Η ιστορική ξηρασία που συνεχίζεται στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ανάγκασε τους κατοίκους της να δουν τη χρήση του νερού της τουαλέτας ως πόσιμο, με άλλο μάτι. Ή όπως θέλουν να το αποκαλούν στο Faounain Valley, “showers to flowers”.

Η πόλη στο συντηρητικό Orange County είναι πατρίδα του μεγαλύτερου εργοστασίου ανακύκλωσης νερού στον κόσμο και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση κατά της διάρκεια αυτής της επικής ξηρασίας που αναγκάζει τους κατοίκους να αλλάξουν δραστικά τον τρόπο ζωής τους και να κάνουν τα πάντα για να μην ξεμείνουν από νερό.

Σε παλαιότερα άρθρα, είχαμε γράψει για την ξηρασία στην Καλιφόρνια καθώς και διάφορους τρόπους και μεθόδους για να εξοικονομήσουν νερό. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε την ανακύκλωση του νερού της περιοχής αυτής με ειδικά φίλτρα νερού.

help save water

Στην Καλιφόρνια, ο κόσμος παρακινείται ακόμα και με ταμπέλες στον δρόμο για να εξοικονομήσει πολύτιμο νερό.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι κάτοικοι είναι να συνειδητοποιήσουν ότι το νερό δεν είναι απεριόριστο και δεν έρχεται στη βρύση μας από μία παρθένα υπόγεια πηγή. Η Καλιφόρνια βρίσκεται πλέον στην τρίτη χρονιά ξηρασίας και το καλοκαίρι που μας πέρασε, η μισή Καλιφόρνια ανέβηκε στην κατηγορία της “εξαιρετικά σοβαρής ξηρασίας”. Το κράτος έκανε παράνομο το να πλένεις το πεζοδρόμιο του σπιτιού σου ή να λειτουργείς συντριβάνι στον κήπο σου. Μάλιστα αυτό επιφέρει πρόστιμα 500 δολαρίων. Αυτά τα μέτρα είναι βεβαίως συμβολικά και το κράτος θα πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα για να εγγυηθεί ότι οι κάτοικοι δεν θα μείνουν τελείως από νερό. Το κράτος παίρνει νερό που λιώνει από τους πάγους στην Sierra Nevada, εισάγει νερό από τον ποταμό Colorado και παίρνει νερό από τα υπόγεια ύδατα. Όλες αυτές οι πηγές όμως μειώνονται δραματικά.

Βάρκα καλυμμένη με χώμα

Βάρκα στην Καλιφόρνια καλυμμένη με λάσπη, σε μία περιοχή που μέχρι τον προηγούμενο Ιούλιο ήταν υπόγεια ύδατα…

Οπότε γιατί να μην επαναχρησιμοποιήσουν το νερό; Το Orange County το έκανε για έξι χρόνια, χρησιμοποιώντας φιλτραρισμένο νερό από τα απόβλητα για να γεμίσει το υδραγωγείο του. Ο υπεύθυνος του εργοστασίου ανακύκλωσης νερού της περιοχής, Markus, λέει: “Θεωρούμε το νερό των λυμάτων σαν πηγή και όχι σαν απόβλητο. Αν δεν είχαμε αυτό το επεξεργασμένο νερό, δεν ξέρω τί θα κάναμε, καθώς θα ξεπερνούσαμε σίγουρα τα όρια υπερανάληψης των πηγών νερού που διαθέτουμε“.

Το εργοστάσιο επεξεργασίας απόβλητου νερού παράγει 70 εκατομύρια γαλόνια την ημέρα (265 εκατομύρια λίτρα), μετατρέποντας το άχρηστο οικιακό νερό από τα πλυντήρια πιάτων, πλυντήρια ρούχων, τουαλέτες και ντους σε πόσιμο νερό. Τον Φεβρουάριο του 2015 η παραγωγή θα αυξηθεί σε 378,5 εκατομμύρια λίτρα καθαρού νερού την ημέρα, καθώς επενδύθηκαν 140 εκατομμύρια δολάρια για την επέκταση του εργοστασίου. Αυτή η παραγωγή είναι αρκετή για να προμηθεύει με καθαρό νερό περίπου 850,000 κατοίκους, ή περίπου το 1/3 των κατοίκων του Orange County.

Ο Markus, αναφέρει ότι το κόστος ήταν σημαντικά χαμηλότερο από το να εισάγουν νερό από τη Βόρεια Καλιφόρνια και περίπου το μισό κόστος από το να αφαλατώσουν το νερό. Συν τοις άλλοις, η πηγή νερού είναι πρακτικά εξασφαλισμένη.

εργοστάσιο ανακύκλωσης νερού

Το εργοστάσιο καθαρίζει το απόβλητο νερό χρησιμοποιώντας τεράστια φίλτρα νερού και το επιστρέφει στα υπόγεια ύδατα της περιοχής.

Αυτό το νερό περνάει από 3 στάδια φιλτραρίσματος κι επεξεργασίας. Στο πρώτο στάδιο το νερό φιλτράρεται από φίλτρα νερού με πολύ μικρές οπές, τις οποίες προσπαθεί να διαπεράσει το νερό. Ό, τι δεν μπορεί να περάσει από τις τρύπες, θεωρείτε άχρηστο και πετιέται. Έτσι φιλτράρονται τα βακτήρια και οι μικροοργανισμοί από το νερό. Στο δεύτερο στάδιο το εργοστάσιο χρησιμοποιεί μεγάλα συστήματα αντίστροφης όσμωσης για να αφαιρέσει από το νερό όλα τα χημικά, τα άλατα, τους ιούς, τυχόν βακτήρια που έμειναν στο νερό και όλες τις βλαβερές ουσίες. Στο τρίτο στάδιο, το νερό εκτίθεται σε Υπεριώδη Ακτινοβολία που “καίει” ό, τι απέμεινε από τα προηγούμενα φίλτρα νερού. Μέχρι να φύγει από το εργοστάσιο, το νερό είναι σχεδόν σαν απιονισμένο κι εξαιρετικά καθαρό.

Περίπου το μισό από αυτό το φιλτραρισμένο νερό πηγαίνει σε ειδικά πηγάδια, στρατηγικά τοποθετημένα που λειτουργούν ως φράγμα ενάντια στην “εισβολή” του θαλασσινού νερού. Το υπόλοιπο νερό ταξιδεύει 13 μίλια προς τα κάτω, στις υπόγειες λεκάνες του Anaheim, όπου φιλτράρεται μέσα σε στρώσεις από άμμο, χώμα και χαλίκι. Έτσι σταδιακά ανακυκλώνεται φυσικά και γίνεται μέρος της πηγής νερού του Orange County. Στην ουσία, το εργοστάσιο δεν δίνει απευθείας το νερό στους καταναλωτές αλλά το επιστρέφει στις πηγές των υπόγειων υδάτων για να μην διαταράξει τη φυσική ροή νερού.

Θα χρειαστεί καιρός βέβαια μέχρι να αντιληφθούν οι κάτοικοι την ιδέα της ανακύκλωσης του απόβλητου νερού ή την ιδέα ότι δεν τους παίρνει πια να πετούν το απόβλητο νερό ως άχρηστο.

Μέχρι τώρα πετούν περίπου 5 δισεκατομμύρια λίτρα νερού την ημέρα στον ωκεανό, στις ακτές της Νότιας Καλιφόρνια!

Λίγα λόγια για τον αρθρογράφο

Γιώργος Μαργιώλος - Primato Hellas

Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.

Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison – Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.

Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.