Το πολυτιμότερο αγαθό της γης και κατ’επέκταση του ανθρώπου, το πόσιμο νερό εκπέμπει SOS. Σύμφωνα με επιστήμονες ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της γης τα επόμενα χρόνια δεν θα έχει πια πόσιμο νερό.
Επιστήμονες, 500 στον αριθμό, υπέγραψαν στη Βόννη, μια διακήρυξη η οποία προειδοποιεί ότι η σοβαρή έλλειψη νερού θα γίνει αισθητή από το 2050, ώστε να μπορέσουν να κινητοποιήσουν τις κυβερνήσεις προκειμένου να περιοριστεί η σπατάλη.
ούτε σταγόνα νερού χαμένηΕπίσης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την εξάντληση του πόσιμου νερού. Αναφέρουν πως η ανανέωση των αποθεμάτων είναι αργή σε σχέση με την ανάπτυξη της κατανάλωσης του νερού. Με αποτέλεσμα, εάν δεν βρεθούν και υλοποιηθούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις, θα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα έλλειψης σε δύο επόμενες γενιές.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ήδη 4,5 δισεκατομμύρια του πληθυσμού (σχεδόν τα 2/3 του παγκόσμιου) ζουν 50 χλμ μακριά από ανεπαρκείς (ξηρασία, ρύπανση) πηγές νερού. Ταυτόχρονα, παρουσιάζεται ραγδαία ανάπτυξη των περιοχών που το νερό τους από γλυκό μετατρέπεται σε αλμυρό (λόγω διείσδυσης θαλάσσιων υδάτων), ενώ τα συστήματα γλυκού νερού δεν παρουσιάζουν μεγάλη ανάπτυξη (κακή διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων, κλιματική αλλαγή, υπερβολική κατανάλωση νερού).
χέρια κρατάνε τη γηΤα τελευταία 130 χρόνια κάθε μέρα χτιζόταν ένα μεγάλο φράγμα κάπου στον πλανήτη, με αποτέλεσμα να διαστρεβλώνουν τις ροές των ποταμών και να καταστρέφουν οικοσυστήματα. Επίσης λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά και της υπεράντλησης των υδάτων (άρδευση γεωργικών καλλιεργειών κτλ) σταδιακά τα ποτάμια και οι υδροβιότοποι ξεραίνονται. Επιπλέον, οι πλημμύρες των ποταμών, οι οποίες οφείλονται σε ανθρώπινες δραστηριότητες, έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ της καταστροφής των πηγών γλυκού νερού του πλανήτη.
Οι επιστήμονες από την μεριά τους ζητούν να υπάρξει ένα ενιαίο μέτωπο και μια κοινή στρατηγική δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να βρεθεί μια κοινή λύση για το μέλλον.
Η αλήθεια είναι πως οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, και εμείς έχουμε κλειστά τα αυτιά. Είναι κρίμα όμως γιατί αυτό για την έλλειψη το ακούω από μικρό παιδί και μεγάλωσα και τα πράγματα ακόμη έχουν μείνει στο «οι επιστήμονες προειδοποιούν».
Κάντε όμως και εσείς κάτι μην σπαταλάτε έτσι άσκοπα το νερό, εξοικονομείστε το νερό που πίνετε αν θέλετε να μην πείτε το νερό νεράκι. Τοποθετήστε στην βρύση σας φίλτρο νερού για να μην σπαταλάτε και άλλο νερό. Δείτε τα είδη, τις τιμές και τις διάφορες χρήσεις των φίλτρων για το σπίτι σας στην Primato ιστοσελίδα.