Ένα δίλημμα που μας βασανίζει χρόνια! Πόσιμο με φίλτρα νερού ή εμφιαλωμένο νερό; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μόνο το πόσιμο είναι καλό, άλλοι πάλι ότι το εμφιαλωμένο είναι καλύτερο. Ο καθένας μπορεί να έχει την δική του γνώμη, δεν αντιλέγω. Πόσοι από εμάς, όμως, γνωρίζουμε τι πίνουμε;

Και πόσοι από εμάς μπορούμε να καταλάβουμε τι αναγράφεται στην ετικέτα ενός εμφιαλωμένου νερού; Ή αν διαλέγουμε το πιο καλό; Σε όλα αυτά τα ερωτήματα θα σας απαντήσουμε ευθύς αμέσως στις παρακάτω γραμμές.

Τόσο το εμφιαλωμένο όσο και το νερό βρύσης με φίλτρα νερού είναι εξίσου ασφαλή για κατανάλωση. Υπάρχουν όμως κάποιοι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας.φίλτρα νερού vs εμφιαλωμένα


Διαφορές πόσιμου με εμφιαλωμένο νερό

Υπάρχουν τριών ειδών εμφιαλωμένα νερά:

1. Φυσικό μεταλλικό νερό: Έχει υπόγεια προέλευση και αντλείται από πηγές. Διακρίνεται από το κοινό πόσιμο νερό, από την φυσιολογική του σύσταση, π.χ.σε περιεκτικότητα ανόργανων αλάτων. Στα φυσικά μεταλλικά νερά δεν επιτρέπεται καμία επεξεργασία απολύμανσης.
2. Νερό πηγής: Είναι το νερό υπόγειας προέλευσης που αντλείται από πηγές. Δεν υπόκειται σε επεξεργασία απολύμανσης αλλά τα φυσικοχημικά του χαρακτηριστικά είναι σαν εκείνα του κοινού πόσιμου νερού.
3. Επιτραπέζιο νερό: Νερό με χαρακτηριστικά που δεν διαφέρουν από εκείνα του κοινού πόσιμου νερού-αλλά που είναι εμφιαλωμένο. Επιτρέπεται να υποβληθεί σε διάφορες διεργασίες απολύμανσης.

Όπως αντιλαμβάνεσθε το μόνο νερό που διαφέρει από αυτό της βρύσης είναι το πρώτο , το «φυσικό μεταλλικό νερό».

Primato Φίλτρα Νερού

Κόστος
Το εμφιαλωμένο νερό δεν παρέχεται δωρεάν και έτσι δεν είναι προσιτό σε χαμηλά κοινωνικοοικονομικά πληθυσμιακά στρώματα. Κάθε οικογένεια δαπανά 50€ έως 90€ το μήνα ή 600€ έως 1080€ τον χρόνο για την αγορά εμφιαλωμένου νερού.

Η αγορά ενός καλού φίλτρου νερού θα σας κοστίσει 80€ σαν πρώτη αγορά και 25-35€ το χρόνο για την αγορά του ανταλλακτικού φίλτρου ενεργού άνθρακα, ανάλογα με την ποιότητα που θα επιλέξετε. Με λίγα λόγια γλιτώνετε 1000 ευρώ.


ασφαλές φιλτραρισμένο νερό

Ασφάλεια

Η εικόνα είναι γνώριμη σε όλους. Κούτες εμφιαλωμένα νερά σκεπασμένα με μουσαμάδες και εκτεθειμένα στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, για δυο ή τρεις ημέρες, μέχρι να μπουν στο ψυγείο και να τα πάρουμε μετά εμείς αμέριμνοι για να τα πιούμε. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι συνθήκες αποθήκευσης μπορεί να αυξήσουν το μικροβιακό του φορτίο, με αποτέλεσμα να πίνουμε εμείς μικρόβια.

Πόσο σίγουροι είμαστε ότι το εμφιαλωμένο είναι ασφαλές; Για να συλλεχθεί, να εμφιαλωθεί και να μεταφερθεί από τον τόπο παραγωγής στον τόπο κατανάλωσης, απαιτείται η τήρηση αυστηρών προδιαγραφών.

Πως είστε βέβαιοι για τις συνθήκες συσκευασίας, μεταφοράς, αποθήκευσης; Για την ποιότητα υλικών συσκευασίας; Για τις προϋποθέσεις συντήρησης για αύξηση του ορίου κατανάλωσης; Την διαθεσιμότητα, μεταφορά, αποθήκευση στο σπίτι.

Από την άλλη μεριά το νερό της βρύσης είναι από το δίκτυο που υδρεύεται στην περιοχή, το νερό αυτό είναι αυτονόητα ασφαλές για κατάποση αλλιώς δεν θα λειτουργούσε το δίκτυο. Απλά η έλλειψη εμπιστοσύνης στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές ότι δεν ελέγχουν το δίκτυο, και μη σωστή λειτουργία καθαρισμού από περιοχή σε περιοχή, το καλύτερο θα ήταν να τοποθετούσατε ένα φίλτρο νερού για να εξασφαλίσετε το καθαρό νερό που αξίζει στον οργανισμό σας, για να πίνετε περισσότερο.


Εδώ θα βρείτε τα καλύτερα Οικιακά Φίλτρα Νερού
Ηλεκτρονικό Κατάστημα με Φίλτρα Νερού

Γεύση
Πολλοί άνθρωποι προτιμούν το εμφιαλωμένο για την γεύση του. Με τα ειδικά φίλτρα νερού η γεύση του πόσιμου γίνεται ακόμη καλύτερη με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε περισσότερο νερό.

Επιπτώσεις στο περιβάλλον
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατανάλωση νερού είναι μεγάλες. Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσοι αέριοι ρύποι εκπέμπονται, για την μεταφορά εμφιαλωμένου νερού από την μία άκρη της χώρας στην άλλη; Επίσης το 80% των εμφιαλωμένων μπουκαλιών καταλήγουν στις χωματερές (το όριο ζωής του πλαστικού είναι 400 χρόνια) με αποτέλεσμα να ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Μόνο το 5% ανακυκλώνεται.

Φθόριο
Πολλά εμφιαλωμένα νερά δεν είναι φθοριομένα με αποτέλεσμα να διακινδυνεύεται η υγεία των δοντιών μας.
Στον καιρό που ζούμε όλα πρέπει να τα μετράμε και όχι μόνο γιατί θα εξοικονομήσουμε κάποια χρήματα, που τα έχουμε ανάγκη πια, αλλά και για το καλό της υγείας μας. Aς προτιμούμε λοιπόν το νερό της βρύσης και να σπαταλήσουμε μια φορά ένα μικρό ποσό για την αγορά ενός φίλτρου νερού, διότι το εμφιαλωμένο είναι μια πολύ καλή λύση, ως λύση ανάγκης, είναι όμως μία πολύ αντιοικονομική και αντιπεριβαλλοντική λύση, ως καθημερινή πρακτική. Και επιπλέον δεν είναι και ασφαλέστερη από αυτής του δικτύου.
Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για το βασικότερο συστατικό της ζωής, το οποίο είναι κλεισμένο σε ένα διαφανές μπουκάλι.

Primato Hellas – ΦΙΛΤΡΑ ΝΕΡΟΥ, Πατριάρχου Γρηγορίου Ε 34, ΤΚ 54248, Θεσσαλονίκη, 2310 383 588, www.primato.gr