Πόσοι από εμάς έχουμε σώσει έστω και μία ζωή? Πόσοι από εμάς έχουμε σώσει χιλιάδες ζωές? Ο David Manz το έχει κάνει όμως. Ο γλυκομίλητος πρώην καθηγητής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Calgary ανακάλυψε το 1990 μία μέθοδο φιλτραρίσματος νερού που μετέτρεπε το μολυσμένο νερό σε πόσιμο γρήγορα και οικονομικά.

Εκείνη την περίοδο, 1.2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάλευαν καθημερινά για την επιβίωσή τους, ενώ έπιναν μολυσμένο νερό. Ένα άνθρωπος πέθαινε κάθε 20 δευτερόλεπτα – συνήθως παιδιί – από διάρροια που προκλήθηκε από μολυσμένο νερό.

Ο καθηγητής ξεκίνησε τότε να προσφέρει το νέο του βιο-φίλτρο νερού σε ανθρωπιστικές οργανώσεις με την ελπίδα αυτές να εξάγουν αυτήν την τεχνολογία στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Πολλές οργανώσεις αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Manz και ξεκίνησαν να κατασκευάζουν αυτά τα φίλτρα νερού από σκυρόδεμα σε διάφορες τοπικές κοινότητες. 25 χρόνια από την πρώτη εγκατάσταση αυτού του φίλτρου, οι οργανώσεις έχουν εγκαταστήσει περισσότερα από 264.000 φίλτρα νερού παγκοσμίως.

χωριό στην Καμπότζη

Ένα τυπικό χωριό στην Καμπότζη. Παρόλες τις προσπάθειες από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε 30 δευτερόλεπτα από ασθένειες που μεταδίδονται με το νερό.

Όλες αυτές οι οργανώσεις επικεντρώθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών φίλτρανσης νερού καθώς και στη βελτίωση των υπαρχόντων τεχνολογιών ώστε περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο υπέρτατο αγαθό – το νερό. Για να μιλήσουμε με νούμερα, αυτές οι προσπάθειες συντέλεσαν ώστε ο αριθμός των ανθρώπων που προσπαθούν να επιβιώσουν χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό να μειωθεί κατά 1/3 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Παρόλαυτα η UNISEF προειδοποιεί ότι 750 εκατομύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Σε μια μικρή ευχαριστήρια κίνηση για τον ρόλο που έπαιξε ο Manz σε αυτή την παγκόσμια μάχη ενάντια στις μολύνσεις που μεταδίδονται από το νερό, η οργάνωση Samaritan’s Purse Canada πήγε πρόσφατα τον 67χρονο εφευρέτη στην Καμπότζη για να δει τα αποτελέσματα των φίλτρων του. Ο Manz επισκέφθηκε πολλές τοπικές κοινότητες όπου είναι εγκατεστημένα τα βιο-φίλτρα νερού, παλιά και νέα και ήπιε νερό μαζί με τους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Φίλτρο νερού στην Καμπότζη

Τα φίλτρα νερού εγκαθίστανται από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις στις τοπικές κοινότητες και στα χωριά.

Οι κάτοικοι υποδέχονταν θερμά τον Manz, αναγνωρίζοντας το καλό που τους έχει προσφέρει καθώς και ότι πιθανώς να μην ήταν καν ζωντανοί εάν δεν υπήρχε αυτός ο άνθρωπος και η εφεύρεσή του. Ο Manz δήλωσε πολύ συγκινημένος από τα αποτελέσματα των φίλτρων νερού και ενθουσιασμένος.

Μία από τις σημαντικότερες στιγμές του ταξιδιού ήταν η συνάντηση με τον Theng Harn, έναν 58χρονο του οποίου η επταμελής οικογένεια έλαβε το πρώτο φίλτρο νερό του εφευρέτη στην Καμπότζη το 1999. Αυτό το φίλτρο νερού – έχει ζωγραφισμένο τον αριθμό 1 στην πρόσοψή του – είναι 16 ετών και συνεχίζει να λειτουργεί σαν καινούργιο. Ο Harn αναφέρει ότι η οικογένειά του παρέμεινε υγειής από τότε που έλαβε αυτό το φίλτρο και ευχαρίστησε τον εφευρέτη και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις για την προσφορά τους στην τοπική κοινότητα.

Για να μην ξεχνιόμαστε όμως, ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε 30 δευτερόλεπτα – και πάλι συνήθως παιδί – από ασθένεις που σχετίζονται και μεταδίδονται με το νερό. Η ανάγκη για ασφαλές και πόσιμο νερό είναι ακόμα πιο επιτακτική.