Είναι πολύ σημαντικό να εξοικονομήσετε νερό στον κήπο σας. Πέρα από το ότι θα εξοικονομήσετε χρήματα, θα βοηθήσετε στην διατήρηση του πολυτιμότερου αγαθού που έχουμε ως άνθρωποι. Τα άρθρα που έχουμε γράψει σχετικά με τα οφέλη της μείωσης της κατανάλωσης του νερού είναι πολυάριθμα, οπότε θα προχωρήσουμε αμέως σε διάφορες συμβουλές για τον κήπο σας!

1. Δώστε προσοχή στο έδαφος

  • Προσθέτοντας οργανική ύλη στο χώμα βοηθάτε τη δομή του και βοηθάτε το έδαφος ώστε να κρατάει καλύτερα την υγρασία.
  • Τα παρτέρια, και κυρίως γύρω από τη βάση των θάμων και των δέντρων την άνοιξη, βοηθούν την υγρασία να μην εξατμίζεται κατά τη διάρκεια ξηρασίας ή πολύ θερμών μηνών.
  • Προσθέστε κόκκους κατακράτησης υγρών.
potisma kipou me lastixo

Ποτίζοντας γύρω από τα φυτά και αφήνοντας το γύρω έδαφος στεγνό, εξοικονομεί νερό και αποτρέπει την ανάπτυξη αγριόχορτων.

2. Ποτίστε την κατάλληλη στιγμή

Οι περισσότεροι παρα ποτίζουν τους κήπους τους. Αυτό δε σημαίνει μόνο ότι χαραμίζουμε περισσότερο νερό αλλά ότι κάνουμε περιττή δουλειά από όσο πρέπει. Για να ελέγξετε αν πρέπει να ποτίσετε, κοιτάξτε το έδαφος σε βάθος μιας φτυαριάς. Αν είναι υγρό όλα είναι καλά. Αν είναι στεγνό, τότε ήρθε ο καιρός να ποτίσετε. Αν έχετε αργιλώδες χώμα θα σας φανεί υγρό είτε είναι ποτισμένο είτε όχι και αν έχετε αμμώδες χώμα θα σας φανεί στεγνό είτε είναι είτε δεν είναι ποτισμένο. Σε αυτή την περίπτωση παρακολουθήστε τα φυτά σας και όταν εμφανίσουν σημάδια έλλειψης νερού – αλλαγή στη θέση των φύλλων ή αν γίνουν πιο σκούρα – παρακολουθήστε πώς είναι το χώμα σας. Έτσι θα ξέρετε πώς είναι το έδαφός σας όταν τα φυτά σας θέλουν πότισμα.

Καλό είναι να ποτίζετε τα φυτά σας το απόγευμα για να αποφύγετε την εξάτμιση του νερού. Να θυμάστε να ποτίζετε τα φυτά σας όταν ξέρετε ότι θα επακολουθήσει ξηρασία, ώστε να διατηρήσετε σωστά τα επίπεδα υγρασίας.

3. Χρησιμοποιήστε την κατάλληλη ποσότητα νερού

Αυτό εξαρτάται από τον τύπο του χώματος. Τα ελαφριά αμμώδη χώματα χρειάζονται πιο συχνό πότισμα από τα “βαριά”. Τα αργιλώδη χώματα μπορούν να ποτίζονται σπανιότερα, χρειάζονται όμως περισσότερο νερό. Ο χρυσός κανόνας είναι ότι για να αναπτύσσονται τα φυτά σωστά, χρειάζονται 24 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο κάθε 7 με 10 ημέρες. Αυτό είναι περίπου 2,5 ποτιστήρια νερό (τα δεκάλιτρα) ανά τετραγωνικό μέτρο. Μην ποτίζετε παραπάνω από αυτή την ποσότητα.

πότισμα λεβάντας

Η λεβάντα χρειάζεται λιγότερο νερο από ότι τα υπόλοιπα φυτά και καθώς είναι φυτό πλούσιο σε νέκταρ, προσελκύει τις μέλισσες.

4. Φυτέψτε φυτά που χρειάζονται λιγότερο νερό

Μερικά φυτά απαιτούν λιγότερο νερό για να φυτρώσουν όπως για παράδειγμα η λεβάντα, η μιμόζα και η λουίζα.

5. Χρησιμοποιήστε τις καλύτερες τεχνικές ποτίσματος

ψεκαστήρες. ιδανικοί για να ποτίζουν το γκαζόν και να μουλιάζουν τις περιοχές που δεν είναι φυτεμένες, οι ψεκαστήρες έχουν πολύ καλή κάλυψη περιοχής αλλά δεν μπορείτε να στοχεύσεε συγκεκριμένες περιοχές του κήπου σας.

Λάστιχα και ποτιστήρια. Θα κουράζεστε περισσότερο με αυτόν τον τρόπο, είναι όμως πότισμα ακριβείας καθώς μπορείτε να ποτίσετε γύρω από τις βάσεις των φυτών και κάτω από τα φύλλα και να αφήσετε το γύρω χώμα ξηρό. Έτσι αποτρέπετε την ανάπτυξη αγριόχορτων και το νερό πηγαίνει εκεί που πρέπει να πάει.

Τρύπια λάστιχα ποτίσματος. Είναι στην ουσία λάστιχα με μικρές τρυπούλες από τις οποίες στάζει το νερό. Μπορούν να θαφτούν κάτω από το έδαφος για να αποφευχθεί η εξάτμιση του νερού. Έτσι μπορείτε να ποτίζετε τα φυτά που είναι σε σειρά. Ιδανικό σύστημα για αργιλώδη και “βαριά” χώματα. Σε “ελαφριά” χώματα το νερό διαρρέει περισσότερο από όσο πρέπει.

Αυτόματα αρδευτικά συστήματα. Αυτό το σύστημα ποτίζει τις περιοχές που έχετε φυτέψει ανάλογα με το πρόγραμμα που έχετε βάλει. γλιτώνουν από πολύ χρόνον και κόπο κοστίζουν όμως περισσότερο. Σιγουρευτείτε να λάβετε υπόψιν τις καιρικές συνθήκες πριν προγραμματίσετε το σύστημά σας.

6. Συλλέξτε βρόχινο νερό και ανακυκλώστε το παλιό

Ακόμα και σε μία ξηρή περιοχή, θα μπορούσατε να συλλέξετε περίπου 24.000 λίτρα νερού από την ταράτσα σας κάθε χρόνο. Προφανώς δεν μπορούν όλοι να αποθηκεύσουν αυτήν την ποσότητα νερού, αξίζει πάντως έστω μια μικρή προσπάθεια.

Μπορείτε επίσης να αποθηκεύετε το νερό που χρησιμοποιείτε στο μπάνιο, με μία μικρή παράκαμψη των σωλήνων. Τα τυπικά οικιακά σαπούνια και σαμπουάν δεν βλάπτουν τα φυτά, αρκεί να μην χρησιμοποιείτε χλωρίνες, απολυμαντικά ή ισχυρά καθαριστικά που μπορούν να βλάψουν τα φυτά και το έδαφος. Μπορείτε στην αποχέτευση αυτή να τοποθετήσετε ένα φίλτρο νερού ώστε να καθαρίζει το νερό από τις βλαβερές για το φυτό ουσίες.

Αποθηκεύστε το νερό του μπάνιο που πετιέται πριν αυτό ζεσταθεί και χρησιμοποιήστε το για πότισμα.

Λίγα λόγια για τον αρθρογράφο

Γιώργος Μαργιώλος - Primato Hellas

Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.

Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison – Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.

Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.