Υπολογίζεται ότι χρησιμοποιούμε 9tn κυβικά μέτρα νερού κάθε χρόνο. Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται, το νερό γίνεται ολοένα και πιο πολύτιμο. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναγκάζονται να περπατήσουν πάνω από ένα μίλι για να συλλέξουν νερό για τις καθημερινές τους ανάγκες. Σε αυτό το άρθρο θα περιγράψουμε μερικές φουτουριστικές λύσεις που μπορεί να αποβούν σωτήριες στο μέλλον.

1. Δημιουργία πάγων

δημιουργία πάγων νερού

Μπορούμε να δημιουργήσουμε πάγους και να τους λιώνουμε όταν χρειαζόμαστε νερό.

Περισσότερο από το μισό φρέσκο νερό που υπάρχει στον πλανήτη μας είναι υπό μορφή πάγου, 15 φορές περισσότερο από ότι το νερό που βρίσκεται σε λίμνες και ποτάμια μαζί. Σαν αποτέλεσμα της Παγκόσμιας Κλιματικής Αλλαγής, σχεδόν κάθε πάγος συρρικνώνεται και λιώνει, σύμφωνα με την Παγκόσμια Υπηρεσία Παρακολούθησης Πάγων (World Glacier Monitoring Service). Μία πιθανή λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας φαίνεται ότι δοκιμάζει ο γεω-μηχανικός Chewang Norphel, που ζει στο Ladakh, στην άκρη των Ιμαλαίων. Ο Norphel διανέμει το νερό που λιώνει από τους πάγους σε ειδικές πλατφόρμες όπου παγώνει. Μέχρι τώρα έχει δημιουργήσει 10 τέτοιες ειδικές πλατφόρμες με πάγο. Τους ξηρούς μήνες μπορεί απλά να λιώσει τον πάγκο και να χρησιμοποιήσει το νερό.

2. Μπάνιο χωρίς νερό

Όταν ήταν 17 χρονών, ο Ludwick Marishane έκανε ηλιοθεραπεία στο Limpopo, την πιο βόρειο επαρχία της Νοτίου Αφρικής. Ο φίλος του του είπε βαριεστημένα: “φίλε μου, γιατί δεν ανακαλύπτει κάποιος κάτι που απλά να βάζεις στο δέρμα σου και να μην χρειάζεται να κάνεις μπάνιο;”. Ο Marishane έκανε αυτό ακριβώς λοιπόν. Δημιούργησε μία φόρμουλα που ονομάζεται DryBath. Ο Marishane αναφέρει ότι το DryBath, μία μίξη από αιθέρια έλαια, βιοφλαβονοειδή και ειδικά στοιχεία που εξωδετερώνουν τις μυρωδιές, εξοικονομεί 4 λίτρα νερού σε κάθε ντους, δηλαδή συνολικά 1 εκατομμύριο λίτρα.

3. Ντους που εξοικονομεί το νερό

μείωση νερού στο ντους

Ειδικές συσκευές αποθηκεύουν το κρύο νερό που βγαίνει στην αρχή του ντους και το δίνουν στην παροχή του σπιτιού μας.

Όλοι αναγνωρίζουμε αυτή τη στιγμή: Μπαίνετε στο μπάνιο, ανοίγετε τη βρύση και περιμένετε να έρθει το ζεστό νερό. για τον Peter Cullin από την Adelaide, αυτό είναι πρόβλημα. “Κάθε λεπτό κάθε ημέρας, σε εκατομμύρια σπίτια στον κόσμο, χάνεται άσκοπα καθαρό νερό λόγω της αναποτελεσματικότητας των ντους”. Για να λύσει αυτό το πρόβλημα, δημιούργησε μία αποτελεσματική συσκευή, που παγιδεύει το αρχικό κρύο νερό και το ξανά δίνει στην παροχή του ντους. Εάν εγκατασταθεί σε 1000 ντους, αυτή η συσκευή θα μπορούσε να εξοικονομήσει 200 εκταομμύρια λίτρα νερού το χρόνο. ένα παρόμοιο σύστημα ανακαλύφθηκε από τον Richard Ogodeton από το Brighton.

4. Το μπουκάλι – φίλτρο

Νερό, νερό, παντού και ούτε σταγόνα νερό μπορείς να πιεις“, έγραψε ο Samuel Taylor Coleridge στο περίφημο “The Rime of the Ancient Mariner“. Αυτό το παράδοξο σκέφτηκε το Michael Pritchard ενώ παρακολουθούσε τα νέα από το τσουνάμι πριν μία δεκαετία. Φορτηγά έφερναν καθαρό νερό, καθώς το νερό που πλημμύριζε τις πόλεις ήταν πολύ βρώμικο. Για να λύσει το πρόβλημα, ανακάλυψε το μπουκάλι-φίλτρο, που χρησιμοποιεί μία μίνι αντλία για να αναγκάσει το νερό να περάσει από ένα φίλτρο 15νανομέτρων, καθαρίζοντάς το από βακτήρια και ιούς. Από όταν ξεκίνησε το εγχείρημά του, το μπουκάλι αυτό χρησιμοποιήθηκε από ορειβάτες, σωστικές επιχειρήσεις και τον βρετανικό στρατό στο Αφγανιστάν.

5. Δημιουργία βροχής με λέιζερ

δημιουργία βροχής με ακτίνες λέιζερ

Ειδικές ακτίνες λέιζερ μπορούν να χτυπούν την ατμόσφαιρά και να βοηθούν στην συμπύκνωση ατμών.

Στη δεκαετία του 1840, ο james P Espy πίστευε ότι εάν άναβε μεγάλες φωτιές στην Αμερικανική Δύση, θα έφερνε βροχές στην ανατολική. Κατά τη δεκαετία του 1950, έγιναν σοβαρές προσπάθειες για να δημιουργηθεί βροχή. Τώρα αυτή η ιδέα έχει έρθει ξανά στο προσκήνιο. Αυτή τη φορά η ιδέα είναι να χτυπούν με λέιζερ την ατμόσφαιρα. Σωστά κατευθυνόμενα κύματα φωτός έχουν δείξει ότι βοηθούν στη συμπύκνωση του ατμού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας πρόσφατα συζήτησε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιείται αυτή η τεχνολογία σε περιόδους μεγάλης ξηρασίας.

6. Η Αναδιπλούμενη τουαλέτα

Αναδιπλούμενη τουαλέτα

Η αναδιπλούμενη τουαλέτα μπορεί να εξοικονομήσει έως και 50% του νερού.

Εκτός από το ντους, η τουαλέτα είναι μία πηγή που αχρηστεύει μεγάλες ποσότητες καθαρού νερού. Ένα τράβηγμα από το καζανάκι μπορεί να ξοδέψει έως και 7 λίτρα νερού. Δύο φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Huddersfield ανακάλυψαν την αναδιπλούμενη τουαλέτα. Ο σχεδιασμός είναι αρκετά διαφορετικός από αυτόν της κανονικής τουαλέτας και κάνει καλύτερη χρήση του νερού ξοδεύοντας το μισό νερό για να καθαρίσει τις ακαθαρσίες. Εάν εγκαθιστούμε μία τέτοια τουαλέτα, θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε έως και 10000 λίτρα νερού το χρόνο ανά άτομο.

7. Έλεγχος διαρροών

έλεγχος διαρροής νερού από τους σωλήνες

Ειδικοί αισθητήρες μπορούν να παρακολουθούν ζωντανά τους σωλήνες για πιθανές διαρροές.

Παρ’ όλο το νερό που ξοδεύεται μέσα στο σπίτι – βρύσες που στάζουν, αναποτελεσματικές τουαλέτες και ντους – οι εταιρίες ύδρευσης ανά τον κόσμο αναγνωρίζουν ότι έως και το 1/3 του νερού χάνεται από διαρροές στο δίκτυο, αρκετά πριν φτάσει δηλαδή το νερό στο σπίτι μας. Αρκετές εταιρίες τα τελευταία χρόνια έχουν ανακαλύψει τεχνολογίες για να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Ειδικοί αισθητήρες προσαρμόζονται σε όλο το δίκτυο παροχής και μπορούν να εντοπίσουν με απόλυτη ακρίβεια πού ακριβώς υπάρχει διαρροή.

8. Φιλτράρισμα νερού με ηλιακή ενέργεια

Οι χώρες στα πιο ζεστά κλίματα υποφέρουν περισσότερο από τις ελλείψεις νερού. Η 16 χρονη Αμερικάνα Deepika Kurup, βραβεύθηκε με το US Stockholm Junior Water Prize για τη σπουδαία ανακάλυψή της. Δημιούργησε ένα πρωτότυπο φίλτρο νερού που χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια. Εκθέτει διοξείδιο του τιτανίου και οξείδιο του ψευδαργύρου σε υπεριώδη ακτινοβολία από τον ήλιο για να δημιουργήσει ένα φωτο-καταλυτικό σύνθετο που καθαρίζει το νερό. Αυτή η τεχνολογία είναι πράσινη, ασφαλής, φθηνή και μπορεί να εφαρμοστεί παντού, αναφέρει η νεαρή επιστήμονας.

Λίγα λόγια για τον αρθρογράφο

Γιώργος Μαργιώλος - Primato Hellas

Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.

Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison – Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.

Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.