Τί είναι ο μόλυβδος;
Ο μόλυβδος είναι ένα βαρύ μέταλλο που βρίσκεται φυσιολογικά στον φλοιό της γης.

Μόλυβδος στο πόσιμο νερόΠού βρίσκεται ο μόλυβδος;
Τον μόλυβδο τον συναντάμε κυρίως στις μπογιές των σπιτιών που κατασκευάστηκαν πριν το 1978. Βρίσκεται όμως και στις παλιές σωληνώσεις ύδρευσης. Ο μόλυβδος μπορεί να είναι και στον αέρα και τα τρόφιμα. Τη δεκαετία του 1970 απαγορεύτηκε η χρήση του μολύβδου στην βενζίνη, οπότε τα επίπεδα στον αέρα έχουν μειωθεί πολύ.

Τα παλιά σπίτια είναι πιθανότερο να έχουν σωληνώσεις από μόλυβδο, αλλά ακόμα και σε νεώτερες κατασκευές μπορεί να υπάρχουν σωληνώσεις με περιεκτικότητα σε μόλυβδο έως 8%, σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΕΡΑ) των ΗΠΑ.
Το πόσιμο νερό βρύσης αντιπροσωπεύει το 14% έως 20% της συνολικής εκθέσεώς μας σε μόλυβδο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2002 στην «Επιθεώρηση Περιβαλλοντικής Υγείας».

Επικινδυνότητα:
Περισσότερο από το 4% των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποστεί δηλητηρίαση από μόλυβδο. Τα ποσοστό είναι υψηλότερο σε μεγάλες πόλεις και μεταξύ των ατόμων με χαμηλά εισοδήματα.

Τα συμπτώματα από τα υψηλά επίπεδα μολύβδου στο αίμα περιλαμβάνουν πονόκοιλο, πονοκέφαλο, εμετό, σύγχυση, μυϊκή αδυναμία, σπασμούς, απώλεια μαλλιών, αναιμία, ελλειμματική προσοχή, προβληματική συμπεριφορά, μαθησιακή δυσκολία, μείωση του δείκτη νοημοσύνης και άλλα.

Προστατέψτε τα παιδιά:
Εάν το σπίτι σας είναι παλιό (πριν το 1978), μπορείτε να ξύσετε τους τοίχους για να φύγει η παλιά μπογιά. Βάψτε ξανά το σπίτι σας με μπογιά που δεν περιέχει μόλυβδο.

Όταν θα ξύνετε τους τοίχους είναι σημαντικό να φοράτε μάσκα και να φροντίσετε να μην υπάρχουν παιδιά κοντά. Αλλάξτε τους σωλήνες του σπιτιού με νέες (κατά προτίμηση πλαστικές). Για σίγουρα αποτελέσματα όσον αφορά το πόσιμο νερό προτιμήστε ένα φίλτρο νερού που μειώνει το μόλυβδο.

Για περισσότερες λεπτομέρειες επικοινωνήστε μαζί μας.

Σχετικές Πηγές

Φιλτρα Νερου PPT Primato

Φιλτρα Νερου στο Facebook

Φιλτρα Νερου YouTube Video