Τουλάχιστον ένας στους έξι ανθρώπους δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό, κάτι που συμβάλλει σε περίπου 1,5 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, σύμφωνα πάντα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Doc Hendley, πρώην μπάρμαν, είναι βραβευμένος από την εκπομπή του CNN “CNN Hero” ως “ήρωας” και προσπαθεί να το αλλάξει αυτό. Δημιούργησε μία εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, την “Wine to Water” και βοήθησε περίπου 150.000 ανθρώπους σε 15 χώρες ώστε να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Ένας τρόπος με τον οποίο συλλέγει χρήματα είναι διάφορες εκδηλώσεις όπου ο κόσμος μπορεί να δοκιμάζει κρασιά. Με τα χρήματα που συλλέγει από αυτές αλλά και από άλλες εκδηλώσεις, ο Doc διανέμει φίλτρα νερού και εγκαθιστά πηγάδια σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Μία ημέρα του 2014, οι μπαρίστας σε 16 χώρες έδωσαν τα φιλοδωρήματά τους γιαυτό τον σκοπό.

Δοκιμές κρασιού για φιλανθρωπικούς σκοπούς

Ο Doc Hendley διοργανώνει δοκιμές κρασιών, τα χρήματα των οποίων χρησιμοποιεί για να προσφέρει φίλτρα νερού στις πιο δύσκολες περιοχές του πλανήτη.

Ο Doc Hendley αναφέρει σε μία από τις πολλές συνεντεύξεις του: “Πολλές γυναίκες και παιδιά ταξιδεύουν τέσσερις και πέντε ώρες την ημέρα, με τα πόδια, μόνο και μόνο για να προμηθευτούν νερό, το οποίο είναι φυσικά απόλυτα βρώμικο και αρρωσταίνει τα παιδιά. Η διάρροια σκοτώνει περισσότερα παιδιά κάτω των 5 ετών από ότι το AIDS, η ελονοσία και η ιλαρά μαζί! Το 88% αυτών των θανάτων προκαλούνται από επικίνδυνο και ανθυγιεινό νερό. Πολλοί άνθρωποι με ρωτούν το εξής: Αφού η κρίση του νερού είναι τόσο τρομερή πώς γίνεται να μην το ακούμε τόσο πολύ; “

Η απάντηση είναι πολύ απλή. Εδώ στη Δύση και στις χώρες του αναπτυγμένου κόσμου, βοηθούμε και επιδοτούμε πράγματα και σκοπούς με τους οποίους μπορούμε να ταυτιστούμε. Όλοι λίγο πολύ έχουμε χάσει κάποιον γνωστό μας από καρκίνο. Όλοι μας καταλαβαίνουμε τί σημαίνει μία καλή εκπαίδευση για το παιδί μας. Οπότε, αυτοί οι σκοποί παίρνουν όλα τα φώτα της δημοσιότητας. Είναι πολύ δύσκολο για τον κόσμο να ταυτιστεί με την κρίση του νερού. Πλένουμε τα αυτοκίνητά μας, ποτίζουμε το γκαζόν μας. Απλά δεν μπορούμε καν να διανοηθούμε τί θα πει να μην έχουμε πρόσβαση σε νερό.

Ο Doc σε ένα πηγάδι στην Αφρική

Ο Doc δοκιμάζει το πηγάδι που μόλις εγκατέστησε σε μία τοπική κοινότητα της Αφρικής. Έπειτα θα φιλτράρει το νερό με φίλτρο νερού. Έτσι ο κόσμος θα μπορεί να πίνει καθαρό νερό.

Ο Doc ξεκίνησε να συλλέγει χρήματα για να βοηθήσει στον αγώνα κατά της παγκόσμιας κρίσης νερού, το 2004 και έζησε για λίγο στο Darfur, Sudan κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας εκεί. Δούλευε σε στρατόπεδα προσφύγων και προσπαθούσε να βρει στον κόσμο πρόσβαση σε νερό. Εκεί έβλεπε από πρώτο χέρι την φοβερή προσπάθεια που κατέβαλλαν οι μητέρες για να δώσουν ένα ποτήρι νερό στα παιδιά τους.

Σε αυτά τα στρατόπεδα προσφύγων, που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, αφού πόλεμος γίνεται παντού στις μέρες μας, έβλεπε πόσο αδύναμοι είναι οι οργανισμοί των παιδιών και τί αντίκτυπο είχε το βρώμικο νερό στην υγεία τους. Έτσι σκέφτηκε να αρχίσει να τους προμηθεύει φίλτρα νερού.

Ο Doc έχει βοηθήσει να σωθούν χιλιάδες άνθρωποι

Μέσω του τεράστιου φιλανθρωπικού του έργου, ο Doc έχει βοηθήσει να σωθούν χιλιάδες άνθρωποι.

Σε ένα ταξίδι μόνο στην Συρία, όπου μαίνονται μεγάλες μάχες, μπόρεσε να πάρει μαζί του 350 φίλτρα νερού. Επίσης στήνει “δημόσια φίλτρα νερού“, οπού μπορεί ο καθένας να πάει με έναν κουβά νερό και να το φιλτράρει. Όταν η κατάσταση δεν είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, πηγαίνει στις τοπικές κοινότητες και τους εκπαιδεύει πώς να φτιάξουν φίλτρο νερού χρησιμοποιώντας τοπικά υλικά.

Η φιλανθρωπική οργάνωση του Doc συνεργάζεται και με άλλες μικρές και μεγάλες οργανώσεις, όπως η “Stop Hunger Now” που στέλνει τρόφιμα σε όλο τον κόσμο. Μέσω της συνεργασίας τους, φορτώνουν φορτηγά που περιέχουν τρόφιμα και φίλτρα νερού για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες του πληθυσμού, δηλαδή το φαγητό και το καθαρό νερό.

Ο Doc είναι όντως ένας ήρωας και ελπίζουμε η οργάνωση του να συνεχίσει να έχει μεγάλη επιτυχία. Εμείς εδώ στο Filtra Nerou Blog, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις κινήσεις του και θα σας αναφέρουμε τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το καθαρό νερό στις υποανάπτυκτες περιοχές και στις εμπόλεμες ζώνες.

Λίγα λόγια για τον αρθρογράφο

Γιώργος Μαργιώλος - Primato Hellas

Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.

Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison – Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.

Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.