Εκατομμύρια Αμερικάνοι μπορεί να πίνουν νερό με ανεβασμένα επίπεδα βιομηχανικών χημικών, σύμφωνα με μία έρευνα που βγήκε την προηγούμενη εβδομάδα στο περιοδικό Environmental Science & Technology Letters. Αυτά τα χημικά, γνωστά ως polyfluoroalkyl (πολυφθοροαλκυλοφωσφορικές) ή ως PFASs, έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με υψηλή χοληστερόλη, παχυσαρκία, καταστολή ορμονών ακόμα και με καρκίνο.

Τα PFASs που γνωρίσαμε πριν 60 χρόνια, είναι μία κατηγορία χημικών κατασκευασμένα από τον άνθρωπο, που διασπώνται πάρα πολύ αργά στο περιβάλλον.  Η Susan Pinney, καθηγήτρια στο τμήμα περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati πιστεύει ότι οι Αμερικάνοι πρέπει να ανησυχούν με αυτά τα χημικά. Η καθηγήτρια δεν πήρε μέρος σε αυτή τη νέα έρευνα, εξήγησε όμως ότι δεν έχει περάσει αρκετός χρόνος ώστε να μπορούν οι επιστήμονες να κατανοήσουν πλήρως τις μακροχρόνιες επιπτώσεις που έχουν αυτά τα χημικά στον άνθρωπο.

“Τα PFASs είναι οργανικές ενώσεις που είναι πολύ χρήσιμες” λέει ο Xindi Hu, βασικός συγγραφέας της νέας έρευνας και διδακτορικός φοιτητής στο Harvard T.H. Chan School of Public Health. Τα χημικά αυτά χρησιμοποιούνται για την κατασκευή υλικών για τη συσκευασία τροφίμων όπως για παράδειγμα κουτιά για πίτσες, σακουλάκια από ποπ κορν, αντικολλητικά υλικά για τηγάνια και άλλα.

Λόγω της πανταχού παρουσίας τους, αυτά τα χημικά μεταφέρονται στον αέρα, στην σκόνη του νοικοκυριού, στο σπίτι, στο έδαφος και στην επιφάνεια του νερού. Είναι λογικό λοιπόν να καταλήγουν στο πόσιμο νερό.

Το πρόβλημα με αυτά τα χημικά είναι ότι παραμένουν στον οργανισμό μας για πολύ μεγάλο διάστημα. Παρόλο που άλλα χημικά αποβάλλονται μέσα σε κάτι ώρες, ο οργανισμός μας χρειάζεται περίπου τρεισήμισι χρόνια για να απορρίψει μόνο τα μισά από όποια ποσότητα έχουμε καταπιεί. Εάν είμαστε εκτεθειμένοι κάθε μέρα τότε συσσωρεύονται στον οργανισμό μας.

Αυτά τα χημικά αποθηκεύονται στο αίμα, στο συκώτι και σε άλλα όργανα εξηγεί η Pinney. Παρόλο που οι επιπτώσεις μπορεί να μην είναι τεράστιες για την υγεία μας, κάτι μικρό όπως οι μικρές αλλαγές στα επίπεδα χοληστερόλης, μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις εάν επηρεάσουν ολόκληρο τον πληθυσμό σαν σύνολο. Και φυσικά δεν γνωρίζουμε όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτά τα χημικά. Τα PFASs όμως βρίσκονται κυριολεκτικά παντού. Τα συναντούμε στην άγρια ζωή, στον ανθρώπινο ιστό και σε σωματικά υγρά σε όλο τον κόσμο εξηγεί η Arlene Blum, που επίσης βοήθησε στην συγγραφή της νέας αυτής έρευνας.

Οι μελετητές ανακάλυψαν ότι 66 δημόσιες πηγές νερού που εξυπηρετούν 6 εκατομμύρια Αμερικάνους, είχαν τουλάχιστον ένα δείγμα νερού που είχε ανεβασμένα τα επίπεδα αυτών των χημικών. Το Newark, Delaware και Warminster, Pennsylvania, έδειξαν ιδιαίτερα ανεβασμένα επίπεδα.

Παρόλο που αρκετές εταιρίες παραγωγής τέτοιων χημικών σταμάτησαν την παραγωγή τους τα προηγούμενα χρόνια, η έρευνα δείχνει ότι 16,5 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν έναν από τους έξι τύπους PFSA στο πόσιμο νερό τους που είναι πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.

Η έρευνα έγινε στην Αμερική, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι παρόμοιο πρόβλημα δεν εντοπίζεται στην Ευρώπη. Απλά στην Ευρώπη δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι αντίστοιχες έρευνες. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε νερό και πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ τι πίνουμε. Κάντε μία σωστή έρευνα και δοκιμάστε να πίνετε νερό από φίλτρα νερού.

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2310 383 588 ή στο 210 27 55 681.

Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!

Εναλλακτικά μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα επικοινωνίας παρακάτω και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν:

    Όνομα (υποχρεωτικό)

    Email (υποχρεωτικό)

    Θέμα

    Λίγα λόγια για τον αρθρογράφο

    Γιώργος Μαργιώλος - Primato Hellas

    Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.

    Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison – Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

    Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.

    Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.