Πώς το νερό της βρύσης εντείνει τα συμπτώματα της αλλεργίας

Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από αλλεργίες στην σκόνη, στη γύρη ή σε συγκεκριμένες τροφές, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν ότι το πόσιμο νερό μπορεί να ευθύνεται εν μέρει για την εκδήλωση συμπτωμάτων. Οι περισσότεροι από εμάς αποφεύγουμε να σκεφτούμε τι παραμονεύει στο νερό που πίνουμε, μαγειρεύουμε και κάνουμε μπάνιο, αλλά έρευνες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένες αλλεργίες και παθήσεις του αναπνευστικού, όπως το άσθμα, σχετίζονται με τα χημικά που περιέχει το νερό της βρύσης.

Είναι γνωστό ότι η χλωρίνη καθώς και άλλα χημικά χρησιμοποιούνται ευρέως στα συστήματα ύδρευσης ώστε να καταστήσουν το νερό της βρύσης ασφαλές για πόση και προσωπική υγιεινή. Ωστόσο, πολλά από αυτά επιδρούν αρνητικά στις ορμόνες του σώματος, καθώς και στο ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας, για παράδειγμα, ερεθισμούς.

Όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα αναγνωρίζει ένα αλλεργιογόνο, όπως την σκόνη, ως πιθανό κίνδυνο, παράγει αντισώματα για να καταπολεμήσει το ξένο σώμα, γεγονός που οδηγεί σε ενοχλητικά συμπτώματα εποχιακής αλλεργίας, όπως η ρινική συμφόρηση, ή επικίνδυνες παθήσεις, όπως η αναφυλαξία. Ουσιαστικά, αυτό που δεν συνειδητοποιούν πολλοί πάσχοντες από αλλεργίες είναι ότι το σώμα τους μπορεί να αναγνωρίζει τα χημικά που περιέχει το νερό της βρύσης ως πιθανό κίνδυνο.

Ποια χημικά πρόσθετα είναι υπεύθυνα

Σύμφωνα με έρευνες, η χλωρίνη, η οποία είναι το πιο διαδεδομένο μέσω καταπολέμησης των βακτηρίων στο νερό, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του άσθματος. Μάλιστα, ακόμα και οι ατμοί στο μπάνιο από το ζεστό νερό, το οποίο έχει υποστεί πρώτα χλωρίωση, μπορούν να προκαλέσουν κρίση άσθματος. Άλλες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η έκθεση σε χλωρίνη σχετίζεται με ερεθισμούς στα μάτια και στο δέρμα, ακόμα και με παθήσεις του αναπνευστικού όπως η βρογχίτιδα.

Τα τελευταία χρόνια, ένα άλλο χημικό που χρησιμοποιείται για την απολύμανση του νερού και τίθεται υπό αμφισβήτηση είναι η διχλωροφαινόλη. Εκτός από την χρήση της στην απολύμανση του πόσιμου νερού, συχνά αποτελεί και συστατικό στοιχείο των παρασιτοκτόνων, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα μεταφέρεται στα φρούτα και τα λαχανικά. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που έρχεται να αποδείξει την σχέση μεταξύ διχλωροφαινόλης και αλλεργιών, τα άτομα με υψηλά επίπεδα διχλωροφαινόλης στα ούρα τους είναι πιθανότερο να έχουν αλλεργίες σε συγκεκριμένες τροφές.

Η χλωρίνη δεν είναι το μοναδικό χημικό που βρίσκεται στο πόσιμο νερό και μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητα συμπτώματα αλλεργιών. Το φθόριο προστίθεται εδώ και πολλά χρόνια στην κεντρική παροχή του νερού λόγω της ιδιότητάς του να καταπολεμά την τερηδόνα, αλλά έρευνες υποστηρίζουν ότι τα άτομα που υποφέρουν από άσθμα και αλλεργίες μπορεί να έχουν αρνητική αντίδραση στο φθόριο.

Πώς το φιλτραρισμένο νερό βοηθάει στη βελτίωση των συμπτωμάτων της αλλεργίας

Αν κάποιο μέλος της οικογένειας υποφέρει από άσθμα ή κάποια αλλεργία, τότε θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν το φιλτράρισμα του πόσιμου νερού. Τα καλύτερα οικιακά φίλτρα απομακρύνουν την χλωρίνη μέσω μιας ημι-διαπερατής μεμβράνης 0,0001 κι ενός συστήματος που ονομάζεται αντίστροφη όσμωση, το οποίο επίσης αφαιρεί αποτελεσματικά τα φυτοφάρμακα, τα άλατα, τα νιτρικά, το αρσενικό, τον μόλυβδο, το ασβέστιο κι όλα τα επιβλαβή χημικά που υπάρχουν στο νερό. Τα φίλτρα αντίστροφης όσμωσης τοποθετούνται κάτω από τον πάγκο της κουζίνας και συνδέονται με ξεχωριστή βρύση μόνο για το φιλτραρισμένο νερό. Στο https://www.filtra.nerou.gr θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε επώνυμα φίλτρα νερού αντίστροφης όσμωσης και ανταλλακτικά.

Μπορείτε να πάτε το φιλτράρισμα του νερού στο σπίτι σας ένα βήμα παραπέρα και να επενδύσετε σε ένα φίλτρο για ντους, ώστε να αποφύγετε την απορρόφηση των χημικών από την επιδερμίδα σας, ως μέτρο πρόληψης κατά των ερεθισμών και των δερματοπαθειών. Στο https://www.filtra.nerou.gr θα βρείτε φίλτρα νερού για ντους που κουμπώνουν πανεύκολα στην βρύση και προστατεύουν το φυσιολογικό pH της επιδερμίδας.

Ένας ακόμα σημαντικός λόγος χρήσης φιλτραρισμένου νερού είναι για το πλύσιμο των τροφών πριν καταναλωθούν. Τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία τρώγονται κυρίως ωμά, φέρουν παθογόνους μικροοργανισμούς και βακτήρια, καθώς και υπολείμματα φυτοφαρμάκων, τα οποία είναι επιβλαβή και εντείνουν ή/και προκαλούν ασθένειες. Το ενδελεχές πλύσιμο είναι σίγουρα ένας καλός τρόπος καθαρισμού, αλλά ο ιδανικότερος και αποτελεσματικότερος είναι το πλύσιμο με φιλτραρισμένο νερό, το οποίο είναι απαλλαγμένο από χλώριο κι άλλες επικίνδυνες ουσίες που μπορεί να επιβαρύνουν περαιτέρω τον οργανισμό.

Επίσης, η άφθονη πόση φιλτραρισμένου νερού αυτή καθ’ αυτή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματική διαχείριση των αλλεργικών συμπτωμάτων. Η ισταμίνη επηρεάζει την αντίδραση του οργανισμού στις αλλεργίες και η ενυδάτωση επιδρά στα επίπεδά της. Όταν ο οργανισμός αφυδατώνεται, τα επίπεδα της ισταμίνης αυξάνονται για να βοηθήσουν στη συγκράτηση του νερού στο σώμα. Κατά συνέπεια, όταν διατηρούμε το σώμα μας ενυδατωμένο πίνοντας πολύ νερό, η ισταμίνη είναι συγκεντρωμένη στην αντιμετώπιση των αλλεργιογόνων.

Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού βοηθά και στη διατήρηση της υγρασίας στην επιδερμίδα, η οποία είναι σημαντική για την καταπολέμηση αλλεργικών αντιδράσεων που εκδηλώνονται μέσω του ατοπικού εκζέματος και της δερματίτιδας. Οι πάσχοντες από έκζεμα συνήθως έχουν ξηρό κι ερεθισμένο δέρμα· η άφθονη πόση νερού συμβάλλει στην επούλωση των πληγών και στην μείωση της έντασης του κνησμού, ενώ παράλληλα εμποδίζει την περαιτέρω ξηροδερμία.

Γενικότερα, η άφθονη πόση νερού βοηθά στη σωστή κυκλοφορία του αίματος με τα συστατικά του, όπως τα αντισώματα και η ισταμίνη, που μας διατηρούν υγιείς. Η εγκατάσταση ενός φίλτρου νερού θα ενθαρρύνει όλη την οικογένεια να πίνει πεντακάθαρο και υγιεινό νερό. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα φίλτρα νερού και τα οφέλη τους για την υγεία, καλέστε μας στο 2310 380 618 ή επισκεφθείτε το κατάστημά μας, Πατριάρχου Γρηγορίου Ε 34 στη Θεσσαλονίκη. Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε και να σας κατευθύνουμε προς την κατάλληλη για εσάς αγορά ενός φίλτρου νερού.

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2310 383 588 ή στο 210 27 55 681.

Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!

Εναλλακτικά μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα επικοινωνίας παρακάτω και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν:

  Όνομα (υποχρεωτικό)

  Email (υποχρεωτικό)

  Θέμα

  Λίγα λόγια για τον αρθρογράφο

  Γιώργος Μαργιώλος - Primato Hellas

  Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.

  Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison – Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

  Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.

  Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.