Νερό και Αλάτι

Νερό και Αλάτι

Το νερό είναι αυτό που μας δίνει ζωή. Ο λόγος που λειτουργεί σωστά το σώμα μας. Όμως τι μας κάνει να το αναζητάμε; Τι είναι αυτό που κάνει εντονότερη την επιθυμία του νερού από οτιδήποτε άλλο; Η πρώτη σκέψη είναι το αλάτι, όμως δεν είναι μόνο αυτό.

Κάθε φορά που τρώμε αλμυρά φαγητά ή μικρά σνακ μας κάνουν να διψάσουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, είτε μετά από ώρα. Το σίγουρο είναι πως είτε αμέσως, είτε μετά από λίγη ώρα, με το αλάτι, διψάμε, δεν το γλιτώνουμε.
Όλο αυτό προκαλείται επειδή το αλάτι περιέχει νάτριο και πιο συγκεκριμένα χλωριούχο νάτριο.

Ο οργανισμός μας έχει μηχανισμούς που ελέγχει τις ισορροπίες του νερού σε διάφορα μέρη του και με το που εντοπίσει έλλειψη σε κάποιο από αυτά τα σημεία ενεργοποιεί το αίσθημα της δίψας.

Αντίστοιχα, τέτοιοι μηχανισμοί ελέγχουν και την ποσότητα νατρίου στο αίμα.

Κάθε φορά που καταναλώνουμε το αλάτι, μόνο ένα μέρος του απορροφάται καθ’όλη την διάρκεια της διαδρομής που κάνει μέσω της πεπτικής οδού. Έτσι, δεν προλαβαίνει να φτάσει καν στο λεπτό έντερο που πραγματοποιείται η πέψη.

Επομένως, το νάτριο που περιέχει το αλάτι, περνάει άμεσα στην κυκλοφορία του αίματος. Με αποτέλεσμα, να το κάνει πιο αλμυρό. Το αίμα κυκλοφορεί στο σώμα μας, το αλάτι συγκεντρώνεται έξω από τα κύτταρα και αυτά για να το διαλύσουν ή αραιώσουν αποβάλλουν νερό.

Γιατί Διψάμε

Σταδιακά όμως, τα κύτταρα αφυδατώνονται και δεν έχουν πλέον επαρκή ποσότητα νερού μέσα τους για να λειτουργήσουν σωστά. Για αυτό το λόγο, ενεργοποιούν τους μηχανισμούς δίψας.

Έτσι, ο οργανισμός μας, αναζητάει απεγνωσμένα την κατανάλωση νερού και εμείς το ζητάμε αμέσως.

Όχι όμως οποιοδήποτε νερού, θα πρέπει να γνωρίζουμε τι πίνουμε και από που το προλαμβάνουμε. Αυτό θα το καταφέρουμε μέσω ειδικών φίλτρων νερού που καθαρίζουν το πόσιμο νερό που μας έδωσε ο θεός και έτσι καταναλώνουμε καθαρότερο νερό και πιο υγιεινό.

Τι Προκαλεί η Έλλειψη Νερού

Έχετε παρατηρήσει ότι αν διψάτε πολύ και εκείνη την στιγμή έχετε μια δουλειά που δεν μπορείτε να διακόψετε, σιγά σιγά δεν αποδίδετε επαρκώς; Φυσικά και ναι. Αυτό συμβαίνει διότι, τα κύτταρα αρχίζουν να μην αποδίδουν το 100% όπως θα έπρεπε, γιατί υπάρχει έλλειψη νερού στο σώμα μας.

Προφανώς, όσο μεγαλύτερη έλλειψη έχει δημιουργηθεί, τόσο εντονότερα υπάρχει η αίσθηση της δίψας, η οποία παίρνει σήμα από τους μηχανισμούς που προαναφέραμε παραπάνω.

Για να συνοψίσουμε, διψάμε με το αλάτι γιατί πολύ απλά τα κύτταρα έχουν αφυδατωθεί (έχουν αποβάλλει νερό για να διαλύσουν-αραιώσουν το αλάτι που έχει κατακρατηθεί).

Νερό και Αλάτι: Εγκυμοσύνη, αλάτι και δίψα

Νερό και Αλάτι: Εγκυμοσύνη, αλάτι και δίψα

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε αυτό που λένε, ότι το αλάτι κάνει κατακράτηση υγρών. Είναι η αιτία ώστε τα κύτταρα να αποβάλλουν το νερό για να το καταπολεμήσουν, κι έτσι χρειάζονται και άλλο νερό. Μόνο που, το νερό που απέβαλλαν για την διάλυση του αλατιού, δεν το απέβαλλε ο οργανισμός ακόμα.

Εμείς καταναλώνουμε κι άλλο νερό, αφού διψάμε, τα κύτταρα απορροφούν και άλλες ποσότητες νερού για να λειτουργήσουν, το παλιό νερό παραμένει ακόμα εκεί, δημιουργώντας σταδιακά ένα φούσκωμα (ήδη έχει προηγηθεί κατακράτηση υγρών), το οποίο κάνει έναν φαύλο κύκλο, αφού ξανα-αποβάλλεται από τα κύτταρα.

Αν μειώσουμε την ποσότητα του αλατιού που τρώμε, τότε σιγά σιγά το φούσκωμα αυτό θα αρχίσει να υποχωρεί και μετέπειτα θα μειωθεί η κατακράτηση υγρών.

Με απλά λόγια συσσωρεύουμε νερό μέσα στον οργανισμό μας, το οποίο είναι στην ουσία άχρηστο και θα αποβληθεί σιγά σιγά από το σώμα μας.
Μπορεί να διψάμε με το αλάτι, αλλά φυσικά υπάρχουν κι άλλες αιτίες που μας κάνουνε να διψάμε. Θα ασχοληθούμε με αυτές σε επόμενα άρθρα μας, μείνετε συντονισμένοι..

PRIMATO Ελλάδα.