Το νερό που πίνουμε σήμερα, σε αυτή την μορφή ή παρόμοια, είναι πιθανό να υπάρχει στον πλανήτη γη από την εποχή που περιπλανιόνταν οι δεινόσαυροι σε αυτή, δηλαδή εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια πριν.

Η ποσότητα του γλυκού νερού στον πλανήτη παρέμεινε σχετικά σταθερή με την πάροδο του χρόνου, διότι συνεχώς ανακυκλώνεται μέσω της ατμόσφαιρας και επιστρέφει πίσω στα ποτήρια μας και πάλι από την αρχή, φαύλος κύκλος. Σε αντίθεση με τον πληθυσμό που αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο ο ανταγωνισμός για καθαρό και άφθονη παροχή πόσιμου νερού για μαγείρεμα, κατάποση, μπάνιο και γενικά διατήρηση της ζωής, εντείνεται.
Κρίση και στο νερόΗ λειψυδρία είναι μια αφηρημένη έννοια για πολλούς και μια σκληρή πραγματικότητα για τους άλλους. Όπως αναφέραμε και σε παλαιότερο άρθρο είναι το αποτέλεσμα των εκατοντάδων περιβαλλοντικών, πολιτικών, οικονομικών, καθώς και κοινωνικών επιπτώσεων.

Το γλυκό νερό κατέχει ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου των υδάτων του πλανήτη. Ενώ σχεδόν το 70 τοις εκατό του κόσμου καλύπτεται από νερό, μόνο το 2,5 τοις εκατό είναι γλυκό.

Το υπόλοιπο είναι αλμυρό και έχει βάση τον ωκεανό.

Ακόμη και τότε, μόλις το 1 τοις εκατό του γλυκού νερού είναι εύκολα προσβάσιμο στον άνθρωπο, αφού ένα μεγάλο μέρος είναι παγιδευμένο σε παγετώνες ή σε μια μόνιμη ευρεία έκταση του χιονιού στις ορεινές ή πολικές περιοχές.

Στην ουσία, μόνο το 0,007 τοις εκατό του νερού του πλανήτη είναι διαθέσιμο για να τροφοδοτήσουμε και να ταΐσουμε τα 6,8 δισεκατομμύρια ανθρώπων του πλανήτη.

 

 

 

 


 

 

Φιλτρο νερου PPT

Facebook Αρθρα για Καθαρότερο Νερό

Λόγω της γεωγραφίας, του κλήματος, της μηχανικής, του κανονισμού και ανταγωνισμού για τους πόρους, ορισμένες περιοχές φαίνεται να είναι σχετικά παραγεμισμένες με γλυκό νερό, ενώ άλλες αντιμετωπίζουν ξηρασία και εξουθενωτική ρύπανση. Σε πολλά μέρη του αναπτυσσόμενου κόσμου, το καθαρό νερό είναι είτε δύσκολο να το έχουν σε κοντινή απόσταση, είτε είναι ένα αγαθό που απαιτεί επίπονη εργασία ή πολλά χρήματα για να το αποκτήσουν.

Το νερό είναι ζωή. Οι άνθρωποι όπου και αν βρίσκονται χρειάζονται νερό για να επιβιώσουν. Δεν είναι μόνο ότι το σώμα αποτελείται από 60 τοις εκατό νερό, είναι η απαραίτητη πηγή για την παραγωγή τροφίμων, ένδυσης, υπολογιστών κτλ, με λίγα λόγια κρατάει το περιβάλλον μας υγιές.

Δυστυχώς, οι άνθρωποι έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικοί χρήστες του νερού. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στα Ηνωμένα Έθνη, η χρήση του νερού έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από το διπλάσιο του ποσοστού της αύξησης του πληθυσμού τον τελευταίο αιώνα. Έως το 2025, εκτιμάται ότι 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε περιοχές που μαστίζονται από λειψυδρία, με τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού να έχουν έλλειψη νερού, ως αποτέλεσμα της χρήσης της ανάπτυξης και της κλιματικής αλλαγής.

Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι να βρούμε αποτελεσματικές λύσεις για να διατηρήσουμε, διαχειριστούμε και διανέμουμε σωστά το νερό που έχουμε. Στην Ελλάδα βάση στατιστικών μελετών έχουμε αποδειχθεί ως ο πιο σπάταλος λαός. Τι και αν έχουμε αναφέρει πολλές φορές τρόπους εξοικονόμησης νερού, όπως το να μην πλένουμε συνέχεια τις βεράντες, η τοποθέτηση ειδικών φίλτρων νερού στις οικίες μας και όχι μόνο για να έχουμε και πιο καθαρό αλλά και να μην σπαταλάμε ούτε μια σταγόνα κτλ, άδικος κόπος. Αν δεν το πάρεις εσύ απόφαση, η κατάσταση θα γίνεται όλο και χειρότερη. Λύσεις υπάρχουν, θέληση όμως;