Το να πίνει ο Bill Gates ένα ποτήρι νερό σίγουρα δεν είναι διαφήμιση. Προσθέστε όμως και τον τίτλο: “Αυτό το νερό ήταν κοπριά πριν 5 λεπτά” και τότε θα δείτε πόσο ενδιαφέρον θα γίνει ξαφνικά αυτό το άρθρο.

Ο Bill Gates λοιπόν παρουσίασε στο μπλογκ του μία νέα τεχνολογία, η οποία θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στον καθαρισμό νερού και να βελτιώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο Bill Gates δοκιμάζει φιλτραρισμένο νερό
Ένα φορητό εργοστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων που ονομάζεται Omniprocessor, μπορεί να καθαρίσει τα λύματα μίας πόλης των 100.000 κατοίκων, όσο δηλαδή είναι περίπου το μέσο όρο των κατοίκων στις ελληνικές κωμοπόλεις.

Σε αντίθεση με τα μοντέρνα εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων που καταναλώνουν τρομακτικές ποσότητες ενέργειας, το εργοστάσιο αυτό συνδυάζει την αποτέφρωση, την ενέργεια του ατμού και τεχνολογίες φίλτρανσης για να περιορίσει την ενέργεια που χρειάζεται στο ελάχιστο.

Μπορεί να παράγει 11.000 λίτρα υψηλής ποιότητας πόσιμου νερού τη μέρα και αυτό είναι μόνο η αρχή. Ο επεξεργαστής αυτό αντλεί την ενέργεια που χρειάζεται για τη λειτουργία του από από την αποτέφρωση των αποβλήτων. Μάλιστα του “περισσεύουν” 150kw την ημέρα που μπορεί να δώσει στο τοπικό δίκτυο ρεύματος. Επίσης παράγει στάχτη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους αγρότες στις καλλιέργειες. Το νερό που παράγει είναι αντίστοιχης ποιότητας με αυτήν ενός σύγχρονου φίλτρου νερού.

Ο Brian Arbogast, διευθυντής του τμήματος Νερού και Υγιεινής του Bill and Melinda Gates Foundation, λέει χαρακτηριστικά ότι ο επεξεργαστής αυτός θα μπορούσε να αποτελέσει το σημαντικότερο όπλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος που έχουν 2.5 δις άνθρωποι χωρίς πρόσβαση σε τουαλέτα. Η έλλειψη πρόσβασης σε τουαλέτα είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο 1.5 εκ. παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από διάρροια, σύμφωνα με την Unisef.

Το 2011 το Ίδρυμα του Bill και της Melinda Gates, ξεκίνησαν έναν διαγωνισμός για ερευνητές σε όλο τον κόσμο. Στόχος ήταν ο σχεδιασμός μία τουαλέτας που θα λειτουργεί χωρίς τρεχούμενο νερό, ρεύμα ή αποχετευτικό σύστημα και θα μπορούσε να δουλεύει μόνο με κόστος 5 σεντς του δολαρίου ανά άτομο ανά ημέρα, συμπεριλαμβανομένου του κόστους αγοράς και συντήρησης.

Ανακοίνωσε επίσης 2 ακόμα διαγωνισμούς. Ο ένας ήταν να δημιουργηθούν φθηνότεροι και καλύτεροι βόθροι και ο άλλος η δημιουργία μίας νέας τεχνολογίας επεξεργασίας λυμάτων, μία τεχνολογία που έγινε πλέον πραγματικότητα και δοκιμάζεται πλέον στο Ντακάρ.

Τα πρώτα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Ο επεξεργαστής αυτός μπορεί να παράγει οικονομικό κέρδος από την πώληση της ενέργειας, του νερού και της στάχτης που παράγει. Οι πόλεις μπορούν να κάνουν απόσβεση της αρχικής αγορά σε 2 με 5 χρόνια. Δεν χρειάζεται καν αποχετευτικό σύστημα.

Θα σας κρατάμε ενήμερους σχετικά με την εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας.