περισσότεροι από 300 υδραυλικοί από το Μίσιγκαν πλημμύρισαν την πόλη Flint για να εγκαταστήσουν δωρεάν φίλτρα νερού για τους κατοίκους την τελευταία εβδομάδα.

Τί συνέβη όμως σε αυτήν την πόλη που έρχονται να σώσουν οι υδραυλικοί και τα φίλτρα νερού? Ας δούμε λίγο το ιστορικό.

Λόγω των στενών οικονομικών της πόλης και της οικονομικής κρίσης, αποφασίστηκε να αλλάξει προσωρινά η πηγή νερού του Flint από την Λίμνη Huron στον Ποταμό Flint, ως ένα μέτρο μείωσης κόστους μέχρι να ετοιμαστεί μία νέα γραμμή από τη Λίμνη Huron. Ο ποταμός είχε μία φήμη για βρώμικο νερό και μετά την αλλαγή τον Απρίλιο του 2014, οι κάτοικοι άρχισαν να παραπονιούνται ότι το νερό τους μύριζε άσχημα και είχε παράξενη γεύση.

Βρώμικο νερό σε μπουκάλι

Ένας κάτοικος στο Flint, Michigan, δείχνει στην κάμερα ακριβώς πόσο βρώμικο είναι το νερό του δικτύου.

 

Ερευνητές από το Virginia Tech ανακάλυψαν ότι το νερό ήταν άκρως διαβρωτικό. Μία μαζική αγωγή που κατατέθηκε αναφέρει ότι το νερό δεν επεξεργάστηκε για διάβρωση σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο κι επειδή πολλοί αγωγοί στο Flint είναι από μόλυβδο, αυτό το μέταλλο κατάφερε να φτάσει στα σπίτια των κατοίκων.

Η πόλη γύρισε πάλι  σαν πηγή νερού στην Λίμνη Huron τον Οκτώβρη αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει στους αγωγούς. Το κράτος τώρα μοιράζει φίλτρα νερού κι εμφιαλωμένο νερό με την Εθνική Φρουρά.

Δεν είναι συμβατές όλες οι βρύσες για εγκατάσταση φίλτρου νερού και οι κάτοικοι τα χρειάζονται οπωσδήποτε για να φιλτράρουν τον μόλυβδο. Κάποιες από τις βρύσες είναι παλιές ή δεν έχουν κατάλληλο σχήμα, κάτι που κάνει την εγκατάσταση φίλτρου νερού πολύ δύσκολη.

Οι υδραυλικοί του τοπικού σωματείου επισκέπτονται πόρτα πόρτα τους κατοίκους, προσπαθώντας να εγκαταστήσουν νέες βρύσες ή να φτιάξουν κατάλληλα τις παλιές ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν φίλτρα νερού.

Μόνο σε μία ημέρα, οι υδραυλικοί αντικατέστησαν βρύσες κι έβαλαν φίλτρο νερού σε περίπου 800 σπίτια. Η  Plumbing Manufacturers International δώρισε τις βρύσες που κόστισαν περίπου 100 δολάρια η μία. Αυτή είναι μία τιμή που δύσκολα μπορεί να πληρώσει ένας κάτοικος σε αυτήν την πόλη.

Υδραυλικοί εγκαθιστούν δωρεάν φίλτρα νερού

Υδραυλικοί έρχονται μαζικά στην πόλη για να εγκαταστήσουν δωρεάν φίλτρο νερού στους κατοίκους της πόλης του Flint, Michigan όπου βρέθηκε μόλυβδος στο νερό του δικτύου

 

Από τότε που ο κυβερνήτης Rick Snyder παραδέχτηκε ότι απογοήτευσε τους κατοίκους, απλοί αλλά και διάσημοι άνθρωποι από όλο τον κόσμο δωρίζουν χρήματα και φίλτρα νερού για να σωθεί αυτή η πόλη.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε τα συμπτώματα που μπορεί να έχει ο άνθρωπος από μόλυνση μολύβδου:

Συμπτώματα στα παιδιά:

Καθυστερημένη ανάπτυξη, δυσκολίες μάθησης, ενοχλήσεις, έλλειψη όρεξης, απώλεια βάρους, αδυναμία, πόνος στην κοιλιά, εμετός, απώλεια ακοής και άλλ

Παρόλο που από τον μόλυβδο επιβαρύνονται κυρίως τα παιδιά και τα νεογέννητα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι επικίνδυνος για τους ενήλικες.

Συμπτώματα στους ενήλικες:

Υψηλή πίεση, πόνος στην κοιλιά, δυσκοιλιότητα, πόνος στις αρθρώσεις, μυικοί πόνοι, πτώση στην πνευματική λειτουργία, πόνοι και μούδιασμα στα άκρα, πονοκέφαλος, έντονες αλλαγές στην διάθεση, μειωμένο σπέρμα, πρόωρη γέννηση.